Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τράπεζες: Αυξήσεις κεφαλαίου 5-6 δισ. ευρώ ή bad bank με 15 δισ. για την εξυγίανση των προβληματικών δανείων

Τράπεζες: Αυξήσεις κεφαλαίου 5-6 δισ. ευρώ ή bad bank με 15 δισ. για την εξυγίανση των προβληματικών δανείων
Δυο είναι οι λύσεις για τις ελληνικές τράπεζες και οι δύο χρειάζονται κεφάλαια.
Το βασικό ερώτημα που πρέπει να αναλυθεί είναι εάν η βέλτιστη λύση για την πραγματική εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών είναι οι αυξήσεις κεφαλαίου 5-6 δισ. ή bad bank με 15 δισεκ….
Το ερώτημα αυτό θα έρθει στο προσκήνιο το επόμενο διάστημα και για να δοθούν πειστικές απαντήσεις θα πρέπει να αναλυθούν δύο χώρες η Κύπρος και η Ιρλανδία με την σύσταση της NAMA μια εταιρίας asset management που διαχειρίζεται 74 δισεκ.  
Η Κύπρος αντιμετωπίζει παραπλήσια θέματα καθώς ενώ έχουν περάσει 5 χρόνια και παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης +4% και ανεργία κάτω από 10% το ζήτημα των προβληματικών δανείων συνεχίζει να παραμένει κεφαλαιώδες με αρνητικές συνέπειες.
Ο SSM όταν βλέπει την Κύπρο με χώρα με ανάπτυξη +4% και άλυτο το τραπεζικό πρόβλημα των κόκκινων δανείων εύλογα είναι ακραία προβληματισμένη με την Ελλάδα όπου το πρόβλημα είναι πολλαπλάσιο και η ανάπτυξη υποδεέστερη.
Στην Κύπρο επιτρέπονται οι πλειστηριασμοί αλλά δεν έχουν προχωρήσει οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Ταυτόχρονα στην Κύπρο οι ξένοι κυρίως Κινέζοι και Ρώσοι αγοράζουν ακίνητα και γη για να αποκτήσουν ευρωπαϊκό διαβατήριο άρα η αγορά ακινήτων εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης.
Η Κύπρος σε σύνολο 48 δισεκ. δανείων τα 21 δισεκ. είναι μη εξυπηρετούμενα  ή 43,7% ενώ οι συνολικές προβλέψεις φθάνουν το 47% των προβληματικών δανείων.
Στην Κύπρο η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην διαχείριση των προβληματικών δανείων είναι περιορισμένη και σίγουρα αυτό αποτελεί ένα ανησυχητικό φαινόμενο.
Από την άλλη πλευρά υπάρχει το παράδειγμα της NAMA μιας εταιρίας asset management τύπου bad bank όπου το Ιρλανδικό δημόσιο δημιούργησε και οι Ιρλανδικές τράπεζες μετάφεραν 74 δισεκ. με discount 57%.
Η μέχρι τώρα πορεία της ΝΑΜΑ μπορεί να χαρακτηριστεί με θετικό πρόσημο καθώς επέτρεψε στις Ιρλανδικές τράπεζες να επιταχύνουν την ανάκαμψη τους.
Μεταξύ αυτών των δύο μοντέλων τραπεζικής αναδιάρθρωσης είναι το ελληνικό.
Στην Ελλάδα έχουμε 95 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα, 33 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων 29 δισεκ. tangible book και 19,8 δισεκ. DTA αναβαλλόμενο φόρο.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα παρ τις προσπάθειες εξυγίανσης συνεχίζουν να παραμένουν zombie bank καθώς ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων είναι εντυπωσιακά αργός και παρά την οριακή επίτευξη των στόχων που έχουν συμφωνηθεί με τον SSM….όλοι τονίζουν ότι πρέπει να επιταχυνθεί η προσπάθεια.

Ποιες είναι οι λύσεις;

Οι ελληνικές τράπεζες μετά από μια ιστορικών διαστάσεων συρρίκνωση από 435 δισεκ. ενεργητικό στα 263 δισεκ. συνεχίζει να αντιμετωπίζει το ογκωδέστατο πρόβλημα των NPEs.
Το 1 στα 2 δάνεια στην Ελλάδα είναι προβληματικά και αυτό αποτελεί σοβαρή παθογένεια γιατί δεν επιτρέπει στις τράπεζες να αναπτυχθούν και να χρηματοδοτήσουν παραμένουν καθηλωμένες σε αναπηρικό καροτσάκι.
Οι τράπεζες για να μπορέσουν να ανακάμψουν δεν χρειάζονται αλλαγή στο αναπηρικό καροτσάκι αλλά θεραπεία σοκ.
Οι λύσεις για την θεραπεία σοκ είναι δύο
1)Γενναίες αυξήσεις κεφαλαίου ώστε οι τράπεζες να διαθέτουν ισχυρό κεφαλαιακό απόθεμα και έτσι να πουλάνε προβληματικά δάνεια και με ζημίες.
Έτσι θα επιτυχαίνουν την εξυγίανση τους.   
Οι αυξήσεις κεφαλαίου πρέπει να είναι 5-6 δισεκ. το ελάχιστο ίσως 10 δισεκ. θα ήταν πιο ρεαλιστικός στόχος ώστε να μπορούν να καθαρίσουν σχεδόν 30 δισεκ. χωρίς το άγχος της απώλειας κεφαλαίου.
2)Η δεύτερη εναλλακτική λύση είναι η σύσταση μιας bad bank όπου με 15 δισεκ. κεφάλαιο θα αγοράσει με discount π.χ. 40 με 50 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Οπότε η στοχοθεσία σε συνδυασμό με μια bad bank θα επιτρέψουν την επιθετική εξυγίανση των προβληματικών δανείων προς όφελος των μετόχων μετά τους πρώτους κραδασμούς.  
Όμως η bad bank έχει και σοβαρές παρενέργειες θα οδηγήσει σε ακόμη πιο επιθετική συρρίκνωση ισολογισμών, θα οδηγήσει σε επιθετική απώλεια εσόδων και θα χρειαστεί κεφάλαια 15 δισεκ.
Οι τράπεζες θα μεταφέρουν προβληματικά δάνεια και μαζί θα μεταφέρουν και κεφάλαια.
Μια bad bank για να μπορέσει να λειτουργήσει στην Ελλάδα με αυτή την δομή των προβληματικών δανείων και των εξασφαλίσεων που διαθέτει απαιτούνται ισχυρά κεφάλαια 15 δισεκ. που και οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να συνεισφέρουν.

Στο βάθος προβάλει το μεγάλο πρόβλημα

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με προβλέψεις περίπου 50%.
Δηλαδή για τα 100 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα (έχουν μειωθεί στα 95 δισ) έχουν υπάρξει 50 δισεκ. προβλέψεις.
Οι εξασφαλίσεις αποτελούν το μεγάλο ερωτηματικό εάν επαρκούν για να καλύψουν τα υπόλοιπα 50 δισεκ.
Η αγορά δεν πιστεύει ότι καλύπτονται τα 50 δισεκ. και για τον λόγο αυτό οι τράπεζες βρίσκονται χρηματιστηριακά στο ναδίρ.
Το μεγάλο πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών προβάλλει στο βάθος απειλητικά.
Έως το 2019 έχουν θέσει στόχους, πουλάνε προβληματικά δάνεια και επιχειρούν να μειώσουν το πρόβλημα των προβληματικών δανείων.
Θα έχουν φθάσει στον πυρήνα του προβλήματος και το ερώτημα είναι με λιγότερες προβλέψεις και με μικρότερη αξία εξασφαλίσεων….τα κεφάλια που υπάρχουν σήμερα επαρκούν;
Η απάντηση είναι όχι και το ξέρουν όλοι αυτό.
Το μεγάλο πρόβλημα θα προβάλλει στις τράπεζες το 2019 και θα πρέπει να έχει σχεδιαστεί σαφής λύση.
Οι λύσεις είναι δύο ΑΜΚ ή bad bank που επίσης χρειάζεται κεφάλαια.
Δυο είναι οι λύσεις για τις ελληνικές τράπεζες και οι δύο χρειάζονται κεφάλαια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης