Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Άλμα» +1,5% για Dow, λόγω θέσεων εργασίας ΗΠΑ - Ψυχραιμία στις ευρωαγορές, κόντρα στους δασμούς Trump

«Άλμα» +1,5% για Dow, λόγω θέσεων εργασίας ΗΠΑ - Ψυχραιμία στις ευρωαγορές, κόντρα στους δασμούς Trump
Ο Αμερικανός πρόεδρος καθορίζει την ατζέντα των σημερινών συνεδριάσεων στις διεθνείς αγορές
(upd) Ισχυρή άνοδο καταγράφει σήμερα (9/3/2018) η Wall Street, με τους επενδυτές να «καλωσορίζουν» τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, ενώ θετικά το επενδυτικό κλίμα έχει επηρεάσει και η είδηση της επικείμενης ιστορικής συνάντησης του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Yong Un.
Στις 21:00, ο Dow Jones Industrial average ενισχυόταν κατά 1,5% στις 25.268 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 1,4% στις 2.778 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 1,5% υψηλότερα, στις 7.536 μονάδες, ανερχόμενος σε ιστορικά υψηλά, για πρώτη φορά μετά τις 26 Ιανουαρίου.
Σημαντική ώθηση στον Nasdaq προσφέρει η άνοδος τεχνολογικών μετοχών, με τις Facebook, Amazon, Netflix και Google να κινούνται όλες υψηλότερα.


Οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάστημα άνω του 1,5 έτους τον Φεβρουάριο του 2018, ξεπερνώντας μάλιστα και τις προσδοκίες, ενώ μια επιβράδυνση στην αύξηση των μισθών αύξησε τις προσδοκίες για μια αργή επιτάχυνση στον πληθωρισμό, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) θα μπορούσε ενδεχομένως να απέχει από μια υπερβολικά επιθετική προσέγγιση ως προς τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 313.000 τον Φεβρουάριο σε σχέση τον προηγούμενο μήνα, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούλιο του 2016.
Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 4 σεντς ή 0,1%, στα 26,75 δολ., έναντι αύξησης 0,3% του Ιανουαρίου, με την ετήσια αύξηση να διαμορφώνεται στο 2,6% από 2,8% τον προηγούμενο μήνα.
Την ίδια ώρα, το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο χαμηλό 17 ετών του 4,1%.
Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για 200.000 νέες θέσεις εργασίας, μείωση της ανεργίας στο 4,0% και μέση αύξηση των μισθών κατά 0,2%.
Την ίδια ώρα, οι αγορές αντέδρασαν με ψυχραιμία στην επιβολή των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.
Εξάλλου, τις ανησυχίες σχετικά με έναν εμπορικό πόλεμο αντισταθμίζει η αισιοδοξία που πυροδότησε η είδηση της επικείμενης συνάντησης του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, τον Μάιο του 2018.
Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο Chung Eui yong, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας της Νότιας Κορέας, ο οποίος μαζί με άλλους αξιωματούχους της Νότιας Κορέας ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε πρόσφατα νοτιοκορεατική αντιπροσωπεία με τον επικεφαλής Kim στην Πιονγκγιανγκ.
Όπως είπε ο Chung Eui yong, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump έκανε αποδεκτή την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Kim για μια ιστορική Σύνοδο Κορυφής.
O Kim δεσμεύθηκε να μην προχωρήσει σε νέες δοκιμές πυρηνικών όπλων ή βαλλιστικών πυραύλων και να συζητήσει την αποπυρηνικοποίηση της χώρας του με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια του καθεστώτος του.
Με μήνυμά του στο Twitter, ο Trump χαιρέτισε τη μεγάλη πρόοδο όσον αφορά το ζήτημα της Β. Κορέας, υπογραμμίζοντας πως ο Kim μίλησε για «αποπυρηνικοποίηση» και όχι απλά για «πάγωμα» των προγραμμάτων της χώρας του.
Εν τω μεταξύ, ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, καθώς τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να ωθήσουν - παρ' όλα αυτά - τη Fed σε έναν πιο επιθετικό ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ «εκτοξεύτηκε» σήμερα στο 2,91%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο μετά την ομιλία του νέου διοικητή της Fed, Jerome Powell, στο Κογκρέσο, στις 27 Φεβρουαρίου 2017, ενώ περί τις 21:00 διαμορφωνόταν στο 2,88%.


Την ίδια ώρα, το επιτόκιο του 2ετούς ομολόγου καταγράφει άνοδο 1,2 μ.β. στο 2,26%, ενώ του 30ετούς σημειώνει άνοδο 1,3 μ.β. στο 3,15%.
Το ελληνικό ETF GREK ενισχύεται κατά 1,4%, διαπραγματευόμενο στα 10,37 δολ. 

Ψυχραιμία στις ευρωπαϊκές αγορές

Την ίδια ώρα, με ψυχραιμία αντέδρασαν οι ευρωπαϊκές αγορές στην επιβολή των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, τερματίζοντας σήμερα (9/3/2018) με οριακές μεταβολές.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,43% υψηλότερα, στις 378,24 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,07% στις 12.346,68 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,30% και έκλεισε στις 7.224,51 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,39% υψηλότερα, στις 5.274,40 μονάδες.


Ο αμερικανός πρόεδρος καθόρισε την ατζέντα των σημερινών συνεδριάσεων στις διεθνείς αγορές, καθώς στο επίκεντρο βρίσκεται και η επικείμενη ιστορική του συνάντηση με τον πρόεδρο της Βόρειας Κορέας Kim Yong Un.
Ο Trump υπέγραψε χθες δύο διατάγματα, με τα οποία θα εφαρμοστούν δασμοί 15% και 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, ενώ εξαιρέθηκαν ο Καναδάς και το Μεξικό.
Οι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή την 23η Μαρτίου 2018 με τον Trump να τονίζει ότι μπορεί να εξαιρεθούν και άλλες χώρες, εφόσον, βέβαια, συμφωνήσουν με τους όρους που θα τους θέσει.
Οι διεθνείς αντιδράσεις ήταν σφοδρές, με τις περισσότερες εμπλεκόμενες χώρες να ζητούν την εξαίρεσή τους και να απειλούν με αντίποινα.
Την έντονη ανησυχία της για το τι είδους συνέπειες θα προκαλέσει η απόφαση του Trump εξέφρασε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Christine Lagarde, η οποία υπογράμμισε πως φοβάται αντίποινα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εμπορικό πόλεμο.
Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, τόνισε ότι η απαλλαγή της ΕΕ από τους δασμούς θα αποτελούσε την καλύτερη λύση για την εκτόνωση της εμπορικής διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ του μπλοκ και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τη θέση πως η ΕΕ θα έπρεπε να εξαιρεθεί από την απόφαση των ΗΠΑ διατύπωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου, Cecilia Malmstrom, ενώ η υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Brigitte Zypries, προειδοποίησε ότι οι εμπορικοί δασμοί θα είναι ένα βάρος για τις εταιρείες της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Πιέσεις στις ευρωπαϊκές εταιρείες χαλυβουργίας
Η είδηση της επιβολής δασμών άσκησε πιέσεις στις μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών επεξεργασίας χάλυβα, με τη γερμανική ένωση χάλυβα να καλεί την ΕΕ, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα χάλυβα στις ΗΠΑ, να υιοθετήσει αποτελεσματικά αντίμετρα.
Η ΕΕ αντιπροσώπευσε πέρυσι το ένα πέμπτο, ή 6,8 δισ. δολ., των αμερικανικών εισαγωγών χάλυβα, σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία.
Οι μετοχές της ArcelorMittal, της μεγαλύτερης χαλυβουργίας στην Ευρώπη, υποχώρησαν κατά 0,6%, ενώ της Salzgitter, της δεύτερης μεγαλύτερης χαλυβουργίας της Γερμανίας, σημείωσαν «βουτιά» 5,7%.
Στον αντίποδα, η Thyssenkrupp, ο μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα της Γερμανίας, δήλωσε ότι εξάγει μόνο 400.000-500.000 τόνους χάλυβα ετησίως στις ΗΠΑ, με τη μετοχή της να ενισχύεται σήμερα κατά 0,6%.
Η Moody’s έχει προειδοποιήσει ότι οι αμερικανικοί δασμοί είναι «credit negative» για τις ευρωπαϊκές χαλυβουργίες.
Πιέσεις δέχτηκε επίσης ο κλάδος αυτοκινήτων, υποχωρώντας περίπου κατά 0,1%, με τη μετοχή της Schaeffler να υποχωρεί κατά 2,6% και της Continental να καταγράφει απώλειες 1,3%.

Ασία

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (9/3) οι ασιατικές αγορές, παρά την επιβολή των εμπορικών δασμών από πλευράς ΗΠΑ, δεχόμενες ώθηση από την ανακοίνωση ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, αναμένεται να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump, τον ερχόμενο Μάιο.
Συγκεκριμένα, ο Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη 0,47% στις 21.469,50 μονάδες, καθώς το γεν υποχώρησε σε χαμηλά δύο εβδομάδων, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της χώρας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της όπως αναμενόταν.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 ενισχύθηκε κατά 0,34% στις 5.963,20 με τις μετοχές του κλάδου των μεταλλευμάτων ωστόσο να σημειώνουν πτώση, στον απόηχο της ανακοίνωσης των ΗΠΑ ότι οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου θα τεθούν σε ισχύ αργότερα εντός του μήνα.
Ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα έκλεισε με άνοδο 1,08% στις 2.459,45 μονάδες, με τις μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου να σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο, ενώ με κέρδη έκλεισε και ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο +0,38% και στις 10.864,82 μονάδες.
Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά 0,57% στις 3.307,17 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδο στον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος έκλεισε στο +1,11% και στις 30.996,21 μονάδες.
Σημαντική επιτάχυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Κίνα για τον Φεβρουάριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, καθώς οι τιμές των τροφίμων κατέγραψαν την πτώση τους άνοδο μετά από έναν χρόνο.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,9% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2017, με την άνοδο να είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από τον Νοέμβριο του 2013.
Μάλιστα, τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν ο πληθωρισμός να αυξηθεί κατά 2,5%.

Πετρέλαιο

Ανοδικά κινείται σήμερα το πετρέλαιο, δεχόμενο ώθηση από την είδηση ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, αναμένεται να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Donald Trump, αλλά και από μια μείωση στις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου στις ΗΠΑ, την πρώτη τους σε διάστημα επτά εβδομάδων.
Ειδικότερα, στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Baker Hughes έδειξαν ότι οι πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου μειώθηκαν την τρέχουσα εβδομάδα κατά 4, στις 796, από 800 την προηγούμενη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, περί τις 21:00, το Brent ενισχυόταν κατά 2,8% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 65,4 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του 3% στα 62 δολ. ανά βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης