Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η Ιταλία στον λάκκο με τα φίδια

tags :
Η Ιταλία στον λάκκο με τα φίδια
Τα σενάρια πολλά αλλά διόλου ευοίωνα
Πιστή στην πολιτική της παράδοση η Ιταλία εισήλθε μετά τις εκλογές της Κυριακής (4/3) σε μια νέα περίοδο πολιτικής αστάθειας, με τους ψηφοφόρους να πέφτουν ξανά στον λάκκο της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εναποθέτει πλέον την τύχη της σε ένα κράμα ακροδεξιών, ξενοφοβικών, λαϊκιστικών και ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων που προκαλεί ανατριχίλα στις Βρυξέλλες.
«Che Bordello», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Il Tempo, η οποία κάνει λόγο για « ψήφο του χάους», ενώ η εφημερίδα Corriere della Serra μιλάει για «σκοτάδι μετά τις κάλπες».
Για ακόμα μία φορά το θυμικό επικράτησε της λογικής.
Η αποτυχία του Δημοκρατικού Κόμματος να οδηγήσει την Ιταλία στην ανάκαμψη, η ανυπαρξία της Αριστεράς, η υψηλή ανεργία των νέων, η συρρίκνωση των εισοδημάτων και σε μεγάλο βαθμό η μεταναστευτική κρίση, ενίσχυσαν το κύμα του ευρωσκεπτικισμού.
Βέβαια σε μια χώρα που είναι επιρρεπής στους λαϊκιστές ηγέτες τα αποτελέσματα δεν προκαλούν έκπληξη.
Η Ιταλία που γέννησε τον Mussolini, κινδυνεύει να βρεθεί με πρωθυπουργό τον ηγέτη της ξενοφοβικής Λέγκας Matteo Salvini.
O Salvini έκανε τη μεγάλη ανατροπή με τη Λέγκα να ξεπερνά σε ποσοστό το κόμμα του ηγέτη της κεντροδεξιάς συμμαχίας του πρώην πρωθυπουργού Silvio Berlusconi, γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα και τους σχεδιασμούς για την επόμενη μέρα.
Τα σενάρια πολλά αλλά διόλου ευοίωνα.
Από το ενδεχόμενο μιας συμμαχίας των «Πέντε Αστέρων» του Grillo και της Λέγκας με πρωθυπουργό τον άπειρο Luigi di Maio ή τον ξενοφοβικό Matteo Salvini,  μέχρι την πιθανότητα νέων εκλογών.
Η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά και τραπεζικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων το τεράστιο δημόσιο χρέος και το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αδυνατεί να ανέβει στο τρένο της ανάκαμψης,  γεγονός που γιγαντώνει την ανησυχία των αναλυτών για τη συνέχεια.
Τα αποτελέσματα της Κυριακής απλώς επιβεβαίωσαν τον μεγαλύτερο φόβο τους.
Η Ιταλία δεν είναι μια τυχαία χώρα για την Ευρώπη.
Ανήκει στη ραχοκοκαλιά της Γηραιάς Ηπείρου, ιστορικά, οικονομικά, πολιτιστικά.
Είναι μια χώρα ικανή για το καλύτερο και για το χειρότερο όπως έχει αποδείξει η ιστορία της.
Η Ευρώπη πρέπει να ακούσει το ηχηρό μήνυμα έστω και την ύστατη ώρα και να μη χαρίσει τον ιταλικό λαό σε επικίνδυνους τσαρλατάνους.

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης