Τελευταία Νέα
Οικονομία

Forbes: Έρχεται ακόμα μια οικονομική κρίση στην Ευρώπη - Πιθανότατα θα έχει επίκεντρο την Ελλάδα

Forbes: Έρχεται ακόμα μια οικονομική κρίση στην Ευρώπη - Πιθανότατα θα έχει επίκεντρο την Ελλάδα
Σύμφωνα με το Forbes, η Ευρώπη αναμένεται να υποστεί ακόμα μια οικονομική κρίση, πιθανότατα με επίκεντρο την Ελλάδα
«Θα συμβεί ξανά.
Η Ευρώπη θα υποστεί ακόμα μια οικονομική κρίση, πιθανότατα με επίκεντρο την Ελλάδα, αλλά όχι απαραίτητα» αναφέρεται σε δημοσίευμα του Forbes.
Όπως τονίζεται η Ευρώπη έχει ήδη περάσει πολλές οικονομικές κρίσεις, καθώς από την αρχή λίγες προβληματικές χώρες έχουν κάνει τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους.
Στον αντίποδα, οι πλουσιότερες χώρες του μπλοκ -και συγκεκριμένα η Γερμανία- έχουν προσφέρει κεφάλαια προωθώντας λιτότητα που όχι μόνο αγνοεί τις βασικές αρχές αλλά είναι και αντιπαραγωγικές.
Οι χώρες που λαμβάνουν τα κεφάλαια από την πλευρά τους «προσποιούνται ότι θα συμμορφωθούν με τις γερμανικές συνθήκες, και το Βερολίνο προσποιείται ότι τις πιστεύει».
«Ροή δανείων διάσωσης, και μεταξύ, όταν ξεσπάσει ακόμα ένα πρόβλημα, το σόου επαναλαμβάνεται με το ίδιο σενάριο.
Θα συμβεί ξανά» επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Forbes.

Το καλοκαίρι του 2015

Στη συνέχεια το Forbes αναφέρεται στο 2015, οπότε η Ελλάδα δεν εκπλήρωσε τις οικονομικές της υποχρεώσεις.
Τότε -βάσει σεναρίου- ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, επίπληξε την Ελλάδα για τις σπατάλες της και δήλωσε ότι το Βερολίνο θα μπλοκάρει οποιαδήποτε βοήθεια μέχρι η Ελλάδα να αυξήσει τους φόρους και να μειώσει τις δαπάνες, ώστε να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.
Στον αντίποδα, ο Αλέξης Τσίπρας -και πάλι βάσει σεναρίου- αρνήθηκε και την τελευταία στιγμή υπέκυψε στις απαιτήσεις του Schaeuble.
Έτσι το Βερολίνο επέτρεψε στην Ευρώπη το νέο δάνειο προς την Ελλάδα και η κρίση περιορίστηκε όπως συνέβη και στον παρελθόν.

Το Βερολίνο γνωρίζει...

Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το Βερολίνο γνωρίζει ότι η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες στην ίδια θέση, δεν μπορούν να τηρήσει τις υποσχέσεις λιτότητας.
«Ακόμα και το ΔΝΤ παραδέχεται ότι οι απαιτήσεις του Βερολίνο είναι αδύνατες» επισημαίνεται.
Όπως τονίζεται κανείς -ούτε οι Γερμανοί, ούτε το ΔΝΤ, ούτε η ελληνική κυβέρνηση, ούτε η ΕΕ- έχουν σκεφτεί τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που θα έβγαζαν από αυτή την κατάσταση την Ελλάδα αλλά και άλλες προβληματικές χώρες της ΕΕ.
Εάν η Ελλάδα απελευθερώσει την αγορά εργασίας και «ανοίξει» τις αγορές -όπως άρχισε πρόσφατα η Γαλλία- και χαλαρώσει τους νόμους για το άνοιγμα επιχειρήσεων, τότε οι οικονομίες τους ενδέχεται να έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν.
«Σε αυτή την περίπτωση, οι ιδιώτες επενδυτές ενδέχεται να αποκτήσουν περισσότερη εμπιστοσύνη ώστε να δανείσουν την Αθήνα και τις άλλες χώρες χρήματα με ανεκτά επιτόκια» επισημαίνει το Forbes.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης