Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το clean exit θα επιταχύνει την αναβάθμιση σε ΒΒ της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος – Η πιστωτική γραμμή θα την ακυρώσει

Το clean exit θα επιταχύνει την αναβάθμιση σε ΒΒ της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος – Η πιστωτική γραμμή θα την ακυρώσει
Οι αγορές αντιδρούν αλλά το clean exit θα επιταχύνει την αναβάθμιση της Ελλάδος - Η πιστωτική γραμμή θα την ακυρώσει
Η καθαρή έξοδος της Ελλάδος από τα μνημόνια μπορεί ακόμη να αντιμετωπίζει....εμπόδια ωστόσο αποτελεί το βασικό σενάριο, βασική επιλογή για την πλειοψηφία της πολιτικής ελίτ της Ευρώπης.
Η πιθανότητα τελικώς η Ελλάδα να βγει από τα μνημόνια με καθαρή έξοδο είναι σχεδόν καθολική.

Οι ευρωπαίοι δεν θέλουν να ασχοληθούν άλλο με την Ελλάδα, με νέο πρόγραμμα, δεν θέλουν να έρθουν αντιμέτωποι με τις επικρίσεις στα κοινοβούλια τους.
Το πρώτο μνημόνιο ήταν αναγκαία επιβεβλημένο.
Το δεύτερο μνημόνιο δεν άρεσε αλλά κρίθηκε απαραίτητο για να συμβάλλει στην διάσωση της Ελλάδος.
Το τρίτο μνημόνιο ήταν απόρροια της ελληνικής αποτυχίας.
Το τέταρτο μνημόνιο θα είναι αποτυχία της Ευρώπης να μην μπορεί να διασώσει την Ελλάδα.
Στο πνεύμα αυτό η πολιτική ελίτ της Ευρώπης θα στηρίξει το ελληνικό σχέδιο για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, ωστόσο αυτό που ακόμη δεν έχει απαντηθεί είναι εάν οι αγορές το πάρουν θετικά ή αρνητικά.
Οι αγορές θα έχουν να κρίνουν τα 25 δισεκ. της πιστωτικής γραμμής ή τα 20 δισεκ. του ελληνικού capital buffer και του clean exit…και όπως διαφαίνεται προτιμούν τα 25 δισεκ. αποκλειστικά γιατί θα υπάρχει πρόγραμμα ελέγχου της Ελλάδος.
Οι αγορές ανησυχούν μήπως η Ελλάδα αποκλίνει από την προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα μέσω εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών.
Και ενώ οι αγορές δεν αντιμετωπίζουν με ενθουσιασμό το clean exit της Ελλάδος χωρίς καμία αμφιβολία η καθαρή έξοδος θα επιταχύνει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος.
Αντιθέτως η πιστωτική γραμμή θα την ακυρώσει.
Η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα σκοπίμως ή όχι βρίσκεται σε φάση αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας.
Ήδη με όρους Standard and Poor’s και Fitch η Ελλάδα βαθμολογείται με Β και με όρους Moody’s με B3.
Για να υπάρξει clean exit είναι ξεκάθαρο ότι απαιτούνται κάποιες βασικές ρήτρες
1)Να υπάρξει διευθέτηση του χρέους.
Το bankingnews παρουσιάζει τους 10 άξονες, τα 10 βασικά μέτρα για την διευθέτηση του χρέους.
 2)Να περάσουν τα stress tests οι ελληνικές τράπεζες
3)Να υπάρξει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο επιτήρησης και ελέγχου της ελληνικής οικονομίας.
Εφόσον αυτές οι ρήτρες πληρούνται, τότε θα ακολουθήσει το clean exit το οποίο θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της Ελλάδος στην κλίμακα ΒΒ- ή ΒΒ δηλαδή 2 ή 3 βαθμίδες από τα τρέχοντα επίπεδα.
Τα επίπεδα ΒΒ είναι μόλις 3 βαθμίδες χαμηλότερα από το να επιστρέψει η Ελλάδα στην κατηγορία investment grade δηλαδή ΒΒΒ- το ελάχιστο.
Το clean exit είναι αληθές ότι ευνοεί το σχέδιο αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος.
Εάν αντιθέτως η Ελλάδα καταφύγει σε πιστωτική γραμμή ή προληπτική πιστωτική γραμμή όπως είναι το ορθότερο θα συμβούν τα εξής μεταξύ άλλων…
Επειδή η Ελλάδα δεν θα χρειάζεται να εξαρτάται από τις αγορές αλλά θα στηρίζεται σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή οι οίκοι αξιολόγησης τύπου Standard and Poor’s ή Moody’s θα τροποποιήσουν ριζικά το σχέδιο αναβάθμισης της Ελλάδος γιατί η πιστωτική γραμμή θα σηματοδοτεί την αδυναμία εξόδου της Ελλάδος στις αγορές.
Η πιστωτική γραμμή μπορεί για τις αγορές να είναι ένας μηχανισμός σταθερότητας αλλά για τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης δεν είναι τίποτε άλλο από ένα εργαλείο που βοηθάει την οικονομία αλλά δεν βοηθάει στα μοντέλα που χρησιμοποιούν…την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης