Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στη Wall υπό τον φόβο εμπορικού πολέμου, στο -1% ο Dow - Άνοδος στις ευρωαγορές, στο +1,09% ο DAX

Πιέσεις στη Wall υπό τον φόβο εμπορικού πολέμου, στο -1% ο Dow - Άνοδος στις ευρωαγορές, στο +1,09% ο DAX
Η είδηση της παραίτησης του Cohn, ο οποίος ήταν σημαντικός υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου, προκάλεσε ανησυχίες
(upd) Πιέσεις δέχεται σήμερα (7/3/2018) η Wall Street, καθώς η παραίτηση του οικονομικού συμβούλου του αμερικανού προέδρου Donald Trump, Gary Cohn, επανέφερε στο προσκήνιο τους φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και των εταίρων τους.
Περί τις 21:00, ο Dow Jones Industrial average υποχωρούσε κατά 1%, στις 24.635 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε πτώση 0,6% στις 2.713 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,1% χαμηλότερα, στις 7.364 μονάδες, ενώ νωρίτερα είχε γυρίσει προς στιγμήν σε θετικό έδαφος, χάρη στην άνοδο των τεχνολογικών μετοχών. 


Η είδηση της παραίτησης του Cohn, ο οποίος ήταν σημαντικός υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου, προκάλεσε ανησυχίες ότι ο Trump θα προχωρήσει κανονικά με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο με τους εταίρους των ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Trump φαίνεται ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής δασμών σε ένα ευρύ φάσμα κινεζικών αγαθών.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το «Bloomberg», η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή δασμών σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών, τα οποία κυμαίνονται από παπούτσια και ρούχα μέχρι και ηλεκτρονικά είδη.
Παράλληλα, η Ουάσιγκτον ενδέχεται να περιορίσει τις κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ, ως «απάντηση» στους ισχυρισμούς ότι το Πεκίνο εμπλέκεται σε υπόθεση κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
Εν τω μεταξύ, με επιφυλακτικότητα παρακολούθησαν οι επενδυτές και ορισμένα μεικτά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ.
Οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό κλάδο των ΗΠΑ κατέγραψαν αύξηση μεγαλύτερη των προσδοκιών τον Φεβρουάριο του 2018.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του ADP Research Institute, οι αμερικανικές επιχειρήσεις πρόσθεσαν 235.000 θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο, έναντι των προσδοκιών των οικονομολόγων, που έκαναν λόγο για 195.000.
Ωστόσο, η αύξηση ήταν μικρότερη σε σχέση με εκείνη του Ιανουαρίου, όταν, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, δημιουργήθηκαν 244.000 θέσεις εργασίας, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 234.000.
Την ίδια ώρα, αύξηση 5% κατέγραψε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2018, ανερχόμενο μάλιστα σε υψηλό δέκα σχεδόν ετών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 56,60 δισ. δολ. τον Ιανουάριο, από 53,9 δισ. δολ. τον Δεκέμβριο.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι ανέμεναν έλλειμμα 55,2 δισ. δολ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έλλειμμα ήταν κατά 16% υψηλότερο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2016, όταν ανέλαβε καθήκοντα προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump.
Το ελληνικό ETF GREK ενισχύεται κατά 0,9%, διαπραγματευόμενο στα 10,19 δολ.

Κέρδη στις ευρωαγορές, μετά τις προειδοποιήσεις της ΕΕ σε Trump - «Άλμα» 1,09% στον DAX


Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η ΕΕ προειδοποίησε με «απάντηση», εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην επιβολή των δασμών που πρότεινε ο Donald Trump για τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,36% υψηλότερα, στις 372,71 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε «άλμα» 1,09% και έκλεισε στις 12.245,36 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,16% στις 7.157,84 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,34% υψηλότερα στις 5.187,83 μονάδες.


Νωρίτερα οι ευρωαγορές είχαν βρεθεί υπό πίεση, καθώς η παραίτηση του κορυφαίου οικονομικού συμβούλου του αμερικανού προέδρου Donald Trump, Gary Cohn, επανέφερε στο προσκήνιο τους φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και των εταίρων τους.
Οι μετοχές των εταιρειών πρώτων υλών δέχτηκαν πιέσεις, λόγω των φόβων για την επιβολή των εμπορικών δασμών σε αλουμίνιο και χάλυβα.
Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα σοβαρές ανησυχίες για την παραίτηση του κορυφαίου οικονομικού συμβούλου του Trump, με την υπουργό Οικονομίας Brigite Cipris να εκφράζει την ελπίδα να αλλάξει γνώμη ο αμερικανός πρόεδρος για τους δασμούς στις εισαγωγές.
Η υπουργός πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα απαντήσει καταλλήλως, εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, αλλά πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θέλει να αποφύγει μια εμπορική διαμάχη.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου, Cecilia Malstrom, προειδοποίησε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να αντιδράσει στους αμερικανικούς δασμούς, αλλά συνεχίζει να ελπίζει ότι μπορούν να αποφευχθούν.
Η ίδια σημείωσε ότι οι επίτροποι συζήτησαν σήμερα τρεις δυνατότητες αντίδρασης σε ενδεχόμενα μέτρα από τις ΗΠΑ, τα οποία θα πλήξουν σημαντικά την ευρωπαϊκή οικονομία, προκαλώντας την απώλεια «χιλιάδων θέσεων εργασίας».
Η πρώτη αφορά την προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, η δεύτερη μέτρα προστασίας της ευρωπαϊκής αγοράς από τη μείωση των εισαγωγών στις ΗΠΑ και η τρίτη την επιβολή δασμών στις εισαγωγές μίας λίστας αμερικανικών προϊόντων.
Νωρίτερα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Christine Lagarde, είχε προειδοποιήσει ότι «στον εμπορικό πόλεμο δεν κερδίζει κανείς».
Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες ανέκαμψαν από τις απώλειες που κατέγραφαν μετά τις απειλές του Trump για επιβολή δασμών, σε περίπτωση που η ΕΕ «απαντήσει» στους δασμούς.
Η μετοχή της Renault «εκτοξεύτηκε» κατά 8%, στον απόηχο δημοσιεύματος του «Reuters» που ανέφερε ότι η γαλλική εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση μεριδίου της κυβέρνησης στη Nissan.


Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη 

Εν τω μεταξύ, πτωτικά κινούνται σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη, εν μέσω των προσδοκιών ότι οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου θα μπορούσαν να θέσουν εμπόδια στα σχέδια των κεντρικών τραπεζών για απόσυρση των μέτρων τόνωσης.
Η είδηση της παραίτησης του Cohn τροφοδότησε τη ζήτηση για κρατικά ομόλογα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, όπως τα γερμανικά και τα αμερικανικά.
Ειδικότερα στην Ευρώπη, η ζήτηση για κρατικά ομόλογα ενισχύεται σήμερα, μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κατά την οποία οι αξιωματούχοι της αναμένεται να παράσχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πότε η κεντρική τράπεζα αναμένεται να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων (QE).
Ο φόβος στην αγορά είναι ότι ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη και εάν η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη, η ΕΚΤ ενδέχεται να αναγκαστεί να επιβραδύνει την απόσυρση των μέτρων της.
Κατά συνέπεια, οι αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης υποχωρούν σήμερα κατά 2-5 μονάδες βάσης.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας υποχώρησε κατά 2 μ.β. στο 0,65%.


Χαμηλότερα κινούνται και οι αποδόσεις των ομολόγων χωρών της νότιας Ευρώπης, που θεωρείται ότι εξαρτώνται περισσότερο από τη χαλαρή πολιτική της ΕΚΤ.
Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας διολίσθησε στο χαμηλό ενός μήνα του 1,84%.
Την ίδια ώρα, ελαφρώς πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, με το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 2,87%.



Ασία

Ο Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,77% στις 21.252,72 μονάδες, εν μέσω της νέας πτώσης του δολαρίου έναντι του γεν Ιαπωνίας.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με σημαντικές απώλειες 1,01% στις 5.902 μονάδες, καθώς οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται υπό πίεση κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.
Σε ό,τι αφορά τη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOPSI υποχώρησε κατά 0,40% στις 2.401,82 μονάδες, παρά το γεγονός ότι η μετοχή της Samsung σημείωσε περαιτέρω άνοδο στο +3,4%, ενώ με απώλειες έκλεισε και ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο -0,36% και τις 10.745,32 μονάδες.
Στην ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,55% στις 3.271,67 μονάδες, ενώ μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες στον Hang Seng του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος υποχώρησε κατά 1,01% στις 30.202,50 μονάδες.

Πετρέλαιο

Πτώση καταγράφουν σήμερα οι τιμές στο πετρέλαιο, δεχόμενες πιέσεις από τις ανησυχίες για έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και των εταίρων της, καθώς και από την αύξηση στα αποθέματα αμερικανικού αργού.
Ειδικότερα, περί τις 21:00, το Brent υποχωρούσε κατά 2% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 64,5 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του 2% στα 61,3 δολ. ανά βαρέλι.
Σημερινά στοιχεία της ΕΙΑ έδειξαν ότι τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,4 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα έως τις 2 Μαρτίου 2018, έναντι των προβλέψεων των αναλυτών που έκαναν λόγο για μια αύξηση κατά 2,7 εκατ. βαρέλια.
Χθες, το αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανακοίνωσε μια αύξηση των αποθεμάτων κατά 5,7 εκατ. βαρέλια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης