Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «ΑΑ-» η αξιολόγηση της Nordea, σταθερό το outlook

tags :
Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «ΑΑ-» η αξιολόγηση της Nordea, σταθερό το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Nordea από τη Fitch Ratings
Σε «ΑΑ-», «F1+» και «aa-» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη, τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα και την αξιολόγηση βιωσιμότητας -αντίστοιχα- για τη Nordea Bank η Fitch Ratings, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές (outlook).
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, οι αξιολογήσεις της Nordea υποστηρίζονται από το ισχυρό franchise, με κυρίαρχα μερίδια αγοράς σε κάθε σκανδιναβική χώρα, τη γεωγραφική διαφοροποίησή της, με μια αρκετά ομοιόμορφη κατανομή των περιουσιακών στοιχείων μεταξύ των τεσσάρων σκανδιναβικών χωρών, αλλά και την ικανοποιητική παραγωγή εσόδων, που της επιτρέπει να απορροφά τις ζημίες σε περίπτωση που μία από τις παραπάνω αγορές αντιμετωπίσει προκλήσεις.
Η Nordea ανακοίνωσε το περασμένο έτος την μεταφορά της έδρας της από τη Στοκχόλμη στο Ελσίνκι (περισσότερα εδώ), η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018, υπό την προϋπόθεση έγκρισης από τους μετόχους.
Η Fitch εκτιμά πως η παραπάνω κίνηση δεν θα οδηγήσει σε εξασθένιση των οικονομικών μεγεθών της κολοσσιαίας τράπεζας, ούτε σε σημαντική επίπτωση για το συνολικό franchise της τράπεζας, αν και θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιες απώλειες πελατών στη Σουηδία.
Η ποιότητα του ενεργητικού για τη Nordea παραμένει ισχυρή, με το ποσοστό των NPEs να διαμορφώνεται σε μόλις 2,1%, στα τέλη του 2017.
Σε ό,τι αφορά στην κεφαλαιακή επάρκεια, ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο πολύ υψηλό ποσοστό του 19,5%, για την ίδια χρονική περίοδο.
Υπενθυμίζεται ότι τα καθαρά κέρδη της Nordea συρρικνώθηκαν κατά 43% -σε ετήσια σύγκριση- το τέταρτο τρίμηνο του 2017, εξαιτίας της χαμηλής δραστηριότητας στις κεφαλαιαγορές και της μείωσης του εισοδήματος, καθώς η τράπεζα απομακρύνθηκε από τομείς με υψηλότερο κίνδυνο, μειώνοντας την έκθεση σε ναυτιλία, offshore και πετρελαϊκές υπηρεσίες και τη Ρωσία.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της τράπεζας μειώθηκαν στα 624 εκατ. ευρώ το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, από 1,1 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους υποχώρησαν σε 1,11 δισ. ευρώ από 1,21 δισ. ευρώ, ένα χρόνο νωρίτερα.
Νωρίτερα σήμερα, η Fitch επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις για τρεις έτερες σουηδικές τράπεζες, την SEB (ΑΑ-, σταθερό), τη Handelsbanken (ΑΑ, σταθερό) και τη Swedbank (ΑΑ-, σταθερό).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης