Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ασυναγώνιστες στην ισότητα των φύλων οι σκανδιναβικές χώρες!

tags :
Ασυναγώνιστες στην ισότητα των φύλων οι σκανδιναβικές χώρες!
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ας θυμηθούμε την έκθεση του World Economic Forum για την ισότητα των φύλων 
Οι σκανδιναβικές χώρες ξεχωρίζουν παγκοσμίως σε ό,τι αφορά στην ισότητα των δύο φύλων, όπως επιβεβαίωνε η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum, WEF), η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο αλλά την υπενθυμίζουμε λόγω της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.
Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο, ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.
Αν και η πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909, στη Νέα Υόρκη, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας».
Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί.
Την εποχή εκείνη εορταζόταν κατά κύριο λόγο από το σοσιαλιστικό κίνημα και τις κομμουνιστικές χώρες, μέχρι την υιοθέτησή της το 1975 από τα Ηνωμένα Έθνη.
Όπως διαπιστωνόταν στην έκθεση του WEF, το παγκόσμιο κενό μεταξύ των δύο φύλων διευρύνθηκε το 2017 για πρώτη φορά από τότε που το Φόρουμ ξεκίνησε να μετρά το εν λόγω χάσμα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης «Global Gender Gap» για το τρέχον έτος.
Ειδικότερα, το μέσο χάσμα διαμορφώθηκε στο 32% το 2017, σε σύγκριση με την επίδοση 31,7% για το περασμένο έτος.
Η ανάλυση βασίζεται σε τέσσερις παράγοντες: την οικονομική συμμετοχή των γυναικών και τις επαγγελματικές ευκαιρίες, την ακαδημαϊκή τους μόρφωση, την υγεία και την επιβίωση, αλλά και την πολιτική τους πορεία.
Σύμφωνα με την έκθεση, «το συνολικό παγκόσμιο χάσμα μεταξύ των φύλων μπορεί να κλείσει ακριβώς σε 100 χρόνια, και στις 106 χώρες που καλύπτονται από τη μελέτη, σε σύγκριση με 83 χρόνια που είχε εκτιμηθεί πέρυσι».
Για το 2017, 82 χώρες είδαν αύξηση στον δείκτη, ενώ 60 παρουσίασαν μείωση.
Η Ελλάδα βρέθηκε κοντά στον μέσο όρο (0,680) του σχετικού δείκτη, στην 77η θέση, κάτω από χώρες όπως η Αλβανία κλπ.
Δείτε αναλυτικά την έκθεση εδώ.
Οι 16 κορυφαίες επιδόσεις, είναι η παρακάτω (με αύξουσα σειρά):

16. Καναδάς (0,769)

15. Ηνωμένο Βασίλειο (0,770)

14. Δανία (0,776)

13. Ναμίμπια (0,777)

12. Γερμανία (0,778)

11. Γαλλία (0,778)

10. Φιλιππίνες (0,790)

9. Νέα Ζηλανδία (0,791)

8. Ιρλανδία (0,794)

7. Σλοβενία (0,805)

6. Νικαράγουα (0,814)

5. Σουηδία (0,816)

4. Ρουάντα (0,822)

3. Φινλανδία (0,823)

2. Νορβηγία (0,830)

1. Ισλανδία (0,878)

Ενδεικτικό παράδειγμα για το πόσο έχουν πάρει στα σοβαρά την ισότητα των φύλων οι σκανδιναβικές χώρες, αποτελεί η πρόσφατη (1/1/2017) απόφαση της Ισλανδίας να κηρύξει παράνομη τη μισθολογική ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Ειδικότερα, υπό την απειλή επιβολής προστίμου, απαιτείται από τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τις εταιρείες με τουλάχιστον 25 υπαλλήλους να προμηθεύουν μια πιστοποίηση για την πολιτική των αμοιβών τους στην αρμόδια δημόσια αρχή.
Ο νόμος είχε αρχικά ανακοινωθεί τον περασμένο Μάρτιο, στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η δραστική συρρίκνωση της ανισότητας των φύλων αποτελεί «κλειδί» για την οικονομική ανάπτυξη των κρατών, τόσο τις προηγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες, υποστηρίζουν οι Beth Ann Bovino και Jason Gold, οικονομολόγοι της Standard & Poor’s Global.
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο αμερικανικός οίκος αναδημοσιεύει, εμπλουτισμένη, την έκθεση που είχε συντάξει τον περασμένο Δεκέμβριο, σχετικά με τα τεράστια οικονομικά οφέλη της ισότητας των φύλων.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες διέθεταν την ισότητα φύλων που παρατηρείται στη Νορβηγία, τότε η οικονομία τους θα ήταν κατά 1,6 τρισεκ. δολάρια μεγαλύτερη (10% σε όρους του 2016).



Παράλληλα, ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ θα κυμαινόταν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στο 3,1%, έναντι 2,3% το 2017.
Το ποσοστό των γυναικών που συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό κορυφώθηκε το 2000 στις Ηνωμένες Πολιτείες, έκτοτε όμως μειώνεται σταδιακά.
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι γυναίκες εντάχθηκαν στην αμερικανική αγορά εργασίας.
Τη δεκαετία του '70, οι γυναίκες σε Η.Π.Α. και Νορβηγία που συμμετείχαν στο εργατικό δυναμικό αποτελούσαν ποσοστό κάτω του 45%, επί του συνολικού πληθυσμού τους (που ήταν ικανό να εργαστεί).
Μέχρι το 2016, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στο 76% στη Νορβηγία, με την αντίστοιχη επίδοση των Η.Π.Α. να ανέρχεται σε 67%.



«Εάν οι Η.Π.Α. ακολούθησαν τη διαδρομή της Νορβηγίας από τη δεκαετία του 1970, κάθε άτομο στη χώρα θα είχε επιπλέον 5.000 δολάρια, ποσό που δεν περιλαμβάνει ούτε τα οικονομικά οφέλη που θα προέκυπταν από την αύξηση της παραγωγικότητας, δεδομένης της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής εμπειρίας των γυναικών», αναφέρεται στην έκθεση του αμερικανικού οίκους αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, εάν καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για να συμπεριληφθούν οι γυναίκες στο εργατικό δυναμικό των Ηνωμένων Πολιτειών, ιδίως σε επαγγέλματα που παραδοσιακά κυριαρχούν οι άνδρες, οι Η.Π.Α. θα μπορούσαν να πετύχουν αύξηση των ΑΕΠ κατά 5% έως 10% τις επόμενες δεκαετίες.
Αυτό θα συμβάλει, επίσης, στην αντιστάθμιση της συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης