Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ενισχύεται το δημοσιονομικό ρίσκο αλλά και η αβεβαιότητα για την Ιταλία μετά τις εκλογές

Fitch: Ενισχύεται το δημοσιονομικό ρίσκο αλλά και η αβεβαιότητα για την Ιταλία μετά τις εκλογές
Εξαιρετικά δύσκολος ο σχηματισμός σταθερής κυβέρνησης, τονίζει ο Fitch
Την εκτίμηση ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ιταλία στις 4 Μαρτίου θα οδηγήσουν σε περαιτέρω χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στη χώρα, ενώ θα προκαλέσουν πρόσθετη χαλάρωση των προοπτικών εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, τονίζει ο οίκος Fitch σε έκθεσή του.
Αιτία της παραπάνω αρνητικής εκτίμησης το γεγονός ότι θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η δημιουργία μίας σταθερής κυβέρνησης.
Όπως αναφέρει ο οίκος οι εκλογές της περασμένης Κυριακής (4/3) οδήγησαν στη δημιουργία ενός κοινοβουλίου το οποίο δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση.
Παράλληλα ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναφέρεται εκτενώς στα αποτελέσματα των εκλογών και στο μερίδιο των ψήφων που έχει λάβει κάθε κόμμα.
«Η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης παραμένει αβέβαιη.
Ένας σημαντικός παράγοντας είναι σε ποιο επίπεδο το Κόμμα των Πέντε Αστέρων έχει την πρόθεση να κάνει κάποιους συμβιβασμούς και να συνεργαστεί με άλλα κόμματα.
Οι διαπραγματεύσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μία κυβέρνηση μειοψηφίας, σε μία μεταβατική κυβέρνηση ή σε νέες εκλογές.
Το θετικό είναι ότι τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα έχουν χαλαρώσει την αντιευρωπαϊκή ρητορική τους, αλλά μία συνεργασία μεταξύ Λέγκας του Βορρά και Κόμματος των Πέντε Αστέρων κρίνεται απίθανη», τονίζεται στην έκθεση του οίκου.
Σύμφωνα με τον οίκο υπάρχει πιθανότητα περαιτέρω δημοσιονομικής χαλάρωσης, γεγονός που περιορίζει τα όρια μείωσης του χρέους της χώρας το οποίο φθάνει αυτή τη στιγμή στο 132% του ΑΕΠ.
Σημειώνεται ότι ο οίκος Fitch θα δώσει στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις του για την αξιολόγηση της ιταλικής οικονομίας στις 16 Μαρτίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης