Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παυλόπουλος: Χρέος της Τουρκίας να σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο – Αμέριστη η στήριξη μας στην Κύπρο

Παυλόπουλος: Χρέος της Τουρκίας να σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο – Αμέριστη η στήριξη μας στην Κύπρο
Δεν παρασυρόμαστε σε ενέργειες στις οποίες η Τουρκία επιθυμεί να μας οδηγήσει υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου
Σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι έχει χρέος να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδη και στον απόηχο της εντεινόμενης προκλητικότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Θέλω να σας επισημάνω ότι η συμπαράσταση της Ελλάδας στην Κύπρο, ιδίως αυτό τον καιρό, απέναντι στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι αμέριστη.
Και είναι αμέριστη όχι μόνο λόγω των στενών εθνικών σχέσεων που έχουμε η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά γιατί η Κύπρος είναι Εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι όλες αυτές οι προκλήσεις είναι και προκλήσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έτσι πρέπει να τις βλέπουμε.
Πρέπει να καταστήσουμε σαφές προς την φίλη και γείτονα Τουρκία ότι έχει χρέος να σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο, άρα και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Το Δίκαιο της Θάλασσας την δεσμεύει γιατί ασχέτως του αν έχει προσχωρήσει ή όχι στην Συνθήκη του Montego Bay είναι γνωστό ότι αυτή η συνθήκη είναι δεσμευτική δεδομένου ότι παράγει πλέον- λόγω του αριθμού των κρατών που έχουν προσχωρήσει - γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που είναι δεσμευτικοί για όλους.
Άρα η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι όταν παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζει και υποχρεώσεις που έχει απέναντι και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γιατί οι παραβιάσεις αυτές αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν η Κύπρος είναι πλήρες κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και νομίζω ότι ήταν σαφές αυτό το οποίο συναποφασίσατε με τον κ. Κοτζιά χθες, ότι δηλαδή όλες αυτές οι προκλήσεις θα έρθουν σε όλα τα διεθνή fora και ιδίως στα fora της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υποστήριξε ο κ.Παυλόπουλος.
Από την πλευρά του ο Κύπριος ΥΠΕΞ διεμήνυσε ότι απώτερος στόχο είναι ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της Κύπρου.
«Αυτός παραμένει ο υπ΄ αριθμόν ένα στόχος και παρά τις όποιες αρνητικές προσεγγίσεις και συμπεριφορές από πλευράς Τουρκίας, δεν παρασυρόμαστε σε ενέργειες στις οποίες ενδεχομένως, η Τουρκία επιθυμεί να μας οδηγήσει, ούτε αποπροσανατολιζόμαστε από τον κύριό μας στόχο» υπογράμμισε ο κ.Χριστοδουλίδης, ο οποίος χαρακτήρισε την Ελλάδα και την Κύπρο πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και γενικότερα στην περιοχή.
«Πρέπει να μεταφέρουμε το μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι αυτές οι ενέργειες της Τουρκίας την ίδια στιγμή παραβιάζουν δικαιώματα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και ήταν αυτό το μήνυμα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός πετυχημένα μετέφεραν στους Ευρωπαίους συνεταίρους τους στην πρόσφατη συνάντηση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Είχαμε πολύ θετική δήλωση από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και είναι σημαντικό το γεγονός ότι πλέον το θέμα βρίσκεται στην Ημερήσια Διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου όπου θα αξιολογηθεί και όλη η συμπεριφορά της Τουρκίας.
Επαναλαμβάνω, δεν πρόκειται να παρασυρθούμε σε ενέργειες που ενδεχομένως η Τουρκία θέλει να μας παρασύρει.
Με πολλή ηρεμία και σύνεση θα αντιμετωπίσουμε αυτή την δύσκολη κατάσταση πραγμάτων» τόνισε ο κ.Χριστοδουλίδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης