Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα εθνικά θέματα για πρώτη φορά στην αρένα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης

Τα εθνικά θέματα για πρώτη φορά στην αρένα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης
Ήταν εμφανής η αμηχανία του πρωθυπουργού στο θέμα των δύο αξιωματικών
Με το αποτέλεσμα της αίτησης της ΝΔ για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τους τρεις υπουργούς Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ προδιαγεγραμμένο, η αντιπαράθεση μεταξύ Τσίπρα - Μητσοτάκη επικεντρώθηκε στα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.
Καθώς οι μετρήσεις δείχνουν αυξημένη ευαισθησία της κοινωνίας και δημοσκοπική αιμοραγία του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας του σκοπιανού αλλά και του περιστατικού με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς, ο κ. Μητσοτάκης παραβίασε έναν άτυπο κανόνα των τελευταίων δύο δεκαετιών μεταξύ των κομμμάτων, και εξαπέλυσε σκληρή προσωπική επίθεση στην κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα για κακούς χειρισμούς χρεώνοντάς του ταυτόχρονα την ευθύνη για την έλλειψη συναίνεση και διαμόρφωσης εθνικού μετώπου.
Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επικέντρωσε στα ζητήματα των σκανδάλων και υπερασπίστηκε το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε σε όλο το φάσμα των  ανοικτών εξωτερικών θεμάτων.
Όσον αφορά στο Σκοπιανό αποκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα, αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και όχι της κυβερνητικής πλειοψηφίας αφού υπάρχει η διαφωνία του κυβερνητικού του εταίρου.
Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών του απηύθηνε την κατηγορία ότι πέρα από διαπιστώσεις για την κλιμακούμενη ένταση της Τουρκίας δεν διαθέτει επεξεργασμένη πολιτική που να ξεκινά από την συναίνεση των κομμάτων και το ενιαίο εθνικό μέτωπο.
Τον χαρακτήρισε όμως και επιπόλαιο για τους χειρισμούς του στα εξωτερικά και τον ρώτησε γιατί δεν ενεργοποίησε τον δίαυλο επικοινωνίας με τον Ερντογάν για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς. Αμφισβήτησε όμως και το κύρος του πρωθυπουργού στην διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό λέγοντας ότι είναι αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και όχι κοινοβουελυτικής πλειοψηφίας.
Παλαιοί βουλευτές, ακόμη και της ΝΔ,  συμφωνούσαν ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που τα θέματα εξωτερικής πολιτικής γίνονται αντικείμενο εσωτερικής αντιπαράθεσης και μάλιστα με τέτοια οξύτητα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η απάντηση στους διαδρόμους της Βουλής ήταν ότι από την στιγμή που η κυβέρνηση παραπέμπει τον πρώην πρωθυπουργό της ΝΔ, κανένας κανόνας πλέον δεν είναι δεδομένος.
Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκαν από την πλευρά της ΔΗΣΥ οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Novartis, Βαγγέλης Βενιζέλος και Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ προσεκτική στάση είχαν οι αρχηγοί των κομμάτων Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης.
Πάντως ο κ. Τσίπρας απέφυγε να σηκώσει τους τόνους για τα ελληνοτουρκικά, δεν απάντησε σε αρκετές αιτιάσεις του κ. Μητσοτάκης, εξήγησε γιατί δεν αξιοποίησε τον δίαυλο με την τουρκική ηγεσία, ενώ επανειλημμένα είπε προς τον κ. Μητσοτάκη ότι είναι πρόθυμος και για ενημέρωση στα εθνικά αλλά και για διαδικασίες συνεννόησης και συναίνεσης.
Ήταν ωστόσο εμφανής η αμηχανία του πρωθυπουργού στο θέμα των δύο αξιωματικών, αφού είναι σαφές ότι υπήρξε καθυστέρηση και κακοί χειρισμοί από την ηγεσία του υπουργείου Αμύνης.

Διαβάσε ΕΔΩ την αντιπαράθεση μεταξύ των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη

Σπ. Γκουτζάνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης