Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: «Κόβει» κόστη και φορτώνει EBITDA και κέρδη

tags :
ΑΔΜΗΕ: «Κόβει» κόστη και φορτώνει EBITDA και κέρδη
Το όφελος από το πρόγραμμα εθελουσίας και η αναχρηματοδότηση του δανεισμού
Τις δυνατότητες, που έχουν οι εταιρείες του Δημοσίου, να βελτιώσουν, με απλές κινήσεις, τη λειτουργική τους κερδοφορία, αλλά και τα αποτελέσματά τους, δείχνει η περίπτωση του ΑΔΜΗΕ.
Η εταιρεία, που αποκρατικοποιήθηκε πέρσι, προχωρά, με αργά, αλλά σταθερά, βήματα, στην υλοποίηση κινήσεων «νοικοκυρέματος», τόσο στα λειτουργικά, όσο και στα χρηματοοικονομικά κόστη.
Η ολοκλήρωση της περιόδου αποδοχής του προγράμματος εθελουσίας στον ΑΔΜΗΕ αποτέλεσε μια πρώτη μικρή επιτυχία προς αυτή την κατεύθυνση.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής  έληξε την Παρασκευή 9  Φεβρουαρίου και ο αριθμός των ενδιαφερομένων ανήλθε στους 143, ενώ ο στόχος ήταν να αποχωρήσουν περί τα 100 άτομα.
Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν όλοι οι υπεράριθμοι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα.
Η σχετική απόφαση θα ληφθεί μετά από αξιολόγηση των νέων δεδομένων και εφόσον κριθεί ότι μεσοπρόθεσμα μπορεί να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας.
Αν τελικά η διοίκηση αποδεχθεί όλες τις αιτήσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα εθελουσίας το όφελος σε επίπεδο κερδών μετά από φόρους,  εκτιμάται ότι θα φθάσει, ετησίως, στα 2,6 εκατ. ευρώ καθώς οι 143 αποχωρούντες με ετήσιο εργοδοτικό κόστος περίπου 60 χιλ. ευρώ, ανά εργαζόμενο, θα αντικατασταθούν με περίπου 75 νέους εργαζόμενους, με πολύ χαμηλότερο κόστος.
Το επόμενο βήμα του «νοικοκυρέματος»  αφορά στην αναχρηματοδότηση του δανεισμού.
Ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει δανειακές συμβάσεις, ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ, με εγχώριες τράπεζες.
Ο παραπάνω δανεισμός βαρύνεται από υψηλά, συγκριτικά, επιτόκια καθώς έχει συναφθεί την περίοδο που ο ΑΜΔΗΕ ήταν μέλος του ομίλου ΔΕΗ, αντικατοπτρίζοντας το σχετικό ρίσκο του ομίλου.
Μετά την πώληση ποσοστού του ΑΔΜΗΕ και την απόδοση του εναπομείναντος ποσοστού που κατείχε η ΔΕΗ στους μετόχους της, ο Οργανισμός είναι μεν ελεγχόμενος από το Δημόσιο, αλλά οι λειτουργικές του επιδόσεις δεν δικαιολογούν ακριβή τιμολόγηση δανεισμού.
Με EBITDA περίπου 150 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 204 εκατ. ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να επιτύχει καλύτερη τιμολόγηση.
Σύμφωνα με αναλυτές αν τα επιτόκια για δανεισμό 350 εκατ. ευρώ μειωθούν κατά περίπου 200 μονάδες βάσεις το όφελος θα κινηθεί στα επίπεδα των 7 εκατ. ευρώ, συμβάλλοντας στην περαιτέρω βελτίωση των κερδών μετά από φόρους.
Για να προχωρήσει, όμως, η αναχρηματοδότηση θα πρέπει να προηγηθεί η ανανέωση από τη ΡΑΕ της άδειας διαχειριστή, η οποία εκκρεμεί από τον περασμένο Οκτώβριο.
Εφόσον εγκριθούν οι νέοι όροι ο ΑΔΜΗΕ με επικαιροποιημένο business plan θα προχωρήσει στη διαπραγμάτευση για την έκδοση, είτε νέου κοινοπρακτικού δανείου, είτε σε συνδυαστική κίνηση κοινοπρακτικού δανείου και έκδοσης εταιρικών ομολογιών

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης