Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Γιατί με τον Powell στο τιμόνι της Fed έρχεται κατάρρευση των χρηματιστηρίων

Phoenix Capital: Γιατί με τον Powell στο τιμόνι της Fed έρχεται κατάρρευση των χρηματιστηρίων
Phoenix Capital: Γιατί με τον Powell στο τιμόνι της Fed έρχεται κατάρρευση των χρηματιστηρίων
Η Fed έχει επίσημα νέο πρόεδρο τον Jerome Powell.
Από τότε που ανέλαβε καθήκοντα, είναι σαφές ότι "κάτι" έχει αλλάξει στη Fed.
Εάν για κάτι είναι γνωστή η Fed, όπως αναφέρει σε ανάλυση της η εταιρία σύμβουλος επενδύσεων Phoenix Capital, είναι ότι η Ομοπσνδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κινείται άμεσα για να στηρίξει το χρηματιστήριο όταν δέχονται πιέσεις οι τιμές των μετοχών.
Ο Jerome Powell ορκίστηκε ως πρόεδρος της Fed στις 5 Φεβρουαρίου 2018.
Την εποχή εκείνη, η αγορά βρισκόταν στην αιχμή ενός sell-off.



Ο Jerome Powell δεν έκανε  καμία αναφορά στο τότε διαδραματιζόμενο sell-off των αγορών, στις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας τους. Πράγματι, δεν ανέφερε ούτε μια φορά τις αγορές.
Αντ 'αυτού, έκανε λόγο για την εξομάλυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, τη συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed και στη νομοθεσία.
Ανέφερε επίσης ότι η Fed έχει "σημαντικές ευθύνες για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για τη ρύθμιση και την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών.
Τρεις μέρες μετά την τελετή ορκωμοσίας του Powell, όταν οι αγορές έπεφταν ακόμη, ο Πρόεδρος της Νέας Υόρκης Bill Dudley εμφανίστηκε στα μέσα ενημέρωσης για να κάνει την ακόλουθη εκπληκτική δήλωση:
Κρίνοντας από τις παρατηρήσεις αυτής της εβδομάδας από τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής, οι οποίοι ήταν αδιάφοροι από την αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και την πτώση των μετοχών.
Ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, William Dudley, σε δηλώσεις του στο Bloomberg χαρακτήρισε την πτώση των αγορών "μικρή πατάτα" και δήλωσε ότι δεν έχει οικονομικές συνέπειες.
Όπως αναφέρει η Phoenix Capital στην ανάλυσή της, για να καταλάβετε γιατί αυτή η δήλωση είναι εκπληκτική, πρέπει πρώτα να καταλάβετε την πηγή.
Ο Bill Dudley είναι ένα από τους μεγαλύτερους υποστηριχτές παροχής ρευστότητας στις αγορές στην ιστορία της Fed.
Αυτός είναι ένας άνθρωπος που πιέζει πάντα για περισσότερη παρέμβαση και παροχή ρευστότητας από τη Fed.
Το 2010, όταν το QE 2 δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμη, ο Dudley ήδη πίεζε για έναν ακόμη γύρο ποσοτικής χαλάρωσης.
Το 2011 ζητούσε η Fed κυριολεκτικά να στηρίξει την αγορά κατοικίας.
Το 2012, σε μια εποχή που η Fed είχε ήδη εκτυπώσει πάνω από 2 τρισ. δολάρια και η οικονομία των ΗΠΑ υποτίθεται ότι ήταν τρία χρόνια σε "ανάκαμψη", ο Dudley ζητούσε ακόμα πιο "επιθετική" νομισματική πολιτική.
Το 2013 ο Dudley ζήτησε περισσότερη ποσοτική χαλάρωσης αν η ανεργία δεν μειωνόταν.
Και πάλι, αυτό ήταν το 2013... αφού η Fed είχε ήδη εφαρμόσει τα QE 1, QE 2 και το QE 3.
Με αυτό το σκεπτικό, η ιδέα ότι ο Dudley δεν αποκάλεσε sell-off την πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς κατά 10% τον Φεβρουάριο του 2018, αλλά απλώς "μικρή πατάτα", είναι απίστευτη.
Και δείχνει ότι η Fed  υπό την προεδρία του Powell, θα έχει μια πολύ διαφορετική στάση απέναντι στις αγορές.
Αυτό επιβεβαιώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου (την επόμενη μέρα μετά τα σχόλια του Dudley), όταν ο Πρόεδρος της Fed του Cleveland Loretta Mester δήλωσε τα εξής: "Η πρόσφατη πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς και η άνοδος της μεταβλητότητας δεν θα βλάψουν τις γενικά δυνατές προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ", δήλωσε η Πρόεδρος της Fed του Cleveland Fed, Loretta Mester στο πρακτορείο Reuters, προειδοποιώντας για κάθε υπερβολική αντίδραση στις αναταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
"Ενώ μια βαθύτερη και πιο επίμονη πτώση των μετοχών θα μπορούσε να καταστρέψει την εμπιστοσύνη και να οδηγήσει σε μείωση της ανάληψης κινδύνου, οι κινήσεις που έχουμε δει μέχρι τώρα απέχουν από αυτό το σενάριο", ανέφερε η Mester την πτώση άνω του 10% από τα αμερικανικά χρηματιστήρια.
Το γεγονός ότι η Mester χρησιμοποιεί σχεδόν την ίδια γλώσσα με τον Dudley (ότι η πτώση των μετοχών δεν θα επηρεάσουν την οικονομία) υποδηλώνει ότι η δήλωση της Mester αποτελεί μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας από τον Powell να απομακρύνει τη Fed από το φημισμένο "Fed Put" (παροχή ρευστότητας στις αγορές).
Απλά όπως αναφέρει η Phoenix Capital, το νέο αφεντικό δεν είναι το ίδιο με το παλιό αφεντικό της Fed... τουλάχιστον για τώρα.
Ο Powell δεν ενδιαφέρεται να στηρίξει τις αγορές μετοχών σε κάθε πτώση τους.
Αυτό σημαίνει ότι οι μετοχές θα έχουν αρκετές αναταράξεις πριν τελικά "βυθιστούν".
Πράγματι ο δείκτης S&P 500 βρίσκεται σε πτωτικό trend.
Ο τελικός στόχος προς τα κάτω για αυτήν την κίνηση είναι οι 2.450 μονάδες.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης