Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Αποτελεί το ΑΕΠ αξιόπιστο μέγεθος για τη μέτρηση της κοινωνικής ευημερίας;

tags :
ΔΝΤ: Αποτελεί το ΑΕΠ αξιόπιστο μέγεθος για τη μέτρηση της κοινωνικής ευημερίας;
Το ΔΝΤ εστιάζει σε ένα πολύ σημαντικό ερώτημα της επιστημονικής κοινότητας 
Για χρόνια, οι οικονομολόγοι εργάστηκαν για να αναπτύξουν ένα τρόπο μέτρησης της γενικής ευημερίας των πολιτών και να συγκρίνουν τα επίπεδα των μετρήσεων μεταξύ των κρατών, με τα κύρια μεγέθη που λαμβάνονταν υπόψη να αφορούν τις εισοδηματικές διαφορές ή το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Πλέον, όπως οι οικονομολόγοι γνωρίζουν ότι το ΑΕΠ αποτελεί ένα ατελές μέτρο ευημερίας, καθώς υπολογίζει μόνο την αξία αγαθών και υπηρεσιών που αγοράζονται και πωλούνται στις αγορές.
Η πρόκληση είναι να ληφθούν υπόψη οι μη εμπορικοί παράγοντες όπως π.χ. η αξία της ψυχαγωγίας, της υγείας, της φροντίδας των παιδιών, καθώς και οι αρνητικοί παράγοντες, όπως η ρύπανση και η ανισότητα.
Όπως αναφέρει σε σημείωμά του (συγγραφείς οι Geoffrey Bannister και Alexandros Mourmouras) -στο μπλογκ του- το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), οι Charles Jones και Peter Klenow, πρότειναν ένα νέο δείκτη πριν από δύο χρόνια (American Economic Review, 2016), που υπολογίζει την κατανάλωση με βάση τρεις παράγοντες που δεν σχετίζονται με την αγορά: αναψυχή, υπερβολική ανισότητα και θνησιμότητα.
Εξετάζοντας και επεκτείνοντας (well-being index) το παραπάνω μοντέλο (στην έκθεση «Welfare vs. Income Convergence and Environmental Externalities»), το ΔΝΤ συμπεραίνει ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αποτελεί ακόμη το κύριο συστατικό της ευημερίας, ενώ βαρυσήματος ε΄ναι και ο ρόλος της υγείας.
Με βάση στοιχεία του 2014, διαπιστώνεται ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του υπολογισμού της κατά κεφαλήν πρόνοιας και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, για 151 χώρες, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, καθώς οι πλουσιότερες χώρες τείνουν βρίσκονται υψηλότερα στην γραμμή συσχέτισης.



Οι πλουσιότερες χώρες επωφελούνται από το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής και τη μικρότερη ανισότητα, τομείς που οι φτωχότερες χώρες υστερούν σημαντικά.



Οι οικονομολόγοι του Ταμείου καταλήγουν στο ότι, αν και ατελές μέγεθος, το κατά κεφαλήν εισόδημα εξακολουθεί να αποτελεί το κύριο συστατικό της ευημερίας.



Δεύτερον, οι βελτιώσεις στην υγεία είναι ζωτικής σημασίας.
Η κακή υγεία οδηγεί σε χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής και επιβάλλει σημαντικό κόστος ευημερίας στις φτωχότερες χώρες.
Οι πολιτικές που βελτιώνουν την υγεία αποτελούν ισχυρά εργαλεία για την ευημερία: βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, τη διατροφή και το καθαρό νερό, βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης και φορολόγηση των ανθυγιεινών συμπεριφορών, όπως το κάπνισμα.
Η κακή υγεία συμβάλλει επίσης στη διακοπή της απασχόλησης, μειώνει την παραγωγικότητα και μειώνει την οικονομική ανάπτυξη.
Έτσι, οι βελτιώσεις στην υγεία όχι μόνο θα αυξήσουν την ευημερία άμεσα, αλλά θα οδηγήσουν επίσης σε υψηλότερα εισοδήματα και μελλοντικές βελτιώσεις της ευημερίας σε έναν ενάρετο κύκλο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης