Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Ισχυρά τα θεμελιώδη της Ευρωζώνης - Τέλος για το QE τον Δεκέμβριο 2018

Capital Economics: Ισχυρά τα θεμελιώδη της Ευρωζώνης - Τέλος για το QE τον Δεκέμβριο 2018
Eνώ η ανάπτυξη των επενδύσεων επιβραδύνθηκε, αυξήθηκε πρόσφατα η ζήτηση για κεφάλαια που θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση επενδύσεων
Ισχυρά χαρακτηρίζει τα θεμελιώδη της οικονομίας στην Ευρωζώνη η Capital Economics μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το ΑΕΠ του δ΄ τριμήνου 2017.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης επιταχύνθηκε στο 2,7% έναντι 2,6% το προηγούμενο τρίμηνο, την ίδια στιγμή που ο ρυθμός ανάπτυξης για το σύνολο των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώθηκε στο 2,6%.
Παράλληλα, σε τριμηνιαία βάση, η ανάπτυξη της οικονομίας τόσο για την Ευρωζώνη όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώθηκε στο 0,6%, ενώ για το σύνολο του 2017, η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 2,3% και αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 2,4%.
Μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μεγαλύτερη ανάπτυξη καταγράφηκε σε Εσθονία (+2,2%) και Σλοβενία (+2%), ενώ στον αντίποδα η χαμηλότερη ανάπτυξη σημειώθηκε σε Ελλάδα και Κροατία (αμφότερες στο +0,1%).
Οι δαπάνες των νοικοκυριών της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά +0,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, την ίδια στιγμή που οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου ενισχύθηκαν κατά +0,9% τόσο στον Ευρωζώνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ανεργία στην Ευρωζώνη θα εξακολουθήσει την πτωτική της πορεία, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν οι μισθοί.
Και ενώ η ανάπτυξη των επενδύσεων επιβραδύνθηκε, αυξήθηκε πρόσφατα η ζήτηση για κεφάλαια που θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση επενδύσεων.
Όσον αφορά την πολιτική που θα εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Capital Economics εκτιμά ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα τερματιστεί τον Δεκέμβριο του 2018.
Η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο του 2019.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης