Τελευταία Νέα
Οικονομία

Την Τετάρτη 14/3 η έκδοση του ετήσιου εντόκου ύψους 625 εκατ. με πιθανό επιτόκιο στο 1,3%

Την Τετάρτη 14/3  η έκδοση του ετήσιου εντόκου ύψους 625 εκατ. με πιθανό επιτόκιο στο 1,3%
Ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε μια μικρής διάρκειας έκδοση για να μπορέσει να επιτύχει ένα χαμηλό επιτόκιο
Την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018 θα προχωρήσει ο ΟΔΔΗΧ στην έκδοση του εντόκου γραμματίου διάρκειας 12 μηνών, ύψους 625 εκατ. ευρώ με πιθανό επιτόκιο στο 1,3%.
Ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε μια μικρής διάρκειας έκδοση για να μπορέσει να επιτύχει ένα χαμηλό επιτόκιο, προκειμένου να μην στείλει λάθος μήνυμα στην αγορά με μια ακριβή έκδοση.
H αγορά ομολόγων κινείται σήμερα σταθεροποιητικά, με την απόδοση του 10ετούς στο 4,14%.
Όπως μετέδιδε χθες το bankingnews.gr, στη στρατηγική της έκδοσης ετήσιου εντόκου προχωρά το ελληνικό δημόσιο καθώς στις πολύ μεσο-βραχυχρόνιους περιόδους τα επιτόκια είναι χαμηλότερα σε σχέση με την αναταραχή που έχει υπάρξει στα μακροπρόθεσμα ομόλογα.
Στα πλάνα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία έχει αναλύσει διεξοδικά το bankingnews.gr, ήταν να προχωρήσει σε έκδοση 3ετούς και 10ετούς ομολόγου, προκειμένου να ενισχύσει το σενάριο της «καθαρής εξόδου» της χώρας από τα προγράμματα στήριξης.
Επειδή όμως η συγκυρία, λόγω της πρόσφατης ανόδου των ελληνικών ομολόγων, δεν είναι ευνοϊκή, εξετάστηκε η έκδοση τίτλου 12μηνης ή 18μηνης διάρκειας.
Κρίθηκε όμως σκοπιμότερη η έκδοση του ετήσιου εντόκου καθώς τα επιτόκια στα έντοκα κινούνται πέριξ ή οριακά πάνω από το 1%.
Όλες αυτές οι κινήσεις εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δημιουργίας capital buffer για το ελληνικό δημόσιο, που ενώ αρχικώς είχε σχεδιαστεί να ήταν 19-20 δισ., έχει προσαρμοστεί στα 14-15 δισ. ευρώ.
Αυτό δομείται ως εξής:
-  3 δισ. τα οποία αντλήθηκαν πρόσφατα με επιτόκιο 3,5% μέσω του νέου ομολόγου 7ετούς διάρκειας στην έκδοση του οποίου προχώρησε ο ΟΔΔΗΧ  
- 1,9 δισ. από την εκκρεμούσα δόση των 5,7 δισ. (3η αξιολόγη) την οποία θα εκταμιεύσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) στο β΄ δεκαπενθήμερο του Μαρτίου (απαιτείται έγκριση - ενημέρωση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια).    
-  Ένα ποσό της τάξεως των 6 με 7 δισ.  από την τελευταία δόση των 11,7 δισ. που θα λάβει η Αθήνα με την ολοκλήρωση - εκτός απροόπτου - της 4ης αξιολόγησης στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου του 2018.
- Ένα ποσό ως 3 δισ. από τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης που θα χρησιμοποιηθούν και στην αγορά των Repos.
Το σημαντικό είναι πάντως, ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει την πρώτη έκδοση εντόκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας έπειτα από περίπου οκτώ χρόνια.

Η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ

Την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 15 Μαρτίου 2019.
Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα εί­ναι η Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018 (Τ+2).
Οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση  ACT/360.
Η δη­μο­πρα­σία θα γίνει με  ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην Η.Δ.Α.Τ., σύμφωνα με τη δια­δικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας τους.
Επίσης, βάσει του Κανονισμού των Βασικών Διαπραγματευτών παρέχεται η δυνατότητα υποβολής μη ανταγωνιστικών προσφορών, τόσο κατά την ημέρα διεξαγωγής της δημοπρασίας, όσο και κατά το χρονικό διάστημα της μίας (1) εργάσιμης ημέρας μετά το τέλος αυτής, και μέχρι ώρας 12.00 μ.μ. Οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα  ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού για κάθε μία από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις.
Για τα έντοκα γραμμάτια δεν θα δοθεί καμία προμήθεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης