Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

MUFG: Αν και η ΕΚΤ απομακρύνεται από την ποσοτική χαλάρωση, η πολιτική της παραμένει διευκολυντική

tags :
MUFG: Αν και η ΕΚΤ απομακρύνεται από την ποσοτική χαλάρωση, η πολιτική της παραμένει διευκολυντική
Ακόμα και αν το QE ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2018, όπως είναι προγραμματισμένο, τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για τουλάχιστον έξι μήνες μετά 
Μπορεί η ΕΚΤ να έχει κάνει ακόμα ένα βήμα μακριά από την απόλυτα χαλαρή νομισματική πολιτική αλλά κινείται ακόμα με πολύ αργό ρυθμό προς την κατάργηση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Derek Halpenny της MUFG τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας δεν θα καταργηθούν μέσα σε μια νύχτα.
«Η ΕΚΤ παραμένει στην πλευρά της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και φαίνεται να συνεχίζουν με πολύ αργό ρυθμό προς την ομαλοποίηση της πολιτικής» δήλωσε ο ίδιος.
Όπως δήλωσε, ακόμα και αν η ΕΚΤ ολοκληρώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Σεπτέμβριο του 2018, όπως είναι προγραμματισμένο, τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την απόφαση αυτή.
Άλλωστε η ΕΚΤ επανέλαβε χθες (8/3/2018) ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα παρόντα επίπεδα «για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων».
Κατά συνέπεια πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η ΕΚΤ είναι απίθανο να αυξήσει τα επιτόκια πριν τον Μάρτιο του 2019.
Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στην αγορά, καθώς οι επενδυτές περιμένουν για περαιτέρω καθοδήγηση από την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τον Halpenny θα μπορούσε να υπάρξει «ραγδαία αλλαγή» αργότερα το 2018 όσον αφορά το πως η τράπεζα θα συνεχίσει όσον αφορά τα επιτόκια.
«Το ''πολύ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων'' θα μπορούσε να αποσυρθεί πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περιμένουν οι αγορές και εάν το QE τελειώσει τον Σεπτέμβριο, κάτι που είναι πολύ πιθανό, η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να έρθει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι σκέφτονται οι αγορές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης