Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Tesla Greece διεκδικεί χρήματα από ερευνητικά προγράμματα - Τι δηλώνει ο Κ. Φωτάκης

tags :
Η Tesla Greece  διεκδικεί χρήματα από ερευνητικά προγράμματα - Τι δηλώνει ο Κ. Φωτάκης
Ο κολοσσός των 52 δισ. δολαρίων ψάχνει λεφτά στην Αθήνα
Δικαίωμα σε χρηματοδότηση από ερευνητικά προγράμματα απέκτησε η Tesla Greece με την ίδρυση της ΙΚΕ στις 22 Φεβρουαρίου.
Την απάντηση αυτή δίνει ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστας  Φωτάκης σε ερώτηση του bankingnews.
Πιο αναλυτικά, ο αναπληρωτής υπουργός σε γραπτή επιστολή, αναφέρει ότι «από την στιγμή που η Tesla έχει ιδρύσει εταιρεία με ελληνικό ΑΦΜ έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει όλες τις ευκαιρίες  χρηματοδότησης και κινήτρων που παρέχονται αδιακρίτως σε όλες τις καινοτόμες επιχειρήσεις που έχουν ερευνητική  δραστηριότητα για την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων κατά κύριο λόγο, κατόπιν αξιολόγησης και σε ανταγωνιστική βάση από το ελληνικό Δημόσιο ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Κώστας Φωτάκης επισημαίνει στην απάντησή του, ότι η Tesla προφανώς θα υλοποιήσει το εγχείρημα αυτό, σύμφωνα  με το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει ήδη καταρτίσει βασιζόμενη στα δικά της δεδομένα  και αξιοποιώντας μεταξύ άλλων, το εξαιρετικό ανθρώπινο, επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα.
Αίσθηση όμως προκαλεί το γεγονός ότι η  αμερικανική εταιρεία TESLA και εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης …φιλοδοξεί σε χρηματοδότηση από το ελληνικό Δημόσιο και κονδύλια  από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Να σημειωθεί ότι η χρηματιστηριακή αξία της Tesla στη Wall Street διαμορφώνεται στα 55 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς η τιμή της μετοχής διαπραγματεύεται στα 330 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 30% από αρχές του έτους και σε διάστημα ενός έτους, παρουσιάζει κέρδη ύψους 37% από τα 240 δολάρια πέρυσι.
Οι πωλήσεις της εταιρείας φθάνουν τα 12 δισ δολάρια.
Όμως η Tesla έχει μπει στο στόχαστρο της SEC της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία διαπιστώνει αρκετές παρατυπίες αναφορικά με την εφαρμογή της αμερικανικής νομοθεσίας έναντι των επενδυτών της.
Ένα από τα στοιχεία που αποκρύπτει από τις αμερικανικές Αρχές είναι ο αριθμός των εργαζομένων της.Σε πρόσφατη αναφορά της για το 2017, η διοίκηση της Tesla έδωσε μόνο το σύνολο των εργαζομένων, περιλαμβάνοντας και αυτούς που δουλεύουν στα συνεργεία και τις αντιπροσωπείες τους Ο αριθμός είναι σημαντικός, για την Tesla διότι όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, έχει λάβει, προκλητικά πολλές επιδοτήσεις για τα εργοστάσια της, και μία από τις προϋποθέσεις ήταν να αυξήσει τους εργαζόμενους σε κάποια συγκεκριμένα επίπεδα.
Για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στο Gigafactory1 στη Nevada υπολογίζεται οτι είναι κάτω από 1000  αλλά βάσει της συμφωνίας θα έπρεπε να είναι πάνω από 4000.
Οι αναλυτές της Wall Street  δεν  μπορούν  να κατανοήσουν γιατί η διοίκηση της Tesla, δεν προχωρά σε πώληση πακέτου μετοχών καθώς εμφανίζεται να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Πάντως η απάντηση δίνεται μέσα από πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ότι η SEC δε έχει ολοκληρώσει την έρευνα στην εταιρεία με αποτέλεσμα η διοίκηση, δεν μπορεί ναπροχωρήσει σε πώληση πακέτου μετοχών Αξίζει να αναφερθεί ότι η Moody's έχει δηλώσει πως αν οι αριθμοί παραγγελιών και παραγωγής υποχωρήσουν, τότε θα υποβιβάσει τα ομόλογα που έχει εκδώσει η Tesla. Μέχρι  σήμερα η διοίκηση τηςTesla δεν έχει δώσει όλες τις πληροφορίες των παραγγελιών και κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι έχουν μειωθεί δραματικά.



Η Tesla Greece θέλει χρήματα από ερευνητικά προγράμματα

Η Tesla Greece θυγατρική της μητρικής εταιρείας των 55 δισ. δολαρίων με βάση τη χρηματιστηριακής αξίας, φθάνει στο σημείο να ζητάει κεφάλαια για να κάνει ερευνητικά προγράμματα από το ελληνικό Δημόσιο ή την Ευρωπαϊκή Ένωση προβληματίζει αναφορικά με την επένδυση που πρόκειται να κάνει στη χώρα μας.
Επίσης η παρουσία τηςTesla Greece στη διεκδίκηση χρημάτων είναι προφανές ότι θα μείνουν χωρίς χρηματοδότηση άλλες ερευνητικές πρωτοβουλίες που δεν διαθέτουν κεφάλαια όπως ηTesla.
Πάντως η Tesla Greece με βάση το καταστατικό ίδρυσης διαθέτει ως μετοχικό κεφάλαιο 700.000 ευρώ τα οποία σε επτά μήνες θα έχουν εξανεμισθεί μόλις συγκροτηθεί η πρώτη αμειβόμενη ομάδα ερευνητών
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Tesla Greece στις 22 Μαρτίου πρέπει να διαθέτει ιστοσελίδα με βάση το καταστατικό λειτουργίας της ΙΚΕ και στη περίπτωση που δεν την έχει ολοκληρώσει προβλέπονται πρόστιμα.
Έρευνα στο διαδίκτυο αποκαλύπτει ότι η αναζήτηση ιστοσελίδας με την επωνυμία Tesla Greece.gr είναι κατοχυρωμένη και μάλιστα είναι προς πώληση.
Δηλαδή η εταιρεία θα αντιμετωπίσει και πρόβλημα εκπροσώπησης  στο διαδίκτυο.






Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης