Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφοδρές αντιδράσεις για τους δασμούς Trump - Όλοι ζητούν...εξαίρεση - Αντίποινα και εμπορικό πόλεμο φοβάται η Lagarde

Σφοδρές αντιδράσεις για τους δασμούς Trump - Όλοι ζητούν...εξαίρεση - Αντίποινα και εμπορικό πόλεμο φοβάται η Lagarde
Οι περισσότερες εμπλεκόμενες χώρες ζητούν την εξαίρεσή τους από την επιβολή δασμών και απειλούν με αντίποινα και σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξουν επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους το προσεχές διάστημα.
Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις διεθνώς για την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, με εξαίρεση τον Καναδά και το Μεξικό.
Οι περισσότερες εμπλεκόμενες χώρες ζητούν την εξαίρεσή τους από την επιβολή δασμών και απειλούν με αντίποινα και σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξουν επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους το προσεχές διάστημα.
Την έντονη ανησυχία της για το τι είδους συνέπειες θα προκαλέσει η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump να επιβάλλει δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο εξέφρασε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, η οποία υπογράμμισε πως φοβάται αντίποινα σε αυτήν την απόφαση που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εμπορικό πόλεμο.

Οι αντιδράσεις

Την θέση πως η ΕΕ θα έπρεπε να εξαιρεθεί από την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα και αλουμίνιο διατύπωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου, Cecilia Malmstrom.
«Η ΕΕ είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και συνεχίζουμε να είμαστε της γνώμης ότι η ΕΕ θα όφειλε να εξαιρεθεί από αυτά τα μέτρα.
Θα επιδιώξω περισσότερη σαφήνεια για το ζήτημα αυτό τις ημέρες που έρχονται.
Αδημονώ να συναντήσω τον USTR, Rombert Lighthizer στις Βρυξέλλες το Σάββατο για να συζητήσουμε» υποστήριξε σε μήνυμα της στο twitter η Ευρωπαία Επίτροπος αναφερόμενη στη συνάντηση που θα έχει αύριο Σάββατο 10/3 με τον αξιωματούχο των ΗΠΑ που χειρίζεται τα θέματα του διεθνούς εμπορίου.
Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, τόνισε ότι η απαλλαγή της ΕΕ από τους δασμούς θα αποτελούσε την καλύτερη λύση για την εκτόνωση της εμπορικής διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ του μπλοκ και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Την έντονη αντίδραση της Κίνας προκάλεσε η επιβολή δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Το Πεκίνο κάνει λόγο για εσκεμμένη επίθεση κατά του παγκόσμιου εμπορίου και τονίζει ότι η κίνηση του Trump θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια εμπορική τάξη.
«Η κατάχρηση της ρήτρας περί εθνικής ασφάλειας από μέρους των ΗΠΑ αποτελεί εσκεμμένη επίθεση εναντίον του πολυμερούς εμπορικού συστήματος που ενσαρκώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) και θα έχει ασφαλώς πολύ σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια εμπορική τάξη.
Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά» στο μέτρο αυτό» υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εσωτερικών της Κίνας, την ώρα που κινεζικές βιομηχανίες του τομέα του μετάλλου απαιτούν από το Πεκίνο να λάβει αντίμετρα.
Η Κίνα είναι η χώρα που κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου, αλλά η δική της παραγωγή δεν καλύπτει παρά μόνο ένα μικρό μέρος (2,7% των ποσοτήτων του χάλυβα, 9,7% του αλουμινίου) του συνόλου των αμερικανικών εισαγωγών.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire, δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει στους νέους δασμούς του Trump «με μια φωνή», εάν θέλει τα αντίμετρά της να έχουν αποτέλεσμα.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte, τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για να λάβει αντίμετρα κατά των δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ, ενώ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Paolo Gentiloni, δήλωσε ότι η ΕΕ θα αποφασίσει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής (22-23/3) μια κοινή θέση για να «απαντήσει» στους δασμούς.
«Προσπαθούμε για μια αποκλιμάκωση, αλλά πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε διατεθειμένοι να λάβουμε αντίμετρα», δήλωσε ο Rutte.
Ο βρετανός υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Liam Fox
επέκρινε την απόφαση που ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την Πέμπτη για την επιβολή υψηλών δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγονται στις ΗΠΑ, κρίνοντας πως αυτός είναι ο «λάθος τρόπος» να χειρίζεται κανείς ζητήματα που άπτονται του εμπορίου.
«Η άποψή μας είναι ότι ναι, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πολυμερώς το ζήτημα της υπερπροσφοράς χάλυβα, όμως αυτός είναι ο λάθος τρόπος να το χειριστεί κανένας. Ο προστατευτισμός, οι δασμοί, δεν φέρνουν ποτέ αποτέλεσμα στην πραγματικότητα», τόνισε ο Φοξ το βράδυ της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια εκπομπής της βρετανικής δημόσιας τηλεόρασης.
Ο Fox συμπλήρωσε ότι θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον την προσεχή εβδομάδα για συνομιλίες με αμερικανούς αξιωματούχους για τους δασμούς και τις πιθανές εξαιρέσεις για χώρες που είναι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ.
Η Αργεντινή θα επιδιώξει να εξασφαλίσει -όπως συνέβη ήδη στις περιπτώσεις του Μεξικού και του Καναδά- ότι θα εξαιρεθεί από τους νέους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ την επιβολή των οποίων επισημοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την Πέμπτη, αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα τόνισε σήμερα ότι το Τόκιο θα συνεχίσει να ζητεί από τις ΗΠΑ οι ιαπωνικές βιομηχανίες του τομέα του μετάλλου να εξαιρεθούν από τους δασμούς που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιβληθούν εντός δεκαπενθημέρου στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Με αύξηση των φόρων στο αμερικανικό βαμβάκι προειδοποιεί η Τουρκία τις ΗΠΑ, εάν επιμείνουν στην επιβολή των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Cemil Ertem, συβούλου του προέδρου Erdogan.

Ανησυχία Lagarde

Την έντονη ανησυχία της για το τι είδους συνέπειες θα προκαλέσει η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump να επιβάλλει δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο εξέφρασε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, η οποία υπογράμμισε πως φοβάται αντίποινα σε αυτήν την απόφαση που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εμπορικό πόλεμο.
«Είναι αυτή η κλιμάκωση που είναι αφ' εαυτής, επικίνδυνη εξαιτίας των συνεπειών που θα έχει για όλες αυτές τις οικονομίες και για την εμπιστοσύνη.
Η εμπιστοσύνη είναι υπερπολύτιμο αγαθό, το οποίο παίρνει καιρό να αποκτηθεί, και μπορεί να καταστραφεί εν ριπή οφθαλμού.
Αν οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο το εκλάβουν αυτό ως ένδειξη αβεβαιότητας, (ως ένδειξη) του ότι δεν ξέρεις ποτέ πού θα πάνε οι δασμοί, πόσο υψηλοί ή πόσο χαμηλοί θα είναι, σε βάρος τίνος (...), τότε θα κάνουν ένα βήμα πίσω και δεν θα επενδύσουν, θα περιμένουν, και οι συνέπειες που θα έχει αυτό για την εμπιστοσύνη μπορεί να αποδειχθούν σημαντικές» υποστήριξε η Lagarde σε εκδήλωση που οργάνωσε η εφημερίδα The Washington Post λίγο μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για την επιβολή δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα (25%) και στο εισαγόμενο αλουμίνιο (10%).

Η απόφαση Trump

Εάν υπάρχει κάτι το οποίο θα πρέπει να αναγνωρίσουν όλοι στον Donald Trump είναι ότι εκπληρώνει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, έστω και εάν αυτές αυξάνουν τον προστατευτισμό εκ μέρους των ΗΠΑ και πλήττουν το παγκόσμιο εμπόριο και φυσικά την παγκοσμιοποίηση.
Σε μία ακόμη εκπλήρωση ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε σήμερα 8/3 δύο διατάγματα βάσει των οποίων επιβάλλονται δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου.
Προκειμένου να καταστήσει λιγότερο «επιθετική» την απόφασή του, εμφανίζεται πρόθυμος να εξαιρέσει από αυτούς τους δασμούς τον Καναδά (τον υπ’ αριθμόν ένας εξαγωγέας χάλυβα στις ΗΠΑ) και το Μεξικό (ο υπ’ αριθμόν τέσσερα εξαγωγέας χάλυβα στις ΗΠΑ), εάν όμως οι κυβερνήσεις τους συμφωνήσουν στους όρους που θέτει ο Trump στη νέα συμφωνία ελευθέρου εμπορίου Β. Αμερικής (NAFTA).
Οι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή την 23η Μαρτίου 2018 με τον Trump να τονίζει ότι μπορεί να εξαιρεθούν και άλλες χώρες, εφόσον, βέβαια, συμφωνήσουν με τους όρους που θα τους θέσει.



Merkel: Οι ΗΠΑ πρέπει να εξαιρέσουν την ΕΕ από τους δασμούς, ώστε να εκτονωθεί η εμπορική διαμάχη

Η καλύτερη λύση για την εκτόνωση της εμπορικής διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, θα ήταν η απαλλαγή του μπλοκ, δήλωσε σήμερα (9/3/2018) η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel.
«Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για την εμπορική πολιτική, και έχει παρουσιάσει μέτρα που θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε», ανέφερε η Merkel μετά από συνομιλίες με επιχειρηματικούς ηγέτες στο Μόναχο.
«Αλλά προτιμούμε να συζητήσουμε πρώτα», πρόσθεσε.
«Η καλύτερη επιλογή θα ήταν να αποκλειστεί (η ΕΕ) (από τους δασμούς των ΗΠΑ) και η Επιτροπή το έχει τονίσει αυτό», υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος.

Zypries (υπ. Οικονομίας Γερμανίας): Σε συνεργασία με την Κομισιόν θα αντιδράσουμε στους δασμούς του Trump


Οι εμπορικοί δασμοί που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, θα είναι ένα βάρος για τις εταιρείες της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, δήλωσε σήμερα (9/3/2018) η υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Brigitte Zypries.
«Έχει προαναγγείλει δασμούς που δεν είναι συμβατοί με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και με αυτόν τον τρόπο αυξάνονται οι τιμές καταναλωτή και γίνεται δύσκολο το έργο των εταιρειών μας, τόσο των μεγάλων όσο και των μικρών» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την ίδια οι δασμοί είναι μια προσβολή στους στενούς εταίρους των ΗΠΑ όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία.
Όπως επεσήμανε, η Γερμανία θα συνεργαστεί στενά με την Κομισιόν για «ήρεμη και καθαρή» αντίδραση.

Le Maire (Γάλλος ΥΠΟΙΚ): Η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει με μία φωνή στους δασμούς Trump

Η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει στους νέους δασμούς του αμερικανού προέδρου Donald Trump «με μια φωνή», εάν θέλει τα αντίμετρά της να έχουν αποτέλεσμα, δήλωσε σήμερα (9/3/2018) ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire.
«Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι συλλογική αν θέλουμε να είναι αποτελεσματική», δήλωσε ο Le Maire σε δημοσιογράφους.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επισημάνει ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αξιολογήσουμε τον αντίκτυπο της απόφασης των ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες... και να δούμε ποια είναι το μέτρα που θα μπορέσουμε να λάβουμε», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με εκπροσώπους του κλάδου τη Δευτέρα (12/3) στις Βρυξέλλες.

Goldman Sachs: «Αγορά δύο ταχυτήτων» θα προκαλέσουν οι δασμοί Trump σε χάλυβα και αλουμίνιο

Στη δημιουργία αγοράς μετάλλων δύο ταχυτήτων θα οδηγήσει σύμφωνα με την Goldman Sachs η επιβολή  δρακόντειων, όπως τους χαρακτηρίζει, δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs επιλέγοντας τους δασμούς ως μέτρα, που είναι ακόμη πιο δρακόντεια από εκείνα που πρότεινε ο Ross, ο πρόεδρος πιθανότατα θα δημιουργήσει μια αγορά μετάλλων δύο ταχυτήτων, των ΗΠΑ έναντι του υπόλοιπου κόσμου και δημιούργησε πολιτικές τριβές με βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ.
Παράλληλα η ανάλυση καταλήγει ότι η ευρεία παραγωγική βάση στον κλάδο του αλουμινίου δεν ωφελείται.
Από τις τρεις επιλογές που παρέθεσε ο Ross, η αγορά ανέμενε ότι ο πρόεδρος θα είχε επιλέξει αυστηρούς δασμούς με στόχο την Κίνα, τη Ρωσία και άλλους με 53% στον χάλυβα και 23% στο αλουμίνιο, απαλλάσσοντας τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ και θέτοντας μόνο ποσοστώσεις.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο νόμος που εισήγαγε τους δασμούς ήταν το άρθρο 232 του νόμου για την επέκταση του εμπορίου που δεν απαιτεί συμμετοχή του ΠΟΕ και επικεντρώνεται σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας που ενδέχεται να προκύψουν από ελλείψεις μετάλλων στην εγχώρια παραγωγή μετάλλων.



Ο λόγος για τον οποίο αυτές οι πολιτικές είναι πιθανό να δημιουργήσουν μια αγορά μετάλλων δύο επιπέδων είναι ότι όλες οι ποιότητες μετάλλων δεν παράγονται εξίσου.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs οι σύμμαχοι των ΗΠΑ παράγουν πολλές ποιότητα χάλυβα με προστιθέμενη αξία που η σημερινή ικανότητα των ΗΠΑ δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως χωρίς σημαντική αύξηση των επενδύσεων και δεδομένου του υψηλού επιπέδου πολιτικής και αβεβαιότητας ως προς τη ζήτηση, δεν παρέχεται η οικονομική διασφάλιση για τέτοιου είδους επενδύσεις.
Ως αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ θα καταλήξουν απλώς στην επιβολή δασμών για εισαγόμενο μέταλλο υψηλότερης ποιότητας από συμμάχους των ΗΠΑ, ακόμη και αν το ποσό ήταν το ίδιο ή κάτω από την ποσόστωση (η οποία καθορίστηκε ως το επίπεδο των 2017 εισαγωγών).
Αν οι τιμές αφορούσαν μη συμμάχους των ΗΠΑ που αντιπροσωπεύουν το 47% των αμερικανικών εισαγωγών χάλυβα και το 21% των εισαγωγών αλουμινίου, οι παγκόσμιες αγορές θα μπορούσαν να προσαρμοστούν.
Τελικά οι στοχευμένοι δασμοί θα δημιουργούσαν ως επί το πλείστον μια ανακατανομή των εμπορικών ροών, με μια μέτρια και προσωρινή άνοδο των τιμών των μετάλλων των ΗΠΑ μέχρις ότου η αμερικανική παραγωγή προσαρμοστεί κατάλληλα για να αντισταθμίσει τις στοχευμένες εισαγωγές.

Πολιτικές αντιδράσεις στη Γερμανία
Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γερμανία η απόφαση Trump για επιβολή δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και στο αλουμίνιο εξαιρώντας μόνο την Αυστραλία και το Μεξικό.
Οπως σχολιάζει η Deutsche Welle αρκετοί γερμανοί πολιτικοί εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για επιβολή δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο λέγοντας ότι «πρόκειται για έκφραση προστατευτισμού που προσβάλλει τους στενούς εταίρους όπως την ΕΕ και τη Γερμανία και που περιορίζει το ελεύθερο εμπόριο».
Η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να συντονίσει τα επόμενα βήματά της με την Κομισιόν η οποία ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση να εξαιρέσει την ΕΕ. Διαφορετικά οι Βρυξέλλες έχουν ετοιμάσει ήδη κατάλογο αντίμετρων, με επιβολή δασμών, μεταξύ άλλων, στο καλαμπόκι και το μπέρμπον. «Προέχουν όμως οι συνομιλίες», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, συμπληρώνοντας ότι «το καλύτερο θα ήταν να εξαιρεθούμε».
Η ίδια δεν φαίνεται να συμφωνεί με την τακτική της εκατέρωθεν επιβολής δασμών. «Κανείς δεν μπορεί να κερδίσει μια τέτοια μάχη», όπως εκτίμησε. Αντιθέτως ο Trump έχει πει ότι οι εμπορικοί πόλεμοι είναι θεμιτοί και εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να τους κερδίσουν εύκολα. Σήμερα Σάββατο η Κομισιόν θα έχει συνομιλίες με τον εντεταλμένο του αμερικανού προέδρου για θέματα εμπορίου.

Βολές Trump κατά Γερμανίας

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας είναι ακόμη νωρίς για να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις των δασμών στη γερμανική βιομηχανία. Μόλις το 4,4% των γερμανικών εξαγωγών χάλυβα καταλήγουν στις ΗΠΑ. Οι μεγάλες μονάδες παραγωγής χάλυβα στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία δεν πρόκειται να πληγούν βραχυπρόθεσμα, εκτίμησε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Λάσετ, προειδοποιώντας όμως την ίδια ώρα για τον κίνδυνο να υπάρξουν συνέπειες μεσοπρόθεσμα. «Όποιος ασκεί τέτοια πολιτική θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της, όπως είπε.
Ο αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε προχτές Πέμπτη δυο διατάγματα τα οποία προβλέπουν την επιβολή δασμών για τον εισαγόμενο χάλυβα και το εισαγόμενο αλουμίνιο. Ο ίδιος προανήγγειλε πιθανές εξαιρέσεις για χώρες «που αντιμετωπίζουν τις ΗΠΑ με δίκαιο τρόπο τόσο στο εμπόριο όσο και στρατιωτικά». Σε αυτές δεν συγκαταλέγεται η Γερμανία, όπως είπε. Αντιθέτως, η Γερμανία ανήκει σε εκείνες τις χώρες οι οποίες «εκμεταλλεύθηκαν τις ΗΠΑ για μεγάλο διάστημα», με εξαιρετικά χαμηλές δαπάνες για την άμυνα.
Στη Γερμανία οι αμυντικές δαπάνες αντιστοιχούν μόλις στο 1,2% του ΑΕΠ την ώρα που οι Αμερικανοί ξοδεύουν πάνω από 4%. Διακηρυγμένος στόχος του ΝΑΤΟ για το 2024 είναι οι δαπάνες για την άμυνα να κυμαίνονται στο 2% επί του ΑΕΠ. Ως ένα βαθμό το εμπόριο και ο στρατός πάνε «χέρι-χέρι», είπε ο Trump. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αμερικανός πρόεδρος επικρίνει τον συγκριτικά χαμηλό αμυντικό προϋπολογισμό της Γερμανίας, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που συνδέει το ζήτημα με την επιβολή δασμών.

Συναγερμός στη γερμανική βιομηχανία

Η διασύνδεση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κομισιόν. «Τα ζητήματα του ΝΑΤΟ και το εμπόριο είναι δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα», διεμήνυσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την Ανάπτυξη Jyrki Katainen. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι δασμοί είναι ένα αμιγώς εμπορικό ζήτημα.
«Η επιβολή δασμών δεν οδηγεί πουθενά, ούτε τις ΗΠΑ», εκτίμησε και ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. της CDU/CSU Christian Hirte. Ο ίδιος προτείνει να αξιοποιηθούν όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας-συμπεριλαμβανομένων των επαφών γερμανών βουλευτών με αμερικανούς συναδέλφους τους- προκειμένου να μετακινηθεί ο Trump από την «παράλογη οικονομική του πολιτική». Περισσότεροι από 100 ρεπουμπλικάνοι βουλευτές του Κογκρέσου επιχείρησαν την ύστατη στιγμή να μεταπείσουν τον Trump. «Δεν μπορεί να μην νοιάζονται οι βουλευτές για το ότι ο πρόεδρος τούς παρακάμπτει σε ένα τόσο μείζονος πολιτικής σημασίας ζήτημα το οποίο μπορεί εν τέλει να οδηγήσει σε μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας στις εκλογικές τους περιφέρειες», επισήμανε ο Hirte.
Συναγερμός έχει σημάνει και στη γερμανική οικονομία που έχει ένα ιδιαίτερα έντονο εξαγωγικό πρόσημο. Υπάρχει «τεράστια ανησυχία για την απόφαση του αμερικανού προέδρου», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των μεγάλων οικονομικών και βιομηχανικών συνδέσμων που προειδοποιούν για τον κίνδυνο να υπάρξει ένα φαύλος κύκλος προστατευτισμού.
Ο οικονομικός κλάδος συνιστά στην κυβέρνηση Merkel να επιχειρήσει να επιλύσει το ζήτημα δια μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Σε διαφορετική περίπτωση, όπως εκτιμούν παράγοντες της οικονομίας, οι θιγόμενες χώρες θα μπορούσαν να αποφασίσουν αντίμετρα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου της Γερμανικής Βιομηχανίας όμως, μια τέτοια απάντηση θα πρέπει να αποτελεί ultima ratio.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης