Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Μέτρια η κερδοφορία των ιταλικών τραπεζών – Πρόοδος στη μείωση των NPLs

tags :
DBRS: Μέτρια η κερδοφορία των ιταλικών τραπεζών – Πρόοδος στη μείωση των NPLs
Πρόοδος στη μείωση των NPLs για τις ιταλικές τράπεζες, αλλά ο όγκος παραμένει μεγάλος, σύμφωνα με τη DBRS
Ως «μέτρια» χαρακτηρίζει την κερδοφορία των ιταλικών τραπεζών κατά το περασμένο έτος η DBRS, διαπιστώνοντας πρόοδο σε ό,τι αφορά το φλέγον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Συνολικά, οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας (παρατίθενται στο παρακάτω διάγραμμα) παρουσίασαν καθαρά κέρδη ύψους 12,5 δισεκ. ευρώ, έναντι ζημιών 14,7 δισεκ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.
Τα οικονομικά αποτελέσματα επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από εφάπαξ οφέλη, όπως οι εξαγορές, επισημαίνεται.
Ο καναδικός οίκος υπογραμμίζει πως οι ιταλικές τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα σε ό,τι αφορά στη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων, εξαιτίας και των αυξανόμενων προσδοκιών από πλευράς ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών για επιτάχυνση στη μείωση των NPLs.
Τους τελευταίους μήνες, αρκετά πιστωτικά ιδρύματα έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι οποίο, αν επιτευχθούν, θα συρρικνώσουν το ποσοστό -επί των συνολικών ακαθάριστων δανείων- των NPLs στο 10%, έως το 2019-2020.
Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων συρρικνώθηκε κατά 15% -στα 209 δισεκ. ευρώ- το 2017, από 245 δισεκ. στο τέλος του 2016, ποσό που αποτελεί το 14,9% του συνόλου των ακαθάριστων δανείων, ή 7,5% αν ληφθούν υπόψη οι προβλέψεις.
Σε ό,τι αφορά στην κεφαλαιακή επάρκεια, ο δείκτης CET1 -συνολικά- για τις εξεταζόμενες τράπεζες βελτιώθηκε στο 12,6% -από 11,5%- στα τέλη του περασμένου έτους.



Ο οίκος υπολογίζει στο 65%-70% την κάλυψη για τα επισφαλή δάνεια υπό τα νέα λογιστικά πρότυπα (IFRS 9).



Διαβάστε: DBRS: Ανεπηρέαστη η αξιολόγηση της Ιταλίας από το εκλογικό αποτέλεσμα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης