Άμυνα – Διπλωματία

Sabah: Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος σύλληψης των Ελλήνων στρατιωτικών

Sabah: Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος σύλληψης των Ελλήνων στρατιωτικών
Αποκαλυπτική δημοσιογραφία ή προπαγάνδα;
Αίσθηση προκαλεί το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Rheinische Post, η οποία μεταφέρει μια νέα εκδοχή της υπόθεσης των δύο Ελλήνων συλληφθέντων στρατιωτικών από τις τουρκικές Αρχές, μέσα από την αρθρογραφία της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah.
Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα πίσω από το συμβάν δεν κρύβεται η κατασκοπεία, αλλά η εντατική δραστηριότητα των Ελλήνων συνοριοφυλάκων στη σύλληψη προσφύγων και μεταναστών, προερχόμενους από την Τουρκία ή ακόμη και να τους απωθούν πίσω (push back), τακτική παράνομη σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.
«Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Human Rights Watch και η Pro Asyl εδώ και καιρό δημοσιεύουν περιστατικά παράνομων, εν μέρει και φονικών ενεργειών push back της ελληνική ακτοφυλακής» γράφει η τουρκική εφημερίδα.
«Το τελευταίο διάστημα τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν γράψει για πολλές περιπτώσεις τέτοιων απωθήσεων από Έλληνες στρατιωτικούς στα κοινά σύνορα. Η Άγκυρα είναι πολύ εξοργισμένη για όλα αυτά».
Η γερμανική εφημερίδα αναδημοσιεύει πληροφορία της Sabah για ένα συμβάν την τελευταία εβδομάδα με 29 πρόσφυγες, κυρίως αραβικής καταγωγής, που σώθηκαν μέσα σε συνθήκες πολικών θερμοκρασιών από τουρκικές μονάδες ασφαλείας σε νησίδα του Έβρου.

Αποτέλεσμα εικόνας για λαθρομεταναστες στον εβρο
Οι πρόσφυγες διηγήθηκαν στον αρθρογράφο της τουρκικής εφημερίδας ότι μετά την διέλευση των συνόρων συνελήφθησαν από την ελληνική αστυνομία και στη συνέχεια κουκουλοφόροι άνδρες τους ανάγκασαν να γυρίσουν πίσω και κολυμπώντας κατέληξαν σε νησίδα του Έβρου.
Ένας εκ των προσφύγων, ο Λίβυος Moustafah Belkhazem ανέφερε ότι οι Έλληνες τους χτύπησαν, τους πήραν τα κινητά και τους άφησαν νηστικούς, ενώ οι άλλοι τρεις δεν κατάφεραν να φτάσουν στη νησίδα και «εξαφανίστηκαν».
Σύμφωνα με τη Sabah, πέρυσι η Ελλάδα απώθησε παράνομα πίσω στην Τουρκία περίπου 4.000 πρόσφυγες. «Αυτή η τακτική παραβιάζει την προσφυγική συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα μπορεί να στέλνει νόμιμα πρόσφυγες στην Τουρκία και σε αντάλλαγμα η ΕΕ να δέχεται ορισμένο αριθμό Σύρων από την Τουρκία».

Πηγή: Deutche Welle
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης