Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η bull αγορά έχει «ενέργεια» για να σπάσει το ρεκόρ - Σήμερα (9/3) συμπληρώνει τα 9 έτη

tags :
Η bull αγορά έχει «ενέργεια» για να σπάσει το ρεκόρ - Σήμερα (9/3) συμπληρώνει τα 9 έτη
Αν και η bull αγορά έχει ήδη διαρκέσει πολύ βρίσκεται πολύ κοντά στο να σπάσει κάθε ρεκόρ 
Τα εννέα έτη συμπληρώνει σήμερα (9/3/2018) η bull αγορά και αν και είναι πια αρκετά μεγάλη, φαίνεται ότι βρίσκεται στο δρόμο για να γραφτεί στην ιστορία ως η μεγαλύτερη σε διάρκεια, στηριζόμενη στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τα ισχυρότερα εταιρικά κέρδη.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, είναι απίθανο να είναι μια ομαλή πορεία καθώς οι επενδυτές έχουν ήδη υποστεί μια διόρθωση 10% στην αγορά λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό και την αυξημένη μεταβλητότητα, που είναι απίθανο να συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
«Οι bull αγορές απλά δεν πεθαίνουν λόγω ηλικίας, πεθαίνουν λόγω των υφέσεων και των οικονομικών επιβραδύνσεων» δήλωσε ο Art Hogan της B. Riley.
Ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 305% μετά το χαμηλό των 676,53 μονάδων τον Μάρτιο του 2009, κυρίως λόγω της πολιτικής χαμηλών επιτοκίων της Fed που υιοθετήθηκε στον απόηχο της χρηματοοικονομικής κρίσης.
Τα κέρδη που σημειώθηκαν από τότε ταξινόμησαν την bull αγορά ως τη δεύτερη μεγαλύτερη και σχεδόν έξι μήνες πίσω από τη bull πορεία τον Οκτώβριο του 1990 έως τον Μάρτιο του 2000 κατά τη διάρκεια της τεχνολογικής άνθισης.
Σύμφωνα με το Reuters, τα κέρδη αναμένεται να συνεχιστούν καθώς οι παγκόσμιες οικονομίες είναι σε μια περίοδο συγχρονισμένες ανάπτυξης έπειτα από χρόνια όπου προσπαθούσαν να ξεπεράσουν τις συνέπειες της Μεγάλης Ύφεσης.
Επίσης η άνοδος των μετοχών αναμένεται να βασιστεί στα βελτιωμένα εταιρικά κέρδη, με την βοήθεια της φορολογικής μεταρρύθμισης από την Ουάσιγκτον.
«Η εικόνα της αύξησης των κερδών για φέτος συνεχίζει να βελτιώνεται σε εβδομαδιαία βάση» δήλωσε ο Hogan.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Reuters, με τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων να έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, οι εταιρείες του S&P παρουσίασαν ανάπτυξη της τάξης του 15,3%.
Μάλιστα, αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να αυξάνεται σε κάθε τρίμηνου του 2018.
Ωστόσο, η μεγάλη αύξηση των κερδών αναμένεται να μετατραπεί σε ανασταλτικό παράγοντα, καθώς είναι δύσκολο τα αποτελέσματα του 2019 να είναι υψηλότερα από του 2018.
«Όσον αφορά το 2019, θα είναι δύσκολο να επαναληφθούν αυτοί οι αριθμοί» δήλωσε ο Jonathan Mackay της Schroders Investment Management και πρόσθεσε «πιθανότατα, το επόμενο έτος δεν θα είναι τόσο καλό.
Τότε πιθανότατα θα αρχίσεις να μπαίνει στα τελευταία στάδια του κύκλου».

Η Fed και ο εμπορικός πόλεμος

Σύμφωνα με το Reuters, οι ανησυχίες σύμφωνα με τις οποίες η υπερθέρμανση της οικονομίας θα αναγκάσει τη Fed να προχωρήσει γρηγορότερα στην αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την bull αγορά.
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία του Ιανουαρίου για τους αυξημένους μισθούς προκάλεσαν τη γρήγορη αύξηση των αποδόσεων των 10ετών αμερικανικών ομολόγων ενώ ο S&P παρουσίασε απώλειες άνω του 10% σε διάστημα εννέα ημερών.
Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί η πιθανότητα ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου λόγω των δασμών που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ.
«Προφανώς οποιαδήποτε συζήτηση για το εμπόριο, σίγουρα προκαλεί προβλήματα, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει σίγουρα μια ανησυχία για το γεγονός ότι το ''σκίσιμο'' της NAFTA θα δημιουργήσει πολλές αβεβαιότητες» δήλωσε ο Jack Ablin της Cresset Wealth.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης