Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στις ευρωαγορές, μετά τις προειδοποιήσεις της ΕΕ σε Trump - «Άλμα» 1,09% στον DAX

Κέρδη στις ευρωαγορές, μετά τις προειδοποιήσεις της ΕΕ σε Trump - «Άλμα» 1,09% στον DAX
Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η ΕΕ προειδοποίησε με αντίμετρα, εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην επιβολή των δασμών 
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα (7/3/2018) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η ΕΕ προειδοποίησε με αντίμετρα, εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην επιβολή των δασμών που πρότεινε ο Donald Trump για τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,36% υψηλότερα, στις 372,71 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε «άλμα» 1,09% και έκλεισε στις 12.245,36 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,16% στις 7.157,84 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,34% υψηλότερα στις 5.187,83 μονάδες.


Νωρίτερα οι ευρωαγορές είχαν βρεθεί υπό πίεση, καθώς η παραίτηση του κορυφαίου οικονομικού συμβούλου του αμερικανού προέδρου Donald Trump, Gary Cohn, επανέφερε στο προσκήνιο τους φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και των εταίρων τους.
Η είδηση της παραίτησης του Cohn, ο οποίος ήταν σημαντικός υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου, προκάλεσε ανησυχίες ότι ο Trump θα προχωρήσει κανονικά με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο με τους εταίρους των ΗΠΑ.
Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα σοβαρές ανησυχίες για την παραίτηση του κορυφαίου οικονομικού συμβούλου του Trump, με την υπουργό Οικονομίας Brigite Cipris να εκφράζει την ελπίδα να αλλάξει γνώμη ο αμερικανός πρόεδρος για τους δασμούς στις εισαγωγές.
Η υπουργός πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα απαντήσει καταλλήλως, εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, αλλά πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θέλει να αποφύγει μια εμπορική διαμάχη.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου, Cecilia Malstrom, προειδοποίησε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να αντιδράσει στους αμερικανικούς δασμούς, αλλά συνεχίζει να ελπίζει ότι μπορούν να αποφευχθούν.
Η ίδια σημείωσε ότι οι επίτροποι συζήτησαν σήμερα τρεις δυνατότητες αντίδρασης σε ενδεχόμενα μέτρα από τις ΗΠΑ, τα οποία θα πλήξουν σημαντικά την ευρωπαϊκή οικονομία, προκαλώντας την απώλεια «χιλιάδων θέσεων εργασίας».
Η πρώτη αφορά την προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, η δεύτερη μέτρα προστασίας της ευρωπαϊκής αγοράς από τη μείωση των εισαγωγών στις ΗΠΑ και η τρίτη την επιβολή δασμών στις εισαγωγές μίας λίστας αμερικανικών προϊόντων.
Νωρίτερα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Christine Lagarde, είχε προειδοποιήσει ότι «στον εμπορικό πόλεμο δεν κερδίζει κανείς».
Οι μετοχές των εταιρειών πρώτων υλών δέχτηκαν πιέσεις, λόγω των φόβων για την επιβολή των εμπορικών δασμών σε αλουμίνιο και χάλυβα.
Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες ανέκαμψαν από τις απώλειες που κατέγραφαν μετά τις απειλές του Trump για επιβολή δασμών, σε περίπτωση που η ΕΕ «απαντήσει» στους δασμούς.
Η μετοχή της Renault «εκτοξεύτηκε» κατά 8%, στον απόηχο δημοσιεύματος του «Reuters» που ανέφερε ότι η γαλλική εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση μεριδίου της κυβέρνησης στη Nissan.
Εν τω μεταξύ, στήριξη στις μετοχές προσέφεραν και στοιχεία της Eurostat, που έδειξαν μια επιτάχυνση της ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης στο 2,7% για το δ’ τρίμηνο του 2017, από 2,6% στο προηγούμενο τρίμηνο.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης