Τελευταία Νέα
Οικονομία

Forbes: Χωρίς δομικές αλλαγές η ελληνική κρίση δεν θα τελειώσει – Οι κίνδυνοι για το ευρώ

Forbes: Χωρίς δομικές αλλαγές η ελληνική κρίση δεν θα τελειώσει – Οι κίνδυνοι για το ευρώ
Η λιτότητα δεν μπορεί να στηρίξει καμία οικονομία σε μακροχρόνιο ορίζοντα
Την εκτίμηση ότι αυτό που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου είναι να προωθήσει ορισμένες δομικές μεταρρυθμίσεις και όχι να εφαρμόζει σκληρή λιτότητα, εκφράζει σε άρθρο γνώμης το αμερικανικό περιοδικό Forbes.
Ο αρθρογράφος τονίζει ότι από το 2010 έως και σήμερα οι ελληνικές κυβερνήσεις –δεξιές και αριστερές όπως σημειώνει- δεν έχουν φροντίσει να προχωρήσουν στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα διευκολύνουν τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων αλλά και μίας αγοράς εργασίας που θα είναι ανταγωνιστική.
«Όλοι γνωρίζουν – η Αθήνα, η Ευρωζώνη, το ΔΝΤ – ότι αυτά που ζητούνται από την Ελλάδα, όπως πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν.
Αλλά προτιμούν, με τις ευλογίες του Βερολίνου, να πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να γίνει.
Το Βερολίνο γνωρίζει ότι τόσο η Ελλάδα όσο και άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας – Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία- δεν θα μπορέσουν να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις λιτότητας που έχουν δώσει», τονίζεται στο δημοσίευμα.
Παράλληλα εκτιμάται ότι η κρίση στην Ευρωζώνη θα επιστρέψει και πιθανώς να έχει, εκ νέου, κέντρο την Ελλάδα, εκτός εάν ληφθούν ορισμένες σημαντικές αποφάσεις.
Στις μεταρρυθμίσεις που προτείνονται περιλαμβάνεται η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, ούτως ώστε μία επιχείρηση να μπορεί χωρίς προβλήματα να προχωρήσει σε απολύσεις ή προσλήψεις, ενώ προστίθεται ότι το τρέχον εργασιακό περιβάλλον ευνοεί όσους έχουν, ήδη, δουλειά και θέτει σε αποκλεισμό τους νέους (και ηλικιακά) εργαζόμενους.
«Από τη στιγμή που η Αθήνα άλλα και ορισμένες ακόμη χώρες δεν εμφανίζονται πρόθυμες να αλλάξουν το απαρχαιωμένο καθεστώς καπιταλισμού που χρησιμοποιούν, τότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μία εξ αυτών να αποχωρήσει κάποια στιγμή από την Ευρωζώνη», καταλήγει το δημοσίευμα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης