Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εγκαταλείπεται οριστικά η πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα – Ελεγχόμενο clean exit με εποπτεία και ρήτρες... συνέπειας

Εγκαταλείπεται οριστικά η πιστωτική γραμμή για την Ελλάδα – Ελεγχόμενο clean exit με εποπτεία και ρήτρες... συνέπειας
Το σχέδιο που εξετάζεται είναι μια ελεγχόμενη καθαρή έξοδος που αυξημένη εποπτεία και επιτροπεία και με ρήτρες συνέπειας.
Αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο για την μεταμνημονιακή Ελλάδα.
Η πιστωτική γραμμή εγκαταλείπεται οριστικά.
Πολύ καλά ενημερωμένη πηγή στον ESM αναφέρει στο bankingnews ότι το σενάριο της πιστωτικής γραμμής για την Ελλάδα έχει οριστικά εγκαταλειφθεί.
Το σχέδιο που εξετάζεται είναι μια ελεγχόμενη καθαρή έξοδος που αυξημένη εποπτεία και επιτροπεία και με ρήτρες συνέπειας.
Όσο δηλαδή η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις και επιτυγχάνει τους στόχους θα απολαμβάνει το πακέτο των bonus που θα λαμβάνει σταδιακά.
Π.χ. στο χρέος η λύση που θα εξεταστεί θα δοθεί τμηματικά σε βάθος ετών ώστε να υπάρχει εξάρτηση bonus και εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
Το bankingnews ήδη έχει αναφέρει ότι έως τις 27 Απριλίου του 2018 θα εξεταστεί στο Eurogroup το πακέτο μέτρων για το χρέος.
Θα έχει προηγηθεί η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ όπου θα κλειδώσει η απόφαση ο ESM να αποπληρώσει τα δάνεια 9,8 δισεκ. του  Ταμείου προς την Ελλάδα ενώ θα εξεταστούν και τα μέτρα για το χρέος.

Ποιοι οι βασικοί άξονες της διευθέτησης του χρέους

1)Θα υπάρξει 15ετής επιμήκυνση με ενδιάμεσες πληρωμές μάλλον 5 φορές αλλοιώνοντας μερικώς την γνησιότητα της 15ετούς επιμήκυνσης.
2)Η ετήσια καταβολή των τόκων στα 5,5 με 6 δισεκ. δεν θα αλλάξουν ούτε θα τροποποιηθούν η Ελλάδα θα συνεχίσει να πληρώνει τόκους 5,5 με 6 δισεκ.
3)Υπάρχει πρόταση για ελαχιστοποίηση της πληρωμής του κεφαλαίου περίπου 3,8 με 4 δισεκ. σε ετήσια βάση και ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί από την οριστική αποπληρωμή του ΔΝΤ και ενός άλλου μέτρου που εξετάζεται.
4)Το ΔΝΤ μέσα στο Καλοκαίρι του 2018 θα αποπληρωθεί από τον ESM.
To ΔΝΤ έχει τρέχουσα δανειακή έκθεση στην Ελλάδα 9,8 δισεκ. και μέχρι το Καλοκαίρι θα έχει υποχωρήσει στα 9 δισεκ.
Τα 9 δισεκ. θα αποπληρωθούν από τον ESM και θα αντικατασταθούν από 9 δισεκ. με επιτόκιο 0,89% έναντι 3,5% του ΔΝΤ.
5)Από τα 27 δισεκ. που έχουν απομείνει μέχρι τον στόχο των 86 δισεκ. τα 10 δισεκ. θα είναι η συνεισφορά του ESM στο ελληνικό capital buffer στο ελληνικό απόθεμα.
Τα 9 δισεκ. θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή του ΔΝΤ.
Τα υπόλοιπα 8 δισεκ. υπάρχει πρόταση η οποία αντιμετωπίζεται θετικά να πάνε προς την μείωση μέρους των διακρατικών διμερών δανείων GLF που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα ύψους 52,9 δισεκ. ευρώ.
Δηλαδή τα 52,9 δισεκ. να μειωθούν στα 44,9 δισεκ.
6)Η σκέψη για μείωση των επιτοκίων στα δάνεια του EFSF ή κατά το ορθότερο μείωση του spread έχει μάλλον εγκαταλειφθεί.
7)Τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA δηλαδή των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες ύψους 7,9 δισεκ. θα καταβληθούν τμηματικά και θα συνδεθούν με τις μεταρρυθμίσεις.

Οι τράπεζες περνάνε τα stress tests και ΑΜΚ από το 2019

Τα stress tests θα είναι πολιτικά.
Αυτό σημαίνει ότι άπαξ έχει εγκαταλειφθεί το σενάριο της πιστωτικής γραμμής τότε η ΕΚΤ και ο SSM θα περάσουν τις τράπεζες και θα ακολουθήσουν ΑΜΚ με καλύτερους όρους το 2019.  
Αυτό είναι το βασικό σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες, περνάνε τα stress tests του 2018 και υλοποιούν ΑΜΚ το 2019.

Προς αναβάθμιση της Ελλάδος στην κλίμακα ΒΒ- ή BB

Με την ανακοίνωση του σχεδίου για την μερική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί κατά 2 κλίμακες ώστε να φθάσει στην ζώνη ΒΒ-.
Όπως έχει τονιστεί το clean exit θα βρει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ- και με την έξοδο από τα μνημόνια θα ακολουθήσει ακόμη μια αναβάθμιση.
Η Ελλάδα δεν θα αναβαθμιστεί από την Moody’s στις 30 Μαρτίου αλλά η επόμενη αναβάθμιση της Ελλάδος θα έρθει 4 Μαΐου από την DBRS και 20 Ιουλίου του 2018 από την Standard and Poor’s.

Έξοδος από τα μνημόνια με κεφαλαιακό απόθεμα 15 με 17 δισεκ.

Το clean exit στηρίζεται στην δημιουργία του ελληνικού capital buffer που ενώ αρχικώς είχε σχεδιαστεί στα 20 δισεκ. μειώνεται στα 15 με 17 δισεκ. λόγω επιδείνωσης των συνθηκών στις αγορές.
Τα 15 με 17 δισεκ. αναλύονται ως εξής
-4,5 δισεκ. από την πρόσφατη δημοπρασία και από δόση της 3ης αξιολόγησης
-6 με 8 δισεκ. από την δόση της 4ης αξιολόγησης
-Χρήση ταμειακών διαθεσίμων για repos.
-Έκδοση ετήσιου εντόκου 2 δισ
Πρακτικά με βάση νεότερο σχεδιασμό βγαίνει από τα σχέδια της κυβέρνησης το πλάνο για έκδοση 10ετών και 3ετών ομολόγων λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών στην αγορά ομολόγων και ειδικά η 10ετία θα επανεξεταστεί το Καλοκαίρι με βάση τις συνθήκες στην αγορά.
Συν τοις άλλοις η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης δεν βοηθάει το προφίλ του χρέους και δεν μπορεί οι δανειστές να εξετάζουν λύσεις για την ρύθμιση του χρέους και από την άλλη η Ελλάδα να αναζητάει κεφάλαια από τις αγορές με υψηλό κόστος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης