Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες 0,4% για τον χρυσό, λόγω ισχυρού δολαρίου - Στα 1.321,70 δολ. ανά ουγγιά

Απώλειες 0,4% για τον χρυσό, λόγω ισχυρού δολαρίου - Στα 1.321,70 δολ. ανά ουγγιά
Με απώλειες 0,4% έκλεισε ο χρυσός, καθώς το δολάριο ενισχύεται σημαντικά έναντι του ευρώ
Με απώλειες έκλεισε σήμερα (8/3/2018) ο χρυσός, καθώς το δολάριο ενισχύεται σημαντικά έναντι του ευρώ, στον απόηχο των «ήπιων» δηλώσεων του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi.
Οι επενδυτές προσπέρασαν την απόφαση της ΕΚΤ να εγκαταλείψει τη δέσμευση για αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και εστίασαν στις πιο «ήπιες» δηλώσεις του Draghi.
Το ευρώ είχε γυρίσει προς στιγμήν σε θετικό έδαφος, μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια, αφαιρώντας, ωστόσο, την πρόταση ότι «εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού», σε μια ένδειξη ότι το τέλος του QE μπορεί να βρίσκεται πλέον κοντά.
Αργότερα, όμως, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα επέστρεψε στις απώλειες, καθώς ο ο Draghi υποβάθμισε τη σημασία της αλλαγής ρητορικής, ενώ η ΕΚΤ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2018 στο 2,4%, από 2,3% προηγουμένως.
Ο Draghi τόνισε ότι η απόφαση για την αλλαγή στη ρητορική της ΕΚΤ ήταν ομόφωνη και δεν συζητήθηκαν άλλες αλλαγές.
Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη δεν καταγράφει πειστικές ενδείξεις διαρκούς ανοδικής τάσης, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, κάνοντας λόγο για ισχυρή ανάπτυξη της Ευρωζώνης.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές αναζητούν περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τους δασμούς που επιθυμεί να επιβάλλει ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Ο Trump δήλωσε ότι επιμένει στην εισαγωγή δασμών της τάξεως του 25% και 10% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, ενώ άφησε ανοικτό το «παραθυράκι» για εξαιρέσεις χωρών, όπως ο Καναδάς και το Μεξικό.
Μάλιστα, σημείωσε πως και λοιπές χώρες ενδέχεται να εξαιρεθούν, όπως η Αυστραλία.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αναμένεται να υπογράψει το σχετικό εκτελεστικό διάταγμα, αργότερα μέσα στην ημέρα.
Έτσι, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έκλεισε σήμερα με πτώση 0,4% ή 5,90 δολ., στα 1.321,70 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,8% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα να διαμορφώνεται στο 1,23 δολ., ενώ το αμερικανικό νόμισμα ενισχυόταν κατά 0,1% έναντι του γιεν, στα 106,1 γιεν.
Σημειώνεται ότι το ενδυναμωμένο δολάριο τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται ακριβότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Τα «βλέμματα» των επενδυτών στρέφονται τώρα στα στοιχεία για την απασχόληση που αναμένεται να δημοσιεύσει το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή (9/3), που ενδέχεται να επηρεάσουν τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Χθες, η «Beige Book» που δημοσίευσε η κεντρική τράπεζα έδειξε ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με μέτριο ρυθμό στους πρώτους μήνες του 2018, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, ενισχυμένη αύξηση στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης