Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανεβάζει τους τόνους και διαφοροποιείται από τον Τσίπρα ο Καμμένος: Όμηροι σε τουρκικές φυλακές οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Ανεβάζει τους τόνους και διαφοροποιείται από τον Τσίπρα ο Καμμένος:  Όμηροι σε τουρκικές φυλακές οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί
Εργαζόμαστε για την ειρήνη αλλά ζητάμε από όλες τις χώρες της περιοχής να επιδείξουν σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο είπε ο κ.Καμμένος
Σε πλήρη αναντιστοιχία με τις δηλώσεις και τις προθέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι και να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία όσον αφορά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο και κρατούνται στην Τουρκία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος παίρνει για άλλη μια φορά αποστάσεις από το σχεδιασμό του πρωθυπουργού, υψώνει τους τόνους  και χαρακτηρίζει ομήρους της Τουρκίας τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.
Κατά τη συνάντηση του με τον Ρουμάνο ομόλογο του στο Βουκουρέστι ο κ.Καμμένος υποστήριξε ότι τον ενημέρωσε για το περιστατικό με την Τουρκία.
«Ενημέρωσα τον Υπουργό Άμυνας της Ρουμανίας, για το περιστατικό που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή με την Τουρκία.
Αυτή τη στιγμή, σε τουρκικές φυλακές έχουμε δύο Έλληνες ομήρους, έναν Αξιωματικό και έναν Υπαξιωματικό.
Ζητώ την υποστήριξη του Ρουμάνου Υπουργού Άμυνας, για την άμεση απελευθέρωση αυτών των Νατοϊκών, Ευρωπαίων και Ελλήνων στρατιωτικώ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Καμμένος, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο.
«Εργαζόμαστε για την ειρήνη και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ειρήνη.
Παράλληλα, όμως, ζητάμε από όλες τις χώρες της περιοχής να επιδείξουν σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, σεβασμό στη Συμμαχία, στα υπογεγραμμένα και στα συμφωνηθέντα» είπε ο κ.Καμμένος.
Η τοποθέτηση του κ.Καμμένου αν μη τι άλλο κινείται σε τελείως διαφορετική πορεία από αυτήν που έχει χαράξει η κυβέρνηση, όπως τουλάχιστον αυτή έχει εκφραστεί μέσω του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει έχει αφήσει να εννοηθεί ότι έως ότου αποφασίσει η τουρκική Δικαιοσύνη για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, η στάση της ελληνικής πλευράς θα χαρακτηρίζεται από νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση.

Ολόκληρη η δήλωση του κ.Καμμένου:

«Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμένα και την ελληνική αποστολή η επίσκεψή μας στο Βουκουρέστι.
Η  Ρουμανία και η Ελλάδα έχουν άριστη και ιστορική σχέση σε όλους τους τομείς, η οποία δεν βασίζεται μόνον στις κοινές εμπειρίες και φιλοδοξίες των λαών μας, αλλά και στη σταθερή και κοινή δέσμευση να αντιμετωπιστούν από κοινού οι σύγχρονες και μελλοντικές προκλήσεις της περιοχής μας από τις Ένοπλες Δυνάμεις μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κατά τα τελευταία χρόνια, η σχέση μας έχει ισχυροποιηθεί μέσω της στενής συνεργασίας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Ιδιαίτερα στον τομέα της Άμυνας, η Ελλάδα και η Ρουμανία χαίρουν προνομιακών και κοινώς επωφελών σχέσεων, οι οποίες έχουν παγιωθεί μέσω πληθώρας διμερών και πολυεθνικών δραστηριοτήτων και μέσω της κοινής μας συμμετοχής σε αποστολές και επιχειρήσεις, οι οποίες συνδέουν το στρατιωτικό μας προσωπικό κατά γόνιμο και παραγωγικό τρόπο.
Το μήνυμα το οποίο θα μεταδοθεί εδώ, στη Ρουμανία, όπως επίσης στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, είναι ότι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε εύρος προκλήσεων και απειλών που απαιτούν συνολική προσέγγιση και αντίληψη, καθώς και σταθερή πολιτική βούληση, ώστε η αντιμετώπιση να είναι αποτελεσματική.
Μαζί θα δημιουργήσουμε ένα τόξο σταθερότητας, το οποίο θα ξεκινά από τη Ρουμανία, θα συνεχίζει στα Βαλκάνια με τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ελλάδα, την Κύπρο, έως και το Ισραήλ και την Αίγυπτο, και όλες τις μετριοπαθείς χώρες της Μέσης Ανατολής, ώστε στην περιοχή μας να εδραιωθεί η ειρήνη, η στενή συνεργασία και η σταθερότητα, για το μέλλον των λαών μας.
Η Ρουμανία και η Ελλάδα έχουν αποδείξει ιστορικά ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Ο ελληνικός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ ότι η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ξεκίνησε από εδώ, από το Βουκουρέστι.
Προς αυτό το στόχο, ο οποίος είναι μόνο η αρχή, προσβλέπουμε σε μια πιο περιεκτική και εκσυγχρονισμένη αμυντική συνεργασία, μέσω της οποίας θα επιτευχθεί περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας. Μέσω της συνάντησης η οποία οργανώθηκε σήμερα, θα προσφερθούν ευκαιρίες στην αμυντική μας βιομηχανία για περαιτέρω συνεργασία και όφελος, με ορθή χρήση των ευρωπαϊκών αμυντικών χρηματοδοτήσεων και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας.
Δαπανούμε πολλά χρήματα για την Άμυνα και για τη Συμμαχία. Ωστόσο, να είστε σίγουροι - και αυτό το μήνυμα το στέλνουμε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση - ότι είμαστε επίσης έτοιμοι για στενή συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, ώστε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της οικονομίας μας.  
Μια τέτοια συνεργασία με τις γειτονικές μας χώρες μπορεί να συνεισφέρει στην άμυνα, την ασφάλεια, την έρευνα και ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Εργαζόμαστε για την ειρήνη και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ειρήνη. Παράλληλα, όμως, ζητάμε από όλες τις χώρες της περιοχής να επιδείξουν σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, σεβασμό στη Συμμαχία, στα υπογεγραμμένα και στα συμφωνηθέντα.
Ενημέρωσα τον Υπουργό Άμυνας της Ρουμανίας, για το περιστατικό που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή με την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή, σε τουρκικές φυλακές έχουμε δύο Έλληνες ομήρους, έναν Αξιωματικό και έναν Υπαξιωματικό. Ζητώ την υποστήριξη του Ρουμάνου Υπουργού Άμυνας, για την άμεση απελευθέρωση αυτών των Νατοϊκών, Ευρωπαίων και Ελλήνων στρατιωτικών.
Σήμερα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ελληνορουμανική αμυντική συνεργασία και θα ήθελα να ευχαριστήσω και πάλι τον Υπουργό, τους Στρατηγούς, Ναυάρχους, Αξιωματικούς και συνεργάτες του ρουμανικού Υπουργείου Άμυνας για τη θερμή υποδοχή».

H αντίδραση της ΝΔ

«Η λέξη “όμηρος” παραπέμπει πάντα σε ανταλλάγματα» δήλωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, στον απόηχο σχετικής δήλωσης από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο.
Όπως επισημαίνει «μία ημέρα αφότου ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την κράτηση των Ελλήνων αξιωματικών “σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο”, για να δικαιολογήσει την επιλογή του να μην επικοινωνήσει με τον Tayyip Erdogan, ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε τους Έλληνες αξιωματικούς “ομήρους” του τουρκικού κράτους».
Και η ίδια καταλήγει τονίζοντας: «Ο Πρωθυπουργός οφείλει σήμερα κιόλας να ενημερώσει τους Έλληνες τι ακριβώς συμβαίνει με τους δύο στρατιωτικούς που έχουν προφυλακισθεί σε τουρκικές φυλακές και γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν επιστρέψει στην Πατρίδα μας και τις οικογένειές τους».

Κικίλιας: Τι λέει ο Τσίπρας για τη δήλωση Καμμένου περί «ομήρων»; - Σοβαρότης μηδέν

Μία επικριτική ανάρτηση για τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, με αφορμή δηλώσεις του για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, έκανε στο twitter ο τομεάρχης άμυνας της ΝΔ Β. Κικίλιας.
Ειδικότερα, έγραψε τα εξής: «Καμμένος: Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται ΟΜΗΡΟΙ σε τουρκικές φυλακές.
Τι λέει γι αυτό ο Τσίπρας;
Ο Κοτζιάς;
Πάλι δύο γραμμές, όπως στο Σκοπιανό;
Σκέφτεται κανείς τις οικογένειες των παιδιών;
Το φρόνημα του Στρατού μας;
Σοβαρότης μηδέν...».
Νωρίτερα, ο Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε «όμηρους» της Τουρκίας τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, μια δήλωσε ότι είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τη στάση αυτοσυγκράτησης και ηρεμίας που θέλει να κρατήσει ο Αλέξης Τσίπρας
«Αυτή τη στιγμή, σε τουρκικές φυλακές έχουμε δύο Έλληνες ομήρους, έναν Αξιωματικό και έναν Υπαξιωματικό» δήλωσε ο κ. Καμμένος.

Συνεχίζει να… προκαλεί ο Φίλης - «Δεν είναι μείζον ζήτημα η κράτηση των 2 στρατιωτικών» - Αντιδράσεις και στη συγκυβέρνηση

Η ζωή και η ασφάλεια δύο Ελλήνων προφανώς δεν είναι και τόσο σημαντικά για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη, ο οποίος για ακόμη μία φορά προκαλεί κύμα αντιδράσεων με τις τοποθετήσεις του.
"Δεν είναι το μείζον σήμερα η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία", υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, συστήνοντας μάλιστα... στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης να μην αναδεικνύουν το ζήτημα σε πρωτεύον γιατί αυτό εξυπηρετεί τον T. Erdogan.
Αν και ο Φίλης δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί με τις δηλώσεις του τις αντιδράσεις της ελληνικής πολιτικής σκηνής, ακόμη και ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας δήλωσε ότι δεν θα έλεγε έτσι ό,τι είπε ο κ. Φίλης.
Από πλευράς του, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε ότι τα όποια γεγονότα, εξελίξεις, δηλώσεις πρέπει να τις βλέπουμε μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο που κινείται η χώρα μας σε αυτή τη φάση… Δεν μπορείς να κρίνεις τη δήλωση του «Μπαλάφα» λέω τώρα, αν δεν δεις ότι το μείζον σήμερα, το άλλο μπορεί να είναι το νούμερο 2, είναι η πορεία της οικονομίας, η έξοδος από την επιτροπεία, η μείωση της ανεργίας στο 20,8%...
«Για το τι είπε ο Φίλης, να ρωτήσετε τον Φίλη… Δεν μπορώ να κρίνω τι είπε ο Φίλης, εγώ δεν θα το έλεγα έτσι» δήλωσε ακόμα ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Πυρά κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλη, εξαπέλυσε ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος.
Σε μήνυμα του στο twitter ο κ.Κουμουτσάκος διερωτάται πόσοι Έλληνες στρατιωτικοί πρέπει να τεθούν σε ομηρία για να θεωρηθεί το θέμα μείζον.
«Δηλαδή στους πόσους Έλληνες στρατιωτικούς σε κράτηση ιδιότυπης ομηρείας σε τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας, δημιουργείται μείζον θέμα» διερωτήθηκε ο κ.Κουμουτσάκος.
Απάνθρωπες χαρακτήρισε τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλη και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δ. Καμμένος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι είναι λάθος η ανάγνωση του κ.Φίλη.
«Δεν είναι μείζον ζήτημα η επίθεση της τουρκικής ακταιωρού που μπορούσαμε να θρηνήσουμε θύματα;
Δεν είναι μείζον ζήτημα η τουρκική στάση στην κυπριακή ΑΟΖ;
Δεν είναι μείζον ζήτημα που αιχμαλωτίστηκαν δυο αξιωματικοί, δυο δικοί μας άνθρωποι;.
Είναι μείζον το ζήτημα απασχολεί την κοινωνία όλη την ήμερα.
Είναι απάνθρωπες οι δηλώσεις του κ. Φίλη, δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση των γονιών και να έχω ένα κρατικό παράγοντα να λέει ότι δεν είναι μείζον ζήτημα, απαξιώνουμε έτσι την κατάσταση» τόνισε ο κ.Καμμένος, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις συνεχείς προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας.
«Να αναδείξουμε τη σημαντικότητα και να κάνουμε σωστή ανάγνωση.
Θα υπάρξει κλιμάκωση είμαστε σε δύσκολη κατάσταση, οι συχνές επισκέψεις του αμερικανού πρέσβη στο Πεντάγωνο δείχνουν κάτι» υπογράμμισε ο κ.Καμμένος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης