Τελευταία Νέα
Διεθνή

EUobserver: Στα χνάρια του ΣΥΡΙΖΑ η Ιταλία - Αν και νίκησαν οι λαϊκιστές, δεν θα εγκαταλείψει το ευρώ

EUobserver: Στα χνάρια του ΣΥΡΙΖΑ η Ιταλία - Αν και νίκησαν οι λαϊκιστές, δεν θα εγκαταλείψει το ευρώ
«Η εξουσία άλλαξε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ίδιο θα κάνει και με τους Ιταλούς λαϊκιστές» σχολιάζεται στο δημοσίευμα του EUobserver
Με αφορμή τις ιταλικές εκλογές και τη νίκη των ευρωσκεπτικιστών έχει ανοίξει ξανά η συζήτηση για την άνοδο του λαϊκισμού ενώ κάποιοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο η Ιταλία να εγκαταλείψει το ευρώ.
Όπως σχολιάζει όμως το EUobserver δεν τίθεται τέτοιο θέμα καθώς η εξουσία αλλάζει τον λαϊκισμό.
Ως παράδειγμα σε αυτόν τον ισχυρισμό παρατίθεται η Ελλάδα και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, όταν ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε κατά του ευρώ και τελικά κατέληξε να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι δανειστές
«Το αριστερό κόμμα της Ελλάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ, εκλέχθηκε στις εκλογές -με την εντολή να κλονίσει την ευρωζώνη- από ένα όλο και πιο ευρωσκεπτικιστικό εκλογικό σώμα που ασφυκτιούσε υπό το βάρος των μέτρων λιτότητας» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Το EUobserver αφού κάνει ειδική αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος στα πρώτα χρόνια της κρίσης, αμφισβήτησε ανοιχτά την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Ωστόσο, καθώς πλησίαζε στην εξουσία, η ρητορική του κ. Τσίπρα εναντίον του ευρώ αντικαταστάθηκε από τον ευρω-ρεφορμισμό και υποσχέσεις για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.
Μάλιστα, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις επιρροές που έχει δεχθεί ο ίδιος από τον Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και στο εγκώμιο που έχει πλέξει ο πρωθυπουργός στον τελευταίο, με άρθρο του στις 3 Σεπτεμβρίου του 2017, ανήμερα της επετείου ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ.
«Ενώ η μεταμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε υπό σημαντικές εξωτερικές πιέσεις, η στροφή είναι πραγματική» τονίζεται επίσης.
Βέβαια, ο αρθρογράφος τονίζει ότι «η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αριστερό κόμμα, δεν είναι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.
Αλλά το παράδειγμα είναι ενδεικτικό του τι μπορεί να γίνει με τον λαϊκισμό όταν ανέβει στην εξουσία.
Η εξουσία άλλαξε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ίδιο θα κάνει και με τους Ιταλούς λαϊκιστές».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης