Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στρατηγικό επενδυτή αναζητάει η ΕΒΖ – Τι δείχνει ο ισολογισμός που δημοσίευσε με μεγάλη καθυστέρηση

Στρατηγικό επενδυτή αναζητάει η ΕΒΖ – Τι δείχνει ο ισολογισμός που δημοσίευσε με μεγάλη καθυστέρηση
Σε νέες διαπραγματεύσεις με την πιστώτρια τράπεζα μετά την κήρυξη ως άκυρου του διαγωνισμού για την πώληση των θυγατρικών στη Σερβία
Άκυρος όπως είχε ήδη αναφέρει το Bankingnews.gr σε άρθρα του κηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση των θυγατρικών στην Σερβία αφού όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας, έκρινε πως οι βελτιωμένες προσφορές υπολείπονταν της εκτίμησής της για το εύλογο τίμημα.
Κατ’ επέκταση, το σχήμα αναδιάρθρωσης δανεισμού της 31/03/2016 ουσιαστικά δεν ισχύει πλέον.
Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο ξεκίνησε της ΕΒΖ:

1) την επαναδιαπραγμάτευση του σχήματος δανειακής αναδιάρθρωσης με την πιστώτρια τράπεζα και της σύμβασης αναδιάρθρωσης χρέους,
2) την διερεύνηση χρηματοδοτικών λύσεων μέσω στρατηγικού επενδυτή για τον όμιλο, διότι κρίθηκε ότι η βιωσιμότητα της ΕΒΖ διασφαλίζεται μόνο με την προϋπόθεση της συνοχής και της λειτουργίας του ομίλου ως ενιαίου συνόλου στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας πραγματοποιείται επικαιροποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου της εταιρείας.
Στα πλαίσια της δανειακής αναδιάρθρωσης και της διερεύνησης χρηματοδοτικών λύσεων επανεξετάζονται τα εξής:

i. πάσης φύσεως εμπορικές ή άλλες πιθανές στρατηγικού χαρακτήρα συμμαχίες και συμφωνίες,
ii. περαιτέρω μείωση του κόστους μισθοδοσίας,
iii. ενέργειες για μείωση του κόστους ενέργειας,
iv. περιορισμών λοιπών λειτουργικών δαπανών,
v. μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της αύξησης των καλλιεργούμενων στρεμμάτων,
vi. έμφαση σε νέα καινοτόμα προϊόντα και υποπροϊόντα της ζάχαρης.

Βασική προϋπόθεση για την επιτυχή υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου της εταιρείας είναι η επιτυχής ολοκλήρωση των ενεργειών για την εξασφάλιση της χρηματοδότησής της, σημειώνεται στα αποτελέσματα χρήσης που δημοσίευσε με μεγάλη βέβαια καθυστέρηση.
Η χρηματοδότηση αυτή θα οδηγήσει σε αναδιάρθρωση της λειτουργίας της εταιρείας, γεγονός που θα διαμορφώσει μία νέα δυναμική στην δραστηριότητα και κατ’ επέκταση στη διαθέσιμη ρευστότητά της.
Το υψηλό βιομηχανικό, λειτουργικό και εμπορικό κόστος, έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή συνεχών ζημιών στην εταιρεία και τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας της ζάχαρης (ελληνικής) στην αγορά.
Οι λόγοι που οδηγούν στο υψηλό κόστος παραγωγής ζάχαρης είναι κυρίως η μικρή παραγωγή, σε συνδυασμό με τις υψηλές τελικές τιμές τεύτλων και τα υψηλά λειτουργικά κόστη, σημειώνεται από την εταιρεία ενώ σε άλλο σημείο της λογιστικής κατάστασης αναφέρεται πως η μητρική εταιρεία λειτουργεί με υψηλό κόστος διοίκησης και διάθεσης, που οφείλεται, κυρίως, στις υψηλές ανελαστικές δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού, σημειώνεται στις λογιστικές καταστάσεις.
Αξίζει να τονιστεί πως το μόνιμο προσωπικό της ΕΒΖ ήταν στις 30/6/17 220 άτομα και των θυγατρικών στη Σερβία 113 και 155 άτομα.
Οι ληξιπρόθεσμες τραπεζικές δανειακές υποχρεώσεις ανέρχονται την 30/6/2017 σε 165,405 εκατ. ευρώ έναντι 151.896 εκατ. ευρώ την 30/6/2016.
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η γνώμη του ορκωτού ελεγκτή ο οποίος αναφέρει: Δεν εκφράζουμε γνώμη επί των συνημμένων εταιρικών και ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ Α.Ε.» και των θυγατρικών αυτής (ο Όμιλος).
Εξαιτίας της σημαντικότητας του θέματος, που μνημονεύεται στην παράγραφο της έκθεσής μας "Βάση για Αδυναμία Έκφρασης Γνώμης", δεν έχει καταστεί εφικτό να αποκτήσουμε επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια για τη θεμελίωση ελεγκτικής γνώμης.
Τονίζεται πως ο όμιλος εμφάνισε κέρδη 2,4 εκατ. ευρώ από ζημιές 42,7 εκατ. ευρώ αλλά η μητρική εμφάνισε ζημιές 22,3 εκατ. ευρώ από ζημιές 40,9 εκατ. ευρώ.
Η καθαρή θέση του ομίλου είναι αρνητική κατά 78 εκατ. ευρώ και της μητρικής κατά 115,3 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης