Τελευταία Νέα
Οικονομία

Καθυστέρηση… παίζουν οι δανειστές στις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, με ορίζοντα το Eurogroup 27/4

Καθυστέρηση… παίζουν οι δανειστές στις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, με ορίζοντα το Eurogroup 27/4
Καθυστέρηση… παίζουν οι δανειστές στις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος
Στο Eurogroup της 27ης Απριλίου, που θα γίνει στη Σόφια, παραπέμπουν οι θεσμοί τις συζητήσεις  σε πολιτικό  επίπεδο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στην βάση της γαλλικής πρότασης αλλά και για το μεταμνημονιακό σχέδιο εποπτείας.
Έτσι λοιπόν η σύνοδος της ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα 12 Μαρτίου προσλαμβάνει διαδικαστικό χαρακτήρα για την Ελλάδα από τη στιγμή που η 3η αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί και η δόση που τη συνοδεύει ύψους 5,7 δισ. ευρώ θεωρείται εξασφαλισμένη.
Για την εκταμίευση μένουν οι τυπικές εγκρίσεις από τα Κοινοβούλια ορισμένων χωρών και η τυπική απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Όσον αφορά την εκταμίευση του δεύτερου τμήματος που ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ και συνδέεται με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, αυτή θα γίνει τον Απρίλιο υπό τον όρο ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς  
Τη Δευτέρα (12/3), λοιπόν, θα ενημερωθούν οι υπουργοί για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα για την εκπλήρωση των δύο τελευταίων προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, Ελληνικό).
Υπάρχει, λοιπόν, πλήρης συμμόρφωση της ελληνικής πλευράς στις απαιτήσεις των θεσμών, όπως διαπίστωσε η Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης (EWG) και ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης (σ.σ. το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προορίζεται για την αποπληρωμή δανείων και συνεπώς θα επιστρέψει στην τσέπη των δανειστών)  είναι πλέον ορθάνοιχτος.
Σχετικά με την 4η αξιολόγηση και τα 88 προαπαιτούμενα μέτρα που περιλαμβάνει παραμένει ο στόχος για τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) στο  Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Το χρέος; Δεν προβλέπεται πολιτική συζήτηση τη Δευτέρα (12/3).
Το πιο πιθανό είναι να πάει για τη σύνοδο του Απριλίου. Βέβαια, οι διεργασίες σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζονται, με βάση τη γαλλική πρόταση για συνδυασμό αποπληρωμής του χρέους με την πορεία της ανάπτυξης.
Επίσης, δεν αναμένεται συζήτηση για τη μορφή της επιτήρησης μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.
Μάλλον πάει για τον Απρίλιο μαζί με το χρέος.
Κανείς δεν βιάζεται...
Θα περιμένουν και τις ζυμώσεις που θα γίνουν στις 20 Απριλίου στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και μετά…         
Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Gerry Rice άφηνε από την Ουάσινγκτον ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας πρόωρης αποπληρωμής -με τα αδιάθετα κεφάλαια του ESM- των δανείων που έχει χορηγήσει το Ταμείο στην Ελλάδα.
Σενάριο το οποίο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζήτησης ανάμεσα στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ, ενώ είναι ένας από τους όρους που έχει θέσει το Ταμείο προκειμένου να «επιβιβαστεί» στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ωστόσο δεν είναι ο μοναδικός, αλλά μια σειρά προϋποθέσεων που συνδέονται με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την επιτυχία του στόχου για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.
Το Ταμείο εξακολουθεί να θέτει προσκόμματα χαρακτηρίζοντας «αμφίβολο το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να κάνει ιστορικό ρεκόρ καταφέρνοντας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τα επόμενα χρόνια».
Σε αυτό το πλαίσιο, για την ενεργοποίηση του εν αναμονή πρόγραμμα του Ταμείου -«Stand by Arrangement» (σ.σ. παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στον Μάρτιο και το πρόγραμμα του ESM λήγει τον Αύγουστο)- ζητά:
-Εφαρμογή από το 2019 και όχι από το 2020, που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία, του μέτρου για το μειωμένο αφορολόγητο.
Πηγές από το Ταμείο χαρακτηρίζουν αναγκαία τη μείωσή του, από τα 8.636 ευρώ σήμερα στα 5.685 ευρώ για τον άγαμο, χωρίς την εφαρμογή των «αντιμέτρων» φυσικά για να μπορέσουν να ανακάμψουν οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος (φυσικά-νομικά πρόσωπα) μετά τα έντονα σημάδια «κόπωσης» που είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν.
- Ψήφιση από την ελληνική Βουλή διατάξεων που θα προβλέπουν τη μη αναστροφή των μεταρρυθμίσεων που υλοποιήθηκαν με τα προηγούμενα Μνημόνια.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης