Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays: Οι απειλές του Trump για την επιβολή δασμών θα αποδειχτούν «έξυπνη πολιτική»

Barclays: Οι απειλές του Trump για την επιβολή δασμών θα αποδειχτούν «έξυπνη πολιτική»
O Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, έχει θέσει θέμα επιβολής δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου
Οι απειλές του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, για την επιβολή δασμών θα μπορούσε να αποδειχθεί απλά μια πολιτική κίνηση ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών τον Νοέμβριο του 2018.
«Αν και η επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και του αλουμινίου θα στοιχίσουν οικονομικά, ενδέχεται να είναι έξυπνη πολιτική, αφού το ελεύθερο εμπόριο έχει γίνει ιδιαίτερα μη δημοφιλές μεταξύ των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων» αναφέρεται σε ανάλυση της Barclays.
Αναγνωρίζοντας ότι οι επενδυτές πιθανότατα θα ανησυχούν σχετικά με τις ευρύτερες συνέπειες των προτάσεων του Trump, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η προστατευτική πολιτική των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι μια «χρήσιμη πολιτική στρατηγική».
«Από τη στιγμή που τα οφέλη του ελεύθερου εμπορίου έχουν υποβαθμιστεί από πολλούς, αναμένεται μικρή αντίδραση στα μέτρα προστατευτισμού από όσους ωφελούνται» επισημαίνεται στην ίδια ανάλυση.
Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, ο Trump πιθανότατα είναι υπέρ του προστατευτισμού στο εμπόριο για δύο λόγους: πρώτον, η κυβέρνηση του Trump αναμένεται να εκμεταλλευτεί τη «μη δημοφιλία του ελεύθερου εμπορίου στη βάση του κόμματος του» κάτι που θα δώσει ώθηση στους Ρεπουμπλικανούς στις ενδιάμεσες εκλογές.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η μείωση της φορολογίας και η αύξηση των δαπανών αναμένεται να επιδεινώσει το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης