Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανδρουλάκης (ΔΗΣΥ): Η Ευρώπη έχει τη δύναμη και τα μέσα να πιέσει την Τουρκία

Ανδρουλάκης (ΔΗΣΥ): Η Ευρώπη έχει τη δύναμη και τα μέσα να πιέσει την Τουρκία
Μπορεί η Αγκυρα να πιεστεί, ειδικά όταν βρίσκεται σε οικονομική περιδίνηση, τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΔΗΣΥ
Τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών, αλλά και τα θέματα της Κεντροαριστεράς, ανέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο «Θέμα 104,6» και στην εκπομπή «Ηταν δίκαιο κι έγινε πράξη».
Ο ευρωβουλευτής της ΔΗΣΥ τόνισε ότι η Ευρώπη οφείλει να αλλάξει στάση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη αντανακλαστικών.
«Οι ευρωπαίοι εταίροι μας οφείλουν να καταλάβουν ότι η Τουρκία βαδίζει σε ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο δρόμο, γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει ένα δεύτερο σχέδιο.
Είναι μια χώρα υπό ένταξη όπου υποβαθμίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία είναι μια πρόφαση για να κάνει ο κ. Ερντογάν τα εσωτερικά του παιχνίδια.
Η ΕΕ οφείλει να στείλει μηνύματα στην Αγκυρα σχετικά με το μέλλον των σχέσεων των δύο πλευρών. Οι δηλώσεις που κάνουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για την Τουρκία είναι προς τη θετική κατεύθυνση, αλλά δεν αρκούν.
Δεν πιέζουν τον Ερντογάν να στρίψει το τιμόνι προς την άλλη κατεύθυνση.
Η Ευρώπη έχει τη δύναμη να πιέσει την Τουρκία».
Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε το παράδειγμα των ξένων επενδύσεων στη γειτονική χώρα, όπου το 30% αφορά σε ολλανδικές και γερμανικές επιχειρήσεις.
«Μπορεί η Αγκυρα να πιεστεί, ειδικά όταν βρίσκεται σε οικονομική περιδίνηση».
Μιλώντας για την κυβέρνηση τόνισε ότι στην υπόθεση των δύο στρατιωτικών δεν εκτιμήθηκε από την αρχή το θέμα ως σοβαρό ενώ τόνισε πως ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αξιολογήσει από την αρχή την επίσκεψη του Τ. Ερντογάν στην Ελλάδα καθώς έκτοτε οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν χειροτερεύσει.
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Τουρκία τα επόμενα χρόνια θα κλιμακώσει τις προκλητικές ενέργειες.
«Ο κ. Ερντογάν και το επιτελείο του κλιμακώνουν την ένταση διότι θέλουν να στρέψουν την εσωτερική πολιτική ζωή σε μια ατζέντα που θα τον βοηθήσει να ηγεμονεύσει τα επόμενα χρόνια, και κυρίως μέχρι τις εκλογές του 2019.
Πρέπει να έχουμε συναίσθηση για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Οφείλουμε να έχουμε ένα δεύτερο πλάνο σε περίπτωση που υπάρξει μια ειδική σχέση ΕΕ – Αγκυρας, ώστε να περιφρουρήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ρωτήθηκε και για το επικείμενο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής και τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά τονίζοντας: «Στις εκλογές του Νοεμβρίου ο πήχης ανέβηκε ψηλά με την εντολή του προοδευτικού – δημοκρατικού κόσμου η παράταξη αυτή να ξαναπρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις με ένα σύγχρονο λόγο, με ανανέωση και ενότητα.
Όταν ανοίγεις τις πόρτες στην κοινωνία έχεις μόνο να κερδίσεις, πολιτικά και ιδεολογικά. Αυτό πρέπει να συμβεί και στο συνέδριο. Είχα εκφράσει εξ αρχής τη γνώμη ότι αυτό το συνέδριο έπρεπε να είναι ανοικτό στην κοινωνία, χωρίς αριστίδην, χωρίς μέλη διαφορετικών ταχυτήτων, με πιο συγκροτημένο διάλογο.
Οφείλουμε να φτιάξουμε ένα δημοκρατικό, θεσμικό κόμμα που θα έχει ενιαία φωνή. Ο τόπος μας έχει ανάγκη από κόμματα που θα λειτουργούν δημοκρατικά».
Τέλος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει την Κυριακή μια διαφανής διαδικασία ώστε να οδηγηθεί η παράταξη σε νέα κατεύθυνση.
«Πρέπει να αναταχθεί, να παίξει ένα κρίσιμο ρόλο ώστε να υπάρχει μια ισχυρή κεντροαριστερά με ρεαλιστικές και προοδευτικές προτάσεις, μακριά από τα δημαγωγικά παιχνίδια που κάνει αυτή η κυβέρνηση.
Προσωπικά θα υπηρετήσω αυτές τις αξίες και προτεραιότητες, για την παράταξη και για την πατρίδα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης