Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αύξηση μεριδίου το 2018 περιμένει η Πετρόπουλος - Η απουσία ευκαιριακών πωλήσεων έριξε τον τζίρο

Αύξηση μεριδίου το 2018 περιμένει η Πετρόπουλος - Η απουσία ευκαιριακών πωλήσεων έριξε τον τζίρο
Στα 18,83 εκατ. ευρώ ανέρχεται η αξία των ακινήτων που διαθέτει – Που διαμορφώνονται οι δείκτες p/e και p/bv
Αισιόδοξη για την τρέχουσα χρήση εμφανίζεται η διοίκηση της Πετρόπουλος και αναμένει περαιτέρω βελτίωση του μεριδίου της σε μία αγορά που κινείται ανοδικά.
Όπως αναφέρει το σύνολο της αγοράς στην οποία απευθύνονται τα προϊόντα του ομίλου παρουσίασε το 2017 σημαντική αύξηση.
Το μερίδιο της Πετρόπουλος αυξήθηκε σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται.
Οι πωλήσεις του ομίλου έκλεισαν στα 73 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 22% σε σχέση με το 2016 λόγω μείωσης ευκαιριακών πωλήσεων στο εξωτερικό αλλά με αυξημένη κερδοφορία.
«Αναμένουμε περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών της αγοράς για το 2018 καθώς και σημαντική βελτίωση του μεριδίου μας», σημειώνει η διοίκηση.
Τα αποτελέσματα πάντως ήταν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις που είχε δημοσιεύσει η διοίκηση με τα αποτελέσματα εξαμήνου και ανέφερε τότε πως περίμενε λόγω της μείωσης των εξαγωγών πωλήσεις 76 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων ήταν οριακά καλύτερα και διαμορφώθηκαν στα 3,2 εκατ. ευρώ από 3,1 εκατ. ευρώ που περίμενε.
Η αισιοδοξία της διοίκησης θα μπορούσε να «ανιχνευτεί» και από την απουσία της αναφοράς που είχε στους προηγούμενους ισολογισμούς της κρίσης.
Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:
«Η εταιρεία το 2016 συμπλήρωσε 94 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην Ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία.
Είναι επίκαιρο σήμερα να επισημανθεί ότι στα χρόνια αυτά επέζησε του μεγάλου κραχ του 1929, της εθνικής καταστροφής του 1922, του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, της κατοχής, του εμφυλίου πολέμου και του μεγάλου πληθωρισμού, των υποτιμήσεων της δραχμής και των υψηλών επιτοκίων της δεκαετίας του 1980.
Είμαστε αισιόδοξοι ότι στο τέλος και αυτής της μεγάλης οικονομικής κρίσης η εταιρεία θα είναι ενισχυμένη και βασικός παίκτης στους κλάδους που δραστηριοποιείται».
Αυτή η δήλωση απουσιάζει από τον ισολογισμό του 2017.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι οικονομικές καταστάσεις περιλαμβάνουν ακίνητα (ιδιοχρησιμοποιούμενα και επενδυτικά) συνολικής εύλογης αξίας 18,83 εκατ. ευρώ.
Για τα εν λόγω ακίνητα, στην τρέχουσα περίοδο αναγνωρίσθηκαν ζημίες από την επιμέτρηση στην εύλογη αξία (στα αποτελέσματα και τα λοιπά συνολικά εισοδήματα), ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.
Για την εκτίμηση των εύλογων αξιών των ακινήτων η εταιρεία χρησιμοποιεί ανεξάρτητους πιστοποιημένους εκτιμητές.
Επίσης οι οικονομικές καταστάσεις περιλαμβάνουν εμπορικές απαιτήσεις αξίας 18 εκατ. ευρώ για τις οποίες έχουν αναγνωρισθεί σωρευμένες απομειώσεις αξίας 2,05 εκατ. ευρώ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας θα προτείνει στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων την μη διανομή μερίσματος για την χρήση 2017, παρά τη σημαντική αύξηση κερδοφορίας που κατέγραψε στη χρήση αλλά και την περιορισμένη μόχλευση του ισολογισμού.
Ο όμιλος στη λήξη της χρήσης είχε ταμειακά διαθέσιμα 13,5 εκατ. ευρώ με τραπεζικές υποχρεώσεις 23,1 εκατ. ευρώ επομένως ο καθαρός δανεισμός είναι χαμηλότερος των 10 εκατ. ευρώ.
Η καθαρή θέση ανέρχεται στα 30,1 εκατ. ευρώ και βάση της τρέχουσας αποτίμησης η μετοχή διαπραγματεύεται με p/bv 1,43x και p/e18,7x.
Υπενθυμίζεται πως στο μετοχολόγιο της εισηγμένες βρίσκονται πλέον δύο μεγάλοι ξένοι επενδυτές, το fund Brevan Haward με 8,15% και το fund Canshap Capital Value με 5,36%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης