Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η κόντρα για την πιστωτική γραμμή και οι χρησμοί του SSM για τα stress tests προκαλούν ζημία σε αγορά, οικονομία

Η κόντρα για την πιστωτική γραμμή και οι χρησμοί του SSM για τα stress tests προκαλούν ζημία σε αγορά, οικονομία
Έχει προκληθεί πολύ μεγάλη ζημία από την ανεύθυνη στάση Στουρνάρα της ΤτΕ και την κόντρα που έχει ξεσπάσει για την καθαρή γραμμή ή την προληπτική πιστωτική γραμμή.
Τεράστια ζημία έχει προκαλέσει η εμμονή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για πιστωτική γραμμή έναντι της ελληνικής κυβέρνησης που επιμένει στο clean exit.
Ταυτόχρονα μεγάλη ζημία έχουν προκαλέσει οι χρησμοί του SSM για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών.
Ήδη η κυβέρνηση έχει μειώσει τον στόχο του capital buffer από 20 δισεκ. σε 14 με 15 δισεκ. ουσιαστικά εγκαταλείποντας την ιδέα να προχωρήσει σε ακόμη δύο δημοπρασίες ομολόγων 3 και 10 ετών.
Πλέον θα χρησιμοποιήσει τα ταμειακά διαθέσιμα και την αγορά των repos.
Η κυβέρνηση προφανώς για πολιτικούς λόγους στηρίζει το clean exit καθώς η καθαρή έξοδος έχει ιδιαίτερη πολιτική σημειολογία στο εσωτερικό.
Όμως στην πράξη την τελική απόφαση για καθαρή έξοδο, πιστωτική γραμμή ή για κάποιο υβριδικό σχήμα θα την πάρουν οι αγορές που θα καθορίσουν το κόστος χρηματοδότησης μέσω των ομολόγων.
Όλο αυτό το νεφελώδες σκηνικό έχει προκαλέσει μεγάλη ζημία στην ελληνική χρηματαγορά.
Το χρηματιστήριο έχει νεκρωθεί και χάσει κάθε ενδιαφέρον.
Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις στην 10ετία βρίσκονται στο 4,35% και στις πιο μακροπρόθεσμες περιόδους στο 5% με 5,10%.
Η ζημία λοιπόν είναι εμφανής και οι επενδυτές εύλογα αποστασιοποιούνται όταν βλέπουν κυβέρνηση και ΤτΕ να συγκρούονται για την πιστωτική γραμμή ή για το clean exit.
Επίσης οι χρησμοί του SSM για τα stress tests και η μεγάλη ανασφάλεια – αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί πέραν του γεγονότος ότι αυξάνονται οι short θέσεις…έχουν εγκλωβίσει την Ελλάδα εκ νέου σε καθοδικό σπιράλ.
Οι αγορές λοιπόν έχουν πρώτο ρόλο στην απόφαση για το εάν θα υπάρξει ή όχι καθαρή έξοδος και τα πολιτικά stress tests των τραπεζών θα καθορίσουν ποια τελικά λύση θα επιλεγεί για την μεταμνημονιακή Ελλάδα.
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας λόγω της κόντρας του για προσωπικές του υποθέσεις με την κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον θεσμικό του ρόλο για να χτυπάει την κυβέρνηση δημιουργώντας μια εικόνα φαιδρή στις διεθνείς αγορές που προφανώς δεν θα μας πάρουν στα σοβαρά.

Οι επιλογές της Ελλάδος είναι οι εξής

1)Καθαρή έξοδος από τα μνημόνια.
Για να μπορέσει η Ελλάδα να επιτύχει καθαρή έξοδο θα πρέπει να πάρει bonus, στηρίγματα όπως καθαρά stress tests και καθαρή λύση για το ελληνικό χρέος.
Οι επιλογές – άξονες που εξετάζονται για το ελληνικό χρέος δεν πείθουν ότι θα μπορέσουν να το μετατρέψουν σε βιώσιμο σε μια έκθεση βιωσιμότητας DSA του ΔΝΤ.
Το βασικό σενάριο είναι ότι και μετά τις νέες παρεμβάσεις για το χρέος θα συνεχίσει να παραμένει μη βιώσιμο.
Π.χ. εάν μειωθούν οι αποπληρωμές κεφαλαίου κατά 4 δισ ετησίως, εάν υπάρξει μια ιμιτασιόν 15ετής επιμήκυνση, εάν αποπληρωθεί το ΔΝΤ που διαθέτει δανειακή έκθεση στην Ελλάδα 9,8 δισεκ. και εάν μειωθούν κατά 7-8 δισεκ. τα διακρατικά δάνεια ύψους 52,9 δισεκ. δεν καθίσταται βιώσιμο το χρέος.
Ως προς τα stress tests είναι ξεκάθαρο ότι η απόφαση είναι πολιτική.
Εάν η ΕΚΤ θέλει να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στο clean exit θα περάσουν τα πολιτικά stress tests οι ελληνικές τράπεζες.
Εάν η ΕΚΤ θέλει να οδηγήσει την Ελλάδα σε κάποιο υβριδικό πρόγραμμα ή πιστωτική γραμμή δεν θα περάσουν τα stress tests οι ελληνικές τράπεζες.
Πέραν αυτών θα πρέπει οι αγορές θα πρέπει να δώσουν το πράσινο φως μέσω της μείωσης των αποδόσεων των ομολόγων.
Τα νέα σχέδια της κυβέρνησης να μειώσει το κεφαλαιακό απόθεμα από 20 σε 14 με 15 δισεκ. είναι ξεκάθαρα αρνητική εξέλιξη καθώς δείχνει αδυναμία.

2)Υβριδικό σχήμα με επικαιροποίηση των 27 δισεκ. που απομένουν από το τρίτο πρόγραμμα και ένταξη τους σε ένα νέο πρόγραμμα με υβριδικά χαρακτηριστικά.
Με την λύση αυτή θα υπάρχουν και 10 δισεκ. για τις ελληνικές τράπεζες.

3)Πιστωτική γραμμή που ωστόσο λόγω του κανονισμού του ESM δεν μπορεί να υπερβαίνει τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες δηλαδή περίπου 10 δισεκ.

Το συμπέρασμα

Έχει προκληθεί πολύ μεγάλη ζημία από την ανεύθυνη στάση Στουρνάρα της ΤτΕ και την κόντρα που έχει ξεσπάσει για την καθαρή γραμμή ή την προληπτική πιστωτική γραμμή.
Η εικόνα της αγοράς μετοχών και ομολόγων είναι χειρότερη τώρα σε σχέση με λίγους μήνες πριν.
Ταυτόχρονα και ο SSM με τα stress tests έχει προκαλέσει μεγάλη ασφάλεια στο επενδυτικό κοινό καθιστώντας μη επενδύσιμες τις τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης