Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Παναγιωτάκης (ΔΕΗ): Διαπραγμάτευση με τους 3 ενδιαφερόμενους για Αμύνταιο - Μέχρι Ιούλιο ο διαγωνισμός για λιγνίτες

Παναγιωτάκης (ΔΕΗ): Διαπραγμάτευση με τους 3 ενδιαφερόμενους για Αμύνταιο - Μέχρι Ιούλιο ο διαγωνισμός για λιγνίτες
Βασική προϋπόθεση για την αναβάθμιση του σταθμού του Αμυνταίου είναι να «χωράει» στο ενεργειακό σύστημα με βάση τις προβλέψεις του ενεργειακού σχεδιασμού που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέχρι τα μέσα της χρονιάς
(upd) Την εκτίμησή του ότι θα τηρηθούν οι ημερομηνίες που προβλέπονται από το μνημόνιο και μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτος θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες, εξέφρασε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης στο πλαίσιο της εκδήλωσης της επιχείρησης για την Ημέρα της Γυναίκας.
Ο κ. Παναγιωτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον σημειώνοντας ότι αυτό εκδηλώνεται ήδη από πολλές κινεζικές εταιρείες ενώ απηύθυνε διπλή πρόταση προς τις ελληνικές βιομηχανίες και τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής καταρχήν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για την εξαγορά λιγνιτικών μονάδων αλλά και να συνεργασθούν με την ΔΕΗ για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της μονάδας του Αμυνταίου και την εξασφάλιση έτσι φθηνού ρεύματος για τη βιομηχανία μέσω διμερών συμβολαίων που θα αφορούν το ρεύμα που θα παράγεται από τη συγκριμένη μονάδα.
Ειδικότερα όσον αφορά την αναβάθμιση του Αμυνταίου ανέφερε ότι είναι προς διερεύνηση το ενδεχόμενο δημιουργίας ανεξάρτητης εταιρείας, με τη συμμετοχή της ΔΕΗ και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους σε διαπραγμάτευση και όχι διαγωνιστική διαδικασία για συμμετοχή στο εταιρικό σχήμα.

Τρεις προτάσεις για Αμύνταιο

Είπε πως υπάρχουν ήδη τρεις προτάσεις για το Αμύνταιο από τους ομίλους Μυτιληναίου, ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζου, ενώ κάλεσε σε συζητήσεις και τις μεγάλες βιομηχανίες, που διαθέτουν δικαίωμα αντιστάθμισης CO2, να συνεργασθούν και να εξασφαλίσουν έτσι φθηνό ρεύμα μέσω διμερών συμβολαίων απευθείας από την συγκεκριμένη μονάδα.
Σε ερώτηση για την πρόταση του ομίλου Μυτιληναίου που προβλέπει τη χρηματοδότηση της περιβαλλοντικής αναβάθμισης του Αμυνταίου με αντάλλαγμα τη διασφάλιση της προμήθειας ρεύματος προς την Αλουμίνιον της Ελλάδος έως το 2030 σε σταθερές τιμές και από το καλάθι παραγωγής της ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι ο σταθμός μπορεί να σταθεί οικονομικά μόνο μέσω διμερών συμβολαίων επειδή ο βαθμός απόδοσης δεν του επιτρέπει να συμμετάσχει στην αγορά.
Σε ότι αφορά τις προτάσεις της ΤΕΡΝΑ και του ομίλου Κοπελούζου ο κ. Παπαναγιωτάκης σημείωσε ότι είναι παρεμφερείς.
Ειδικά για την ΤΕΡΝΑ σημείωσε ότι είχε παρουσιαστεί στη ΔΕΗ από τον περασμένο Νοέμβριο και υπεβλήθη γραπτώς τόσο στη ΔΕΗ όσο και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πριν από τέσσερις ημέρες.
"Βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο συνεννόησης με όλους τους ενδιαφερομένους” είπε ο κ. Παναγιωτάκης και πρόσθεσε: “Θέλουμε να τα κάνουμε όλα σύννομα”.
Διευκρίνισε επίσης ότι βασική προϋπόθεση για κάθε εξέλιξη είναι ο σταθμός του Αμυνταίου να "χωράει" στο ενεργειακό σύστημα με βάση τις προβλέψεις του ενεργειακού σχεδιασμού που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέχρι τα μέσα της χρονιάς.

Πρόσκληση στην ενεργοβόρο βιομηχανία για τις λιγνιτικές

Εξάλλου ο κ Παναγιωτάκης επανέλαβε επίσης την πρόσκληση προς τους ενεργοβόρους βιομηχανικούς ομίλους της χώρας να εξετάσουν τη συμμετοχή τους στην αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας στο πλαίσιο του διαγωνισμού ο οποίος με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα αναμένεται να προκηρυχθεί τον Ιούνιο.
"Η βιομηχανία χρειάζεται ελεγχόμενο ενεργειακό κόστος για να κάνει τα επενδυτικά της σχέδια", τόνισε ο κ Παναγιωτάκης. "Υπάρχουν, πρόσθεσε, οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό".
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ προανήγγειλε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου εργαζομένων στις υπό πώληση μονάδων της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας που θα κριθούν υπεράριθμοι μετά την απόσχιση από τη ΔΕΗ ενώ διαβεβαίωσε ότι τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων που θα πάνε στους ιδιώτες επενδυτές θα διατηρηθούν για τουλάχιστον 5 χρόνια μετά την πώληση και αυτό θα διασφαλίζεται από το νόμο που ετοιμάζει του ΥΠΕΝ και ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή σε 15 μέρες.
Τέλος για το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών ο κ Παναγιωτάκης είπε ότι κυμαίνονται στο 1,6 δισ. συν 700 εκατ. οι λεγόμενοι τελικοί πελάτες (εταιρίες που έχουν κλείσει κλπ.) ενώ άλλα 500 εκατ. χρεών έχουν ρυθμιστεί και εξυπηρετούνται.
Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν περιοριστεί κατά 100 εκατομμύρια ευρώ.

Πρώτη ενημέρωση 15:34:21, Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018
Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης