Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

WSJ: Σε συνεχή διένεξη με την ελληνική κυβέρνηση ο Στουρνάρας - Τον θεωρούν πολιτικό εχθρό

WSJ: Σε συνεχή διένεξη με την ελληνική κυβέρνηση ο Στουρνάρας - Τον θεωρούν πολιτικό εχθρό
WSJ: Σε συνεχή διένεξη με την ελληνική κυβέρνηση ο Στουρνάρας - Τον θεωρούν πολιτικό εχθρό
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύρεται σε εθνικές διενέξεις για ζητήματα που ποικίλουν από τραπεζικά σκάνδαλα μέχρι δωροδοκίες, γεγονός που υποδηλώνει τις πολιτικές πιέσεις που υφίσταται η δεύτερη ισχυρότερη κεντρική τράπεζα στον κόσμο, την ώρα ακριβώς που αναλαμβάνει έναν εξαιρετικά διευρυμένο ρόλο, γράφει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.
«Τρία από τα 25 μέλη του διοικητικού συμβουλίου τελούν υπό δικαστική διερεύνηση σε Λετονία, Σλοβενία και Ελλάδα.
Οι εθνικές κυβερνήσεις εμποδίζονται να απολύσουν τους κεντρικούς τραπεζίτες λόγω των κανονισμών της ΕΕ, ωστόσο η ΕΚΤ δεν μπορεί να αποτρέψει έρευνες που προβλέπονται από τις εθνικές νομοθεσίες», σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.
Όπως γράφει «στην Ελλάδα, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, βρίσκεται σε συνεχή διένεξη με μέλη της κυβέρνησης, που τον θεωρούν πολιτικό εχθρό.
Τον Φεβρουάριο συστάθηκε προανακριτική κοινοβουλευτική επιτροπή για να διερευνήσει αν ο κ. Στουρνάρας δωροδοκήθηκε για να χειραγωγηθούν οι τιμές των φαρμάκων. Στην ομιλία του της 21ης Φεβρουαρίου στη Βουλή, ο κ. Στουρνάρας κατήγγειλε ότι ανώνυμοι μάρτυρες επινόησαν ιστορίες για το πρόσωπό του.
Πάντως, οι κρίσεις στις τρεις αυτές χώρες, αν και διαφορετικές μεταξύ τους, ενέχουν τον κίνδυνο να ταλανίσουν την ΕΚΤ και να αποσπάσουν την προσοχή από σημαντικά ζητήματα, την ώρα που αυτή έχει αναδυθεί ενισχυμένη από την πρόσφατη κρίση χρέους της ευρωζώνης», εκτιμά η WSJ.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, Ilmars Rimsevics, αποπέμφθηκε πρόσφατα από τις αρχές της χώρας στο να συμμετάσχει σε συνεδριάσεις της επιτροπής καθορισμού επιτοκίων της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη μετά από έρευνα των αρχών της Λεττονίας σχετικά με κατηγορίες περί δωροδοκίας του.
Ο κ. Rimsevics αρνείται τους ισχυρισμούς και λέει ότι υπάρχει μια εκστρατεία εναντίον του που ενορχηστρώνεται από τις τοπικές τράπεζες.
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας Bostjan Jazbec ταξίδεψε στη Φρανκφούρτη στα μέσα του 2016 όταν η αστυνομία της Σλοβενίας εισέβαλε στο γραφείο του στην πρωτεύουσα Λουμπλιάνα, στο πλαίσιο έρευνας για την αναθεώρηση των τραπεζών της χώρας το 2013.
Ο κ. Jazbec και η Κεντρική Τράπεζα της Σλοβενίας αρνήθηκαν τις κατηγορίες.
Η αστυνομία κατέσχεσε έγγραφα και υλικό, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που φέρουν την εμπιστευτική σφραγίδα της ΕΚΤ, στην επιτροπή καθορισμού επιτοκίων που έχει ο κ. Jazbec.
Αυτό προκάλεσε επίπληξη από τον κ. Draghi, ο οποίος απείλησε με νομικές ενέργειες για παραβίαση των νομικών ασυλιών της ΕΚΤ και ζήτησε από την εκτελεστική εξουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να παρέμβει.
Οι αρχές της Σλοβενίας απάντησαν την εποχή εκείνη ότι η επιδρομή ήταν νόμιμη και ότι η κεντρική τράπεζα στη Σλοβενία αρνήθηκε πολλές αιτήσεις εισαγγελέων να παραδώσουν έγγραφα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης