Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Η αβεβαιότητα επιστρέφει στις αγορές με βίαιο τρόπο

tags :
Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Η αβεβαιότητα επιστρέφει στις αγορές με βίαιο τρόπο
Αναπόφευκτο οι διεθνείς εξελίξεις που έχουν στιγματίσει το σύνολο των αγορών του πλανήτη να διαμορφώσουν και την κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου
Οι χαμηλές επιδόσεις του ΑΕΠ για το 2017 (μόλις 1,4% έναντι της διπλάσιας σχεδόν που είχε προαναγγελθεί από το Υπουργείο Οικονομικών), από κοινού με την επισημοποίηση της εκταμίευσης της δόσης ύψους 5,7 δις. το Μάρτιο ήταν σχεδόν οι μόνοι εγχώριοι καταλύτες των τελευταίων ημερών.
Έτσι, ήταν αναπόφευκτο οι διεθνείς εξελίξεις που έχουν στιγματίσει το σύνολο των αγορών του πλανήτη να διαμορφώσουν και την κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Μάλιστα, οι αγορές ιεράρχησαν τις εξελίξεις λαμβάνοντάς υπόψη εκείνες που εκτίμησαν ότι ήταν έκτακτες αλλά όχι απρόβλεπτες καθώς τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα του Προέδρου Trump έχουν δώσει ήδη επαρκή δείγματα γραφής πείθοντας τις αγορές πως «όλα είναι ενδεχόμενα»…
Σαν αποτέλεσμα, οι αγορές αγνόησαν τα του σχηματισμού κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία αλλά και την αντισυστημική ψήφο στην Ιταλία καθώς θεωρούν ότι δεν αναμένεται η διαμόρφωση κυβερνητικού σχήματος με μη ευρωπαϊκή ατζέντα.
Αντίθετα, οι αγορές έλαβαν σοβαρά υπόψη την εξαγγελία των δασμολογικών μέτρων για τα μεταλλουργικά προϊόντα καθώς θεώρησαν ότι συνιστούν προπομπό ενός ενδεχόμενου εμπορικού πολέμου που θα πλήξει τις χώρες που συμμετέχουν με μεγάλο μερίδιο στο διεθνές εμπόριο, άρα και τα μεγέθη των εταιρειών που το πραγματοποιούν.
Το τί τελικά θα συμβεί είναι αδύνατο να προβλεφθεί καθώς ήδη οι αντιδράσεις προκαλούν «δεύτερες σκέψεις» σε όσους θεωρούν ότι η αντιμετώπιση των αρνητικών παρενεργειών της παγκοσμιοποίησης, όπως οι οξυμμένες ανισότητες, συνδέεται ευεργετικά με τον περιορισμό του εμπορίου που ασφαλώς θα πλήξει αρνητικά την παραγωγική βάση των οικονομιών και την απασχόληση.
Ως τότε, η αβεβαιότητα επιστρέφει στις αγορές με βίαιο τρόπο όπως είχε συμβεί τον προηγούμενο μήνα όποτε η αναταραχή είχε συνδεθεί με τον πληθωρισμό και τα σενάρια απότομης κλιμάκωσης των επιτοκίων από την Federal.
Και αυτή τη φορά η αβεβαιότητα θα τροφοδοτήσει τη μεταβλητότητα στους δείκτες μέχρις ότου γίνει πιο ξεκάθαρο αν θα οδηγηθούμε στο δυσμενές σενάριο κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ή όχι, με το ελληνικό χρηματιστήριο να συμπορεύεται με τις κινήσεις των διεθνών δεικτών ενόσω μάλιστα η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων που με τον πιο ηχηρό τρόπο ζήτησαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι (Ρέγκλινγκ κ.α.) στο forum των Δελφών προωθηθεί ταχύτερα.
Επί του παρόντος, οι αγοραστές πέτυχαν πρόσκαιρη νίκη απέναντι στους πωλητές, με το σενάριο ωστόσο συνέχισης της ανοδικής κίνησης να απαιτεί διατηρήσιμη συναλλακτική αναβάθμιση για να υλοποιηθεί καθώς η υπέρβαση των 850 μονάδων έχει κατ’ επανάληψη αποτύχει στο πρόσφατο παρελθόν.
Από την άλλη πλευρά, αξιομνημόνευτη είναι η αναφορά του Ανατόλι Καλέτσκι (Project Syndicate, 5/3/2018) στη ψυχραιμία που επιδεικνύουν οι τιμές του πετρελαίου, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια των ΗΠΑ και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, τα τρία «σκυλιά φύλακες» όπως τα αποκαλεί από κοινού με την τιμή του χρυσού, παραδοσιακού επενδυτικού καταφυγίου για τις εποχές με αναταραχές.   
Ενόσω κοιμούνται ειρηνικά, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και η άνοδος των χρηματιστηριακών αγορών θα συνεχιστεί καταλήγει ο πολύπειρος οικονομολόγος.
Σε κάθε περίπτωση, θα απαιτηθεί εύλογος χρόνος μέχρις ότου τα στοιχεία για την ανάπτυξη και τα εταιρικά μεγέθη για το 2018  θα δημοσιοποιηθούν (του 1ου ή ακόμη και του 2ου τριμήνου), με τις αγορές να κινούνται με νευρικότητα μέχρι τότε…
 
Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης