Τελευταία Νέα
Διεθνή

New York Times: Ο άνοδος του λαϊκισμού στην Ιταλία θα «φρενάρει» τα σχέδια της ΕΚΤ

New York Times: Ο άνοδος του λαϊκισμού στην Ιταλία θα «φρενάρει» τα σχέδια της ΕΚΤ
Το εκλογικό αποτέλεσμα της Ιταλίας αναμένεται να επηρεάσει τα σχέδια της ΕΚΤ για κατάργηση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας της ευρωζώνης 
Φρένο σε οποιαδήποτε σχέδια της ΕΚΤ για τέλος στα μέτρα τόνωσης της οικονομίας βάζει η νίκη του λαϊκισμού στην Ιταλία.
Σήμερα (8/3/2018) οπότε και συνεδριάζει η ΕΚΤ, αναμενόταν να κάνει ακόμα ένα μικρό βήμα προς την κανονικότητα, ωστόσο ήρθε η Ιταλία.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της New York Times, ένα μπερδεμένο εκλογικό αποτέλεσμα σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο προβληματικές οικονομίες της ευρωζώνης ενδέχεται να ενθαρρύνει την ΕΚΤ στο να επιβραδύνει τον ρυθμό εξόδου από την ποσοτική χαλάρωση.
«Το φάντασμα ενός εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να δώσει στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας ένα λόγο για να κάνουν μια παύση» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Όπως τονίζεται το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας και η οικονομική ύφεση είναι απειλή για τις υπόλοιπες της ευρωζώνης.
«Το κρατικό χρέος της Ιταλίας είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο και στην Ευρώπη, δεύτερο μετά το ελληνικό.
Ωστόσο, η Ιταλία έχει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, με παραγωγή 10 φορές μεγαλύτερη της Ελλάδας, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την οικονομική σταθερότητα στην περιοχή εάν οι επενδυτές αρχίσουν να αμφιβάλουν σχετικά με τη φερεγγυότητα της χώρας» σχολιάζεται.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Ιταλία δεν είναι ο μόνος κίνδυνος για την Ευρώπη που εμφανίστηκε πρόσφατα.
Οι εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ έχουν τεθεί εν αμφιβόλω μετά τις απειλές του Donald Trump για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου κάτι που αναγκάζει την Ευρώπη να σκέφτεται να αντίμετρα.
Όλες αυτές οι αβεβαιότητες επηρεάζουν τις χρηματοοικονομικές αγορές.
Ως αποτέλεσμα, το διοικητικό συμβούλιο «ενδέχεται να μην θέλει να συμβάλλει στο κομφούζιο αλλάζοντας τη δήλωση νομισματικής πολιτικής αυτή την εβδομάδα» αναφέρεται σε πρόσφατη ανάλυση της Barclays.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης