Οικονομία

ΔΝΤ: Δεν θα απορρίψουμε πρόταση του ESM για αγορά των δανείων που έχουμε χορηγήσει στην Ελλάδα 9,8 δισ

ΔΝΤ: Δεν θα απορρίψουμε πρόταση του ESM για αγορά των δανείων που έχουμε χορηγήσει στην Ελλάδα 9,8 δισ
Σταθερό στις απαιτήσεις του το ΔΝΤ για την Ελλάδα – Επιθυμεί ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και μείωση του χρέους
Αν και έμμεσα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι προετοιμασμένο ακόμη και να αποχωρήσει πλήρως από το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς η Ελλάδα και τα προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί σε αυτήν μάλλον δεν αποτελούν και μεγάλη επιτυχία του Ταμείου.
Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Gerry Rice, στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων το Ταμείο είναι πάντα έτοιμο να βοηθήσει μία χώρα να μειώσει το χρέος της και μάλιστα με όποιον τρόπο μπορεί.
Η παραπάνω απάντηση δόθηκε σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για αγορά από τον Μηχανισμό των δανείων του Ταμείου προς την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι το bankingnews.gr είχε εγκαίρως προϊδεάσει για τις προθέσεις του ΔΝΤ.
Πάντως ο κ. Rice διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να δώσει κάποιες λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά «για να μιλήσω γενικότερα θα ήθελα να τονίσω ότι το ΔΝΤ είναι πάντα πρόθυμο, με όποιον τρόπο μπορεί, να βοηθήσει μία χώρα να μειώσει το χρέος της και να κατορθώσει να το καταστήσει βιώσιμο».
Ο κ. Rice δεν θέλησε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση εάν η Ελλάδα μπορεί να έχει μία «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα, επαναλαμβάνοντας τη σταθερή θέση του ΔΝΤ ότι στόχος όλων είναι η Ελλάδα να έχει μία καλή πορεία στο μέλλον.
Αναφορικά με τις γενικότερες προθέσεις του ΔΝΤ έναντι της Αθήνας, επανέλαβε ότι το Ταμείο παραμένει πιστό στους δύο βασικούς πυλώνες που έχει θέσει, προκειμένου να προχωρήσει σε ενεργοποίηση της κατ’ αρχήν συμφωνίας που έχει «κλείσει» με την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2016.

Οι δύο πυλώνες αφορούν:

Α. τη συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και
Β. τη λήψη μέτρων για τη μείωση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Προσέθεσε ακόμη ότι η αποστολή του ΔΝΤ στην Αθήνα –στα τέλη Φεβρουαρίου 2018 για την τέταρτη αξιολόγηση – χαρακτήρισε τις συζητήσεις που είχε με τις ελληνικές αρχές ως εποικοδομητικές.
«Το ΔΝΤ είχε στείλει αποστολή στην Ελλάδα μαζί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς προκειμένου να εξετασθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ορίζονται από το πρόγραμμα.
Υπήρξε μία ανακοίνωση μετά από αυτήν την συνάντηση στην οποία τονίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν εποικοδομητικές.
Το ΔΝΤ συνεχίζει να επικεντρώνεται στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα ενεργοποιηθεί η κατ’ αρχήν συμφωνία που έχουμε με την Ελλάδα»
Υπογράμμισε ακόμη ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι η ημερομηνία κατά την οποία μπορεί να υπάρξει ενεργοποίηση της κατ’ αρχήν συμφωνίας με την Ελλάδα αλλά η χώρα να προχωρήσει στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, μία προσπάθεια για την οποία έχει το ΔΝΤ επιθυμεί να την βοηθήσει με όποια μέσα διαθέτει.

Τι έχει αναφέρει το bankingnews

Οι 10 άξονες του σχεδίου για το χρέος – Πως θα μειωθούν οι πληρωμές κεφαλαίου κατά 4 δισ και τα δάνεια GLF κατά 8 δισ


Τους 10 βασικούς άξονες του σχεδίου που επεξεργάζονται οι δανειστές για το ελληνικό χρέος αποκαλύπτει το bankingnews.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές τα μέτρα που εξετάζονται και θα τεθούν υπόψη και της Γερμανικής κυβέρνησης μέσα στον Απρίλιο περιλαμβάνουν διάφορες παρεμβάσεις που ενώ δεν είναι θεαματικές, αποτελούν ένα βήμα προς τα εμπρός.
Ωστόσο μάλλον θα είναι απίθανο και με τα νέα μέτρα για το χρέος το ΔΝΤ να συντάξει θετική έκθεση βιωσιμότητας DSA…
Οπότε η Ελλάδα με όρους βιωσιμότητας χρέους θα συνεχίζει να είναι αμφιλεγόμενη.

Ποιοι οι 10 βασικοί άξονες της διευθέτησης του χρέους

1)Θα υπάρξει 15ετής επιμήκυνση με ενδιάμεσες πληρωμές μάλλον 5 φορές αλλοιώνοντας μερικώς την γνησιότητα της 15ετούς επιμήκυνσης.
Οι πληρωμές όμως θα είναι τέτοιας κλίμακας που δεν θα αλλοιώνουν ριζικά την έννοια της επιμήκυνσης.

2)Η σύνεση του χρέους με το ΑΕΠ θα ενταχθεί μέσα στο πλαίσιο της 15ετούς επιμήκυνσης και όχι οριζόντια μέχρι την λήξη των δανείων.
Όσο αυξάνεται το ΑΕΠ με σημείο αναφοράς πάνω από 1% τόσο θα μειώνονται τα bonus ελάφρυνσης του χρέους και αντιστρόφως.

3)Η ετήσια καταβολή των τόκων στα 5,5 με 6 δισεκ. δεν θα αλλάξουν ούτε θα τροποποιηθούν η Ελλάδα θα συνεχίσει να πληρώνει τόκους 5,5 με 6 δισεκ.

4)Υπάρχει πρόταση για ελαχιστοποίηση της πληρωμής του κεφαλαίου περίπου 3,8 με 4 δισεκ. σε ετήσια βάση και ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί από την οριστική αποπληρωμή του ΔΝΤ και ενός άλλου μέτρου που εξετάζεται.

5)Το ΔΝΤ μέσα στο Καλοκαίρι του 2018 θα αποπληρωθεί από τον ESM.
To ΔΝΤ έχει τρέχουσα δανειακή έκθεση στην Ελλάδα 9,8 δισεκ. και μέχρι το Καλοκαίρι θα έχει υποχωρήσει στα 9 δισεκ.
Τα 9 δισεκ. θα αποπληρωθούν από τον ESM και θα αντικατασταθούν από 9 δισεκ. με επιτόκιο 0,89% έναντι 3,5% του ΔΝΤ.

6)Από τα 27 δισεκ. που έχουν απομείνει μέχρι τον στόχο των 86 δισεκ. τα 10 δισεκ. θα είναι η συνεισφορά του ESM στο ελληνικό capital buffer στο ελληνικό απόθεμα.
Τα 9 δισεκ. θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή του ΔΝΤ.
Τα υπόλοιπα 8 δισεκ. υπάρχει πρόταση η οποία αντιμετωπίζεται θετικά να πάνε προς την μείωση μέρους των διακρατικών διμερών δανείων GLF που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα ύψους 52,9 δισεκ. ευρώ.
Δηλαδή τα 52,9 δισεκ. να μειωθούν στα 44,9 δισεκ.

7)Η σκέψη για μείωση των επιτοκίων στα δάνεια του EFSF ή κατά το ορθότερο μείωση του spread έχει μάλλον εγκαταλειφθεί.
Υπήρχε σκέψη να μειωθεί το spread από 0,50% σε 0,25% αλλά δεν φαίνεται πιθανό σενάριο σε μια φάση ανοδική για τα επιτόκια.

8)Έχει υποβληθεί πρόταση αλλά ακόμη δεν έχει εγκριθεί ώστε να υπάρξει αναπροσαρμογή του επιτοκίου αναφοράς στα δάνεια όχι με βάση το Libor αλλά με βάση τα επιτόκια των εντόκων των χωρών μελών.

9)Τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA δηλαδή των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες ύψους 7,9 δισεκ. θα καταβληθούν τμηματικά και θα συνδεθούν με τις μεταρρυθμίσεις.

10)Με την ανακοίνωση του σχεδίου για την μερική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί κατά 2 κλίμακες ώστε να φθάσει στην ζώνη ΒΒ-.
Όπως έχει τονιστεί το clean exit θα βρει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ- και με την έξοδο από τα μνημόνια θα ακολουθήσει ακόμη μια αναβάθμιση.
Η Ελλάδα δεν θα αναβαθμιστεί από την Moody’s στις 30 Μαρτίου αλλά η επόμενη αναβάθμιση της Ελλάδος θα έρθει 4 Μαΐου από την DBRS και 20 Ιουλίου του 2018 από την Standard and Poor’s.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης