Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σήμερα 9/3 «η πρώτη ενημέρωση» για τα stress tests των τραπεζών – Ορατότητα αρχές Απριλίου

Σήμερα 9/3 «η πρώτη ενημέρωση» για τα stress tests των τραπεζών – Ορατότητα αρχές Απριλίου
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις αρχές Απριλίου του 2018 οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα έχουν πιο σαφή εικόνα για την έκβαση των stress tests.
(upd4)Σήμερα 9 Μαρτίου 2018 θα λάβουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών τα πρώτα ενημερωτικά σημειώματα από την ΕΚΤ και τον SSM που θα περιλαμβάνουν παρατηρήσεις και επεξηγήσεις για τα stress tests.
Οι τράπεζες στις 28 Φεβρουαρίου είχαν στείλει τον κύριο όγκο των πληροφοριών για την διεξαγωγή των stress tests και με βάση τα μοντέλα και τις παραδοχές που είχαν χρησιμοποιήσει οι ελληνικές τράπεζες τα περνούσαν και οι 4 συστημικές.
Ωστόσο όπως αναφέρουν κορυφαία τραπεζικά στελέχη στις 9 Μαρτίου αν και δεν θα εξαχθούν συμπεράσματα τελικού αποτελέσματος σίγουρα από τις παρατηρήσεις της ΕΚΤ και του SSM επί των στοιχείων των ελληνικών τραπεζών θα διαπιστωθεί εάν υπάρχουν μικρές οι μεγάλες αποκλίσεις.
Όπως τόνισε στο bankingnews κορυφαίος τραπεζίτης «εάν οι αποκλίσεις από τις παρατηρήσεις που θα υπάρξουν, τον όγκο των ερωτήσεων και άλλων πληροφοριών που θα μας ζητηθεί είναι μικρές σε σχέση με τις παραδοχές που έχουμε λάβει υπόψη…θα είναι μια θετική ένδειξη για το stress tests.
Εάν αντιθέτως οι αποκλίσεις είναι μεγάλες και οι επεξηγήσεις ογκώδεις τότε είναι βέβαιο ότι θα είναι αρνητική ένδειξη για τα stress tests».
Πάντως στους τραπεζικούς κύκλους λόγω όλης αυτής της θολής εικόνας για την Ελλάδα, τις σκληρές κόντρες μεταξύ κυβέρνησης και ΤτΕ…επικρατεί εντονότατος προβληματισμός.
Πολύ έμπειρος τραπεζίτης με μεγάλη ικανότητα πρόβλεψης όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν αναφέρει τα εξής.
 «Το τοπίο για τις 2 από τις 4 τράπεζες είναι ξανά θολό δεν θέλω να προδικάσω αλλά μπορώ να πω ότι είναι θολό»
Υπάρχουν δύο σενάρια που κυκλοφορούν μεταξύ των ξένων θεσμικών επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες.
Το θετικό σενάριο να περάσουν τα stress tests όλες και να υλοποιήσουν ΑΜΚ το 2019.
Το αρνητικό σενάριο να αποτύχουν οι 2 από τις 4 τράπεζες και να υποχρεωθούν σε αυξήσεις κεφαλαίου εντός του 2018.
Η πιθανότητα πάντως να αποφευχθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου το 2019 είναι σχεδόν μηδενική.
Είτε μέσω της λύσης των αυξήσεων κεφαλαίου ώστε οι τράπεζες να έχουν αυξημένο capital buffer κεφαλαιακό απόθεμα για να μπορούν να πουλάνε και με ζημίες προβληματικά δάνεια, είτε μέσω μιας bad bank θα χρειαστούν κεφάλαια.
Για την ιστορία από το 2013 έως το 2018 το bankingnews σε 74 άρθρα έχει αναφερθεί διεξοδικά στην αναγκαιότητα μιας bad bank και για το πώς λειτούργησε η NAMA στην Ιρλανδία.

Πότε οι τράπεζες θα έχουν καθαρή εικόνα για την έκβαση των stress tests;

Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις αρχές Απριλίου του 2018 οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα έχουν πιο σαφή εικόνα για την έκβαση των stress tests.
Πρακτικά σε ένα μήνα από σήμερα οι διοικήσεις των τραπεζών θα αποκτήσουν ορατότητα για το τι συμβαίνει με τα stress tests, πόσο κοντά είναι στους κατώτερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ποια η αναγκαιότητα για αυξήσεις κεφαλαίου.

Πρώτη ενημέρωση 23:12.... 7 Μαρτίου του 2018

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης