Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διαχωρίζει τη θέση του από τη ΔΗΣΥ ο Βενιζέλος - Θα ψηφίσει υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής

Διαχωρίζει τη θέση του από τη ΔΗΣΥ ο Βενιζέλος - Θα ψηφίσει υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής
Αντίθετος με τη θέση του κόμματος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Αντίθετος με το "άκυρο" ή με ψήφο "παρών" στην αποψινή 8/3 ψηφοφορία δηλώνει ο Ε. Βενιζέλος και ξεκαθαρίζει ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση υπέρ της συγκρότησης ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τους κ.κ. Π. Κουρουμπλή, Α. Ξανθό και Π. Πολάκη.
Η δήλωση στην οποία προέβη απόψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος έρχεται λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό ότι η ΔΗΣΥ θα ρίξει δικό της ψηφοδέλτιο στην ψηφοδόχο, το οποίο όμως, βάσει του Κανονισμού, θα καταμετρηθεί ως άκυρο.
"Όταν κατά το Σύνταγμα απαιτείται για τη λήψη απόφασης η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, η άκυρη ψήφος, όπως και η δήλωση «παρών» λειτουργεί ως απορριπτική της πρότασης, δηλαδή ως ψήφος απαλλακτική για τις ευθύνες των τριών υπουργών της σημερινής κυβέρνησης.", αναφέρει ο Ε. Βενιζέλος και ξεκαθαρίζει ότι "στη σημερινή ψηφοφορία, με βάση τις μηνυτήριες αναφορές που είχαν υποβάλει πριν από ένα χρόνο οι τρεις βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και σύμφωνα με το σκεπτικό που παρουσίασαν σήμερα η κα Γεννηματά και οι κκ. Λοβέρδος και Παπαθεοδώρου, θα ψηφίσει κατά συνείδηση υπέρ της συγκρότησης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που θα διερευνήσει πλήρως την υπόθεση".
"Το ερώτημα που τίθεται σε ψηφοφορία δεν είναι η αποδοχή του σκεπτικού της πρότασης των βουλευτών της ΝΔ, αλλά η κίνηση ή μη της διαδικασίας για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης από επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.
Στις 21 Φεβρουαρίου δεν υπήρχε πρόταση με περιγραφή πράξεων και εξατομίκευση κατηγοριών, όπως επιβάλλει το άρθρο 154 παρ. 3 του Κανονισμού.
Σήμερα υπάρχει και ο κάθε βουλευτής μπορεί να ψηφίσει με το δικό του πληρέστερο και ορθότερο σκεπτικό", αναφέρει ο Ε. Βενιζέλος και σημειώνει ότι "αυτή είναι άλλωστε η ορθή και σύμφωνη με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θέση που υποστηρίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη με σθένος και πλήρη τεκμηρίωση στην Επιτροπή διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης που συγκροτήθηκε μετά την πρόταση που υπέβαλαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ".
"Υποστηρίζουμε ότι η Επιτροπή έχει την αρμοδιότητα και την  υποχρέωση  πλήρους διερεύνησης που προβλέπουν το άρθρο 86 Συντ. και τα άρθρα 155 επ. του Κανονισμού και δεν μπορεί να κλείσει τις εργασίες της άρον άρον αρκούμενη - σύμφωνα με την πρόταση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ -  σε μια δήθεν νομική διερεύνηση της αρμοδιότητάς της, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, την πάγια νομολογία, την πάγια κοινοβουλευτική πρακτική και  ρητές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, όπως το άρθρο 263Β", αναφέρει ο κ. Βενιζέλος και εξηγεί: "Στις 21 Φεβρουαρίου 2018 οι βουλευτές της ΔΗΣΥ ψήφισαν με δικό τους άκυρο ψηφοδέλτιο και οι βουλευτές της ΝΔ αρνήθηκαν ψήφο,  επειδή μέσω της πρότασης των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ μεθοδευόταν ο αποκλεισμός της έρευνας επί της ουσίας. Τώρα δεν υπάρχει τέτοια πρόταση, αλλά πρόταση πλήρους διερεύνησης επί της ουσίας, την οποία οφείλουμε να υπερψηφίσουμε κατ´ αποτέλεσμα, με το ειδικότερο και ακριβέστερο σκεπτικό που ανέπτυξαν οι ομιλητές της ΔΗΣΥ".
"Όταν κατά το Σύνταγμα απαιτείται για τη λήψη απόφασης η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, η άκυρη ψήφος, όπως και η δήλωση «παρών» λειτουργεί ως απορριπτική της πρότασης, δηλαδή ως ψήφος απαλλακτική για τις ευθύνες των τριών υπουργών της σημερινής κυβέρνησης", καταλήγει ο Ε. Βενιζέλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης