Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πολλαπλά τα οφέλη από τη μετάβαση στην κυκλική βιο-οικονομία - Στα 27,1 δισ. ο τζίρος το 2014 στην Ελλάδα

tags :
Πολλαπλά τα οφέλη από τη μετάβαση στην κυκλική βιο-οικονομία - Στα 27,1 δισ. ο τζίρος το 2014 στην Ελλάδα
Πολλαπλά τα οφέλη από τη μετάβαση στην κυκλική βιο-οικονομία - Στα 27,1 δισ. ο τζίρος το 2014 στην Ελλάδα
Πολλαπλά καταγράφονται τα οφέλη για τις ελληνικές επιχειρήσεις του αγροκτηνοτροφικού τομέα από τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, με "τον τζίρο της βιο-οικονομίας στην Ελλάδα να διαμορφώνεται στα 27,14 δισ. ευρώ το 2014", όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής στο Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ) Νικόλαος Μουσιόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Μουσιόπουλο, "το αντίστοιχο νούμερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται στα 2 τρισ. ευρώ, ήτοι το 15% περίπου του συνολικού ΑΕΠ, ενώ σε επίπεδο Γηραιάς Ηπείρου, οι θέσεις εργασίας στον συγκεκριμένο τομέα υπερβαίνουν τα 18 εκατ.".
Μεταξύ των οφελών από τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία για τον αγροκτηνοτροφικό τομέα, συμπεριλαμβάνονται -σύμφωνα με τον κ. Μουσιόπουλο- τα εξής: δραστική μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, μείωση αναγκών σε ζωοτροφές και λιπάσματα, περιορισμός επιπτώσεων σε νερό και αέρα, ενίσχυση ποιότητας εδάφους και ελαχιστοποίηση παραγωγής αποβλήτων.
Βέβαια, όπως επισήμανε, τα προαναφερόμενα οφέλη, για να επιτευχθούν, απαιτούνται "εκτενείς συνεργασίες ανάμεσα σε μονάδες με εντελώς διαφορετικά αντικείμενα".
Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, από τη μετάβαση του αγροκτηνοτροφικού τομέα στην κυκλική οικονομία μπορεί να επιτευχθεί παραγωγή ενέργειας από αγρο-κτηνοτροφικές μονάδες, αύξηση του ΑΕΠ και δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.
Αναφερόμενος στα τεκταινόμενα σε επίπεδο ΕΕ, ο κ. Μουσιόπουλος τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει τη διαβούλευση για την επικαιροποίηση της στρατηγικής της για την Βιο-οικονομία το 2012, λέγοντας, ωστόσο, ότι η Ελλάδα παραμένει το μόνο από τα "παλαιά" κράτη- μέλη της ΕΕ, που δεν έχει αναπτύξει ακόμη αυτόνομη Εθνική Στρατηγική για την Βιο-οικονομία.
Η κυκλική οικονομία, κατά τον ίδιο, αφορά σε αξιοποίηση αγροτικών υπολειμμάτων όχι κατ' ανάγκη στην παραγωγική διαδικασία από την οποία προέκυψαν, πολυδιάστατη κυκλοφορία πόρων και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών με στόχο τη δημιουργία νέων αλυσίδων αξίας.
Η υλοποίηση της κυκλικής βιο-οικονομίας, μπορεί να γίνει, κατά τον κ. Μουσιόπουλο, με πολυσχιδείς συνεργασίες, ανάγκη σοβαρών επενδύσεων, υποστήριξη έρευνας, ενσωμάτωση καινοτομιών και ανάπτυξη νέων κυκλικών μονοπατιών.
Με τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας μπορούν να επιτευχθούν μείωση αποβλήτων, αποτελεσματική αλυσίδα αξιών, αύξηση εσόδων λόγω ζήτησης "πράσινων" προϊόντων, εντονότερη αξιοποίηση ενέργειας από βιομάζα και μείωση εξάρτησης από παραδοσιακά λιπάσματα.
Να σημειωθεί ότι η βιο-οικονομία περιλαμβάνει τομείς της οικονομίας που χρησιμοποιούν ανανεώσιμους βιολογικούς πόρους από έδαφος και θάλασσα για να παραχθούν τρόφιμα, βιο-υλικά, βιο- ενέργεια και βιο-προϊόντα.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μουσιόπουλος, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα BIOREGIO, ύψους 1,55 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, του οποίου η πρώτη φάση ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2019 και η δεύτερη το 2021.
Το έργο BIOREGIO, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα διαπεριφερειακής συνεργασίας INTERREG EUROPE 2014-2020, έχει ως στόχο την τόνωση της ευρωπαϊκής κυκλικής οικονομίας στο πεδίο των ρευμάτων οργανικών υπολειμμάτων/αποβλήτων. Με οκτώ εταίρους από έξι διαφορετικές χώρες, το πρόγραμμα BIOREGIO επιδιώκει να επηρεάσει τις οικονομικές πολιτικές αναφορικά με την αποδοτική χρήση οργανικών πόρων και να ενισχύσει την περιφερειακή βιο-οικονομία.
Το έργο προωθεί την τεχνογνωσία σχετικά με τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες καθώς και τα μοντέλα συνεργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής του ΑΠΘ μίλησε χθες σε διεθνή ημερίδα, με θέμα "Κυκλική Οικονομία στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις", που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Β. Ελλάδας (ΣΒΒΕ).
Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου CESME, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg Europe, το οποίο έχει ως στόχο την προώθηση δράσεων κυκλικής οικονομίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω της αξιοποίησης των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων. Στο εταιρικό σχήμα του έργου συμμετέχουν 10 φορείς από έξι χώρες της Ε.Ε.
Από την Ελλάδα, στο εταιρικό σχήμα το έργου συμμετέχουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας - Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης ΚΜ και η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.
Η ημερίδα έγινε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ ΚΜ), του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/ Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ-ΤΚΜ), του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ ΚΜ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης