Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Κίνδυνος για τις τράπεζες της Αυστραλίας από τις πολύ υψηλές τιμές κατοικιών

tags :
Fitch: Κίνδυνος για τις τράπεζες της Αυστραλίας από τις πολύ υψηλές τιμές κατοικιών
Η Fitch προειδοποιεί για τις επιπτώσεις που θα έχει στο τραπεζικό σύστημα μία κρίση στην αυστραλιανή αγορά κατοικιών 
Μία ενδεχόμενη ισχυρή πτώση των πολύ υψηλών τιμών που επικρατούν στην αγορά κατοικιών, αποτελεί κίνδυνο για τις τράπεζες της Αυστραλίας, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι τα τοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κρίνονται ανθεκτικά, όπως φαίνεται και από τα capital buffers.
Παράλληλα, η αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες για μία σοβαρή κρίση που θα είναι απόρροια τ3ης κατάρρευσης στην αγορά κατοικιών, επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι μεγαλύτερες τράπεζες της Αυστραλίας (ANZ, CBA, NAB) αντιμετωπίζουν αυξανόμενους μακροοικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με την ποιότητα του ενεργητικού και, ειδικά, τα δάνεια των νοικοκυριών.
Το χρέος των νοικοκυριών έχει αυξηθεί στο 188% του συνολικού διαθέσιμου εισοδήματος, με βάση τα στοιχεία για το τέλος Σεπτεμβρίου 2017, ενώ ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω, λόγω των χαμηλών επιτοκίων και των υψηλών τιμών κατοικιών.
Η επιβάρυνση και η υποτονική αύξηση των μισθών, καθιστούν τα νοικοκυριά ευάλωτα στις μεταβολές των οικονομικών συνθηκών, ιδίως σε μια σημαντική αύξηση της ανεργίας ή των επιτοκίων, προειδοποιεί η Fitch, επισημαίνοντας πως τα στεγαστικά δάνεια αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% του χρέους των νοικοκυριών.
Βασική υπόθεση του οίκου είναι ότι η ανεργία θα μειωθεί κατά τα επόμενα δύο χρόνια και ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν μόνο μετρίως.
Εν τω μεταξύ, οι τιμές των κατοικιών είναι πιθανό να αυξηθούν ελαφρώς το 2018, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας της συγκράτησης των δανείων.
Σε έκθεσή της εντός του 2017, ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε πως το αυστραλιανό τραπεζικό σύστημα παραμένει κατάλληλα ρυθμισμένο ώστε τα μεγάλα τοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συνεχίσουν να είναι μεταξύ των ισχυρότερων παγκοσμίως.
Μεταξύ άλλων, σημειωνόταν, οι μεγάλες τράπεζες διαθέτουν ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αυστραλιανή αγορά.
Ο οίκος ανέμενε τότε αυξημένη πίεση μετά την απόφαση των αρχών να αυστηροποιήσουν το πλαίσιο που αφορά στις παραβατικές συμπεριφορές των αυστραλιανών τραπεζών.
Το νέο καθεστώς θα μπορούσε ενδεχομένως να αποδυναμώσει τη φήμη του συστήματος ή τραπεζών, αλλά και να ασκήσει περαιτέρω πίεση στην κερδοφορία.
Οποιαδήποτε απώλεια της εμπιστοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης (λόγω της πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές), το οποίο με τη σειρά του θα μπορούσε να εντείνει τον ανταγωνισμό για καταθέσεις και να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης για το σύνολο του συστήματος.
Ωστόσο, τα εν λόγω περιστατικά παραβατικής συμπεριφοράς φαίνεται να είναι περιορισμένα, υπογράμμιζε η Fitch.
Σε γενικές γραμμές, ο οίκος αναμένει η κερδοφορία να συρρικνωθεί το 2018, λόγω των χαμηλών επιτοκίων, του έντονου ανταγωνισμού αλλά και της πίεσης στο κόστος χρηματοδότησης, από τα αυξανόμενα επιτόκια, παγκοσμίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης