Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιο κοντά στο τέλος του QE η ΕΚΤ - Εγκατέλειψε τη δέσμευση για αύξηση ή παράταση - Draghi: Οι δασμοί θα έχουν επιπτώσεις

tags :
Πιο κοντά στο τέλος του QE η ΕΚΤ - Εγκατέλειψε τη δέσμευση για αύξηση ή παράταση - Draghi: Οι δασμοί θα έχουν επιπτώσεις
Αλλαγή ρητορικής από την ΕΚΤ, εγκατέλειψε τη δέσμευση για αύξηση ή παράταση του QE
(upd) Πιο κοντά στο τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) πλησιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς αφαίρεσε από την ανακοίνωση της τη δέσμευση για την αύξηση των αγορών assets ή της διάρκειας του QE, σε περίπτωση επιδείνωσης του οικονομικού outlook, αιφνιδιάζοντας τους αναλυτές.
Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια.
Ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi τόνισε κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, ότι ο πληθωρισμός δεν καταγράφει πειστικές ενδείξεις διαρκούς ανοδικής τάσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ενώ έκανε λόγο για ισχυρή ανάπτυξη της Ευρωζώνης.
H απόφαση για την αλλαγή στη ρητορική της ΕΚΤ ήταν ομόφωνη και δεν συζητήθηκαν άλλες αλλαγές, ανέφερε ο Draghi.
Τόνισε επίσης ότι πρέπει να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης .
Ο κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε ότι η εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη πρέπει να επιταχυνθεί.
Ερωτώμενος σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία, ο Draghi τόνισε ότι «η εμπειρία μας από τις εκλογές στην Ευρώπη στο παρελθόν είναι ότι οι αγορές προσαρμόζονται.
Στην περίπτωση της Ιταλίας δεν είδαμε κάτι διαφορετικό».
Η ΕΚΤ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2018 στο 2,4% από 2,3% προηγουμένως.
Για το 2019 αναμένει ανάπτυξη 1,9% και για το 2020 στο 1,7%, με τις εκτιμήσεις να παραμένουν αμετάβλητες.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, παραμένει μακριά από τον στόχο του 2%.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ θα διαμορφωθεί στο 1,4% το 2019 από 1,5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.



«Η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ θα έχει επιπτώσεις»


Όσον αφορά τις εξαγγελίες του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump για την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, ο Draghi τόνισε πως είναι νωρίς να μιλήσουμε για "εμπορικό πόλεμο" .
«Σε κάθε περίπτωση όμως η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ θα έχει επιπτώσεις«, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, η επιβολή δασμών θα επηρεάσει τη συναλλαγματική ισοτιμία, αλλά και την εμπιστοσύνη στην αγορά.
«Αναρωτιέμαι... εάν κάποιος επιβάλλει δασμούς στους εμπορικούς εταίρους του... ποιον θεωρεί εχθρό;», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Η ανακοίνωση της ΕΚΤ

Ειδικότερα, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού.
Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι σκοπεύει να συνεχίσει να πραγματοποιεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού, στο εξής ύψους 30 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.
Το Ευρωσύστημα θα επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο. Αυτό θα συμβάλλει τόσο σε ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας όσο και σε μια κατάλληλη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ θα αναλύσει τις σκέψεις που οδήγησαν στη λήψη αυτών των αποφάσεων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 14.30 ώρα Κεντρικής Ευρώπης.





Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr,
την αλλαγή ρητορικής για την ποσοτική χαλάρωση θα συζητήσει σήμερα (8/3) το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, ωστόσο εκτιμάται πως τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει λόγω της ανησυχίας για το ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου και των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Ιταλία, θα αποτρέψουν τον Mario Draghi από τη λήψη τολμηρών αποφάσεων.
Οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι ως προς τον χρόνο αλλαγής του forward guidance, καθώς ένα ποσοστό εκτιμά ότι ο Draghi θα προτιμήσει να διατηρήσει ανοικτές τις επιλογές του, την ώρα που μεγάλοι πολιτικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να απειλούν την ανάπτυξη, όπως τονίζουν οι Financial Times, ιδιαίτερα μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ιταλία.
Παράλληλα το «πολεμικό» κλίμα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ μετά τις εξαγγελίες του Donald Trump για την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, ενισχύει τους φόβους για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Ο πληθωρισμός παραμένει στο 1,2%, αρκετά χαμηλότερα από τον στόχο του 2%, οπότε η ΕΚΤ έχει το χρονικό περιθώριο της αναμονής.
Ωστόσο δεν λείπουν και όσοι εκτιμούν ότι ο Draghi θα επιχειρήσει μια μικρή αλλαγή στη ρητορική της ΕΚΤ, χωρίς να τρομάξει τους επενδυτές, τόσο ώστε να υπογραμμίσει την ισχύ της οικονομίας στην Ευρωζώνη, η οποία οφείλεται και στην πολιτική που εφάρμοσε η κεντρική τράπεζα.
Ο κεντρικός τραπεζίτης αναμένεται να δεχθεί ερωτήματα για το σκάνδαλο με τον κεντρικό τραπεζίτη της Λετονίας και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Ilmars Rimsevics.
Προς το παρόν η ΕΚΤ έχει τηρήσει σιγήν ιχθύος σχετικά με τις κατηγορίες για απάτη που βαραίνουν τον Rimsevics, με τον ίδιο να τις αρνείται.
Ο κεντρικός τραπεζίτης αναμένεται να παρουσιάσει τις νέες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, με τους αναλυτές να μην αναμένουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από τον Δεκέμβριο 2017.
Οι εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου έκαναν λόγο για ανάπτυξη 2,3% στην Ευρωζώνη το 2018, 1,9% το 2019 και 1,7% το 2020,
Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 1,4% το 2018, 1,5% το 2019 και 1,7% το 2020.

Πέντε ερωτήματα από το Reuters

1. Η ΕΚΤ θα αλλάξει τη ρητορική της όσον αφορά το QE;

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα συζητήσουν την αλλαγή ρητορικής όσον αφορά την ποσοτική χαλάρωση αλλά μια ευρύτερη αναθεώρηση της καθοδήγησης της τράπεζας αναμένεται στη συνέχεια, πιθανότητα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως δήλωσαν πρόσφατα πηγές της ΕΚΤ.
Αν και δεν αναμένεται μεγάλη αλλαγή στην αυριανή (8/3/2018) συνεδρίαση, σχεδόν το 1/3 56 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters δήλωσαν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αλλάξει ρητορική σχετικά με την ποσοτική χαλάρωση.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οποιαδήποτε αλλαγή όσον αφορά την ποσοτική χαλάρωση θα ενισχύσει το ευρώ και θα πιέσει ανοδικά τις αποδόσεις των ομολόγων αν και μεγαλύτερες αλλαγές στην καθοδήγηση της ΕΚΤ αναμένονται τον Ιούνιο.

2. Θα πρέπει να αναμένεται μια hawkish συνεδρίαση;

Δύσκολα.
Η ΕΚΤ αναμένεται να αποφύγει οποιαδήποτε βήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αδικαιολόγητη άνοδο του ευρώ ή στα κόστη δανεισμού της ευρωζώνης.
Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε αλλαγή όσον αφορά τη ρητορική για το QE πιθανότατα θα εξισορροπηθεί από έναν προσεκτικό τόνο.

3. Πως ένα ισχυρό ευρώ επηρεάζει τις διαβουλεύσεις της ΕΚΤ;

Μετά τη συνεδρίαση της 25ης Ιανουαρίου, ο ρυθμός αύξησης του ευρώ έχει περιοριστεί λίγο και το νόμισμα έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 2%.
Ο Mario Draghi ανέπτυξε το θέμα του ισχυρού ευρώ τον Ιανουάριο λέγοντας ότι η τράπεζα δεν στοχεύει στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσει το νόμισμα ξανά ως ανασταλτικό παράγοντα όσον αφορά το οικονομικό momentum μετά την ισχυρή εκκίνηση το 2018.

4. Η ΕΚΤ θα αλλάξει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό;

Η ΕΚΤ αναμένεται να δημοσιεύει τις οικονομικές της προβλέψεις αλλά δεν αναμένεται σημαντικές αλλαγές όσον αφορά τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη.

5. Πόσο ανησυχεί η ΕΚΤ για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο;

Δεδομένου ότι ο Draghi κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στο ευρώ, οι επενδυτές θα περιμένουν να ακούσουν και κάποιο σχόλιο σχετικά με την πρόθεση του Donald Trump να επιβάλλει δασμούς.
Οι ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο έχουν προκαλέσει πλήγμα στο δολάριο και απειλούν την περαιτέρω ανοδική πίεση στο ευρώ, κάτι που θεωρείται ανεπιθύμητη εξέλιξη για την ΕΚΤ καθώς το ισχυρό ευρώ πιέζει πτωτικά τον πληθωρισμού κάτι που με τη σειρά του θα περιπλέξει τη στρατηγική εξόδου της ΕΚΤ από την ποσοτική χαλάρωση.

Τι εκτιμούν 4 αναλυτές για την πολιτική της ΕΚΤ  

Barclays

Αλλαγές στην καθοδήγηση (guidance) θα υπάρξουν από την ΕΚΤ, αλλά σε "μικρές δόσεις", γράφει αναλυτής Cagdas Aksu.
Ο ίδιος βλέπει την ΕΚΤ να εγκαταλείπει πρώτα την ασύμμετρη καθοδήγηση για την προώθηση του QE.

Societe Generale

Η συνεδρίαση θα πρέπει να επιβεβαιώσει μια σταδιακή μετατόπιση των προοπτικών πολιτικής, χαλαρώνοντας ελαφρώς την καθοδήγηση, σύμφωνα με τον Jorge Garayo.
Οι επενδυτές να παραμείνουν bearish στο ευρώ.

NatWest Markets

Μικρές αλλαγές μπορεί να υπάρξουν στον προσανατολισμό της ΕΚΤ, αλλά το βασικό σενάριο δεν αλλάζει, σύμφωνα με την αναλύτρια Anna Tokar.
"Φαίνεται ότι δεν υπάρχει λόγος να διαταραχθούν οι αγορές αυτή τη στιγμή, όταν η ΕΚΤ βλέπει την τρέχουσα τιμολόγηση ως δίκαιη"

Rabobank

"Οποιαδήποτε προσαρμογή στην καθοδήγηση της ΕΚΤ θα έχει ελάχιστες επιπτώσεις δεδομένου ότι η αγορά έχει ήδη αποδεχθεί το γεγονός ότι το πρόγραμμα θα μειωθεί μεταξύ τέλους Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους", δήλωσε ο Matthew Cairns.
"Η ουσιαστική έλλειψη αύξησης των μισθών και οι χαμηλές πληθωριστικές προσδοκίες θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν για να παραμείνουν στην κορυφή μιας σταθερής και σημαντικής αύξησης των αποδόσεων".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης