Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ποιος ο πραγματικός ρόλος του 6ου Στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο...

Ποιος ο πραγματικός ρόλος του 6ου Στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο...
Συμμετοχή σε κοινή άσκηση με το Ισραήλ και "χαλαρή" επιτήρηση του οικοπέδου 10.
Η ισχυρή ναυτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, για λόγους που κυρίως έχουν να κάνουν με την κρίση στη Συρία και την αναβάθμιση της περιοχής ως μείζονος εστίας αποσταθεροποίησης, είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα λειτουργείσει αποτρεπτικά για την επανάληψη πειρατικών κινήσεων της Τουρκίας εις βάρος των ερευνητικών σκαφών που θα διεξάγουν έρευνες για λογαριασμό του αμερικανικού κολοσσού Exxon Mobil, όπως συνέβη με την αντίστοιχη προσπάθεια της ΕΝΙ.Σχετική εικόνα
Σε προγραμματισμένη αποστολή

Ενώ ήταν γνωστός ο λόγος της ενίσχυσης της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή, λόγω της έναρξης της πιο μεγάλης στην ιστορία των σχέσεων τους, άσκηση αμερικανικών και ισραηλινών δυνάμεων, σε Ελλάδα και λιγότερο στην Κύπρο, ξέσπασε ένα κύμα "ηρωικών" δημοσιευμάτων, που λίγο πολύ προέβλεπαν ότι ο 6ος αμερικανικός στόλος συνοδεύει το γεωτρύπανο της Exxon Mobil στην περιοχή και είναι έτοιμος να εμπλακεί ακόμη και σε θερμό επεισόδιο με το τουρκικό ναυτικό προκειμένου να προασπίσει την κυπριακή ΑΟΖ.
Φυσικά ούτε αμερικανικό γεωτρύπανο υπάρχει, διότι οι γεωτρήσεις έχουν προγραμματισθεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2018, ούτε ο Αμερικανικός Στόλος συνοδεύει το ανύπαρκτο γεωτρύπανο. Σε ό,τι αφορά τα δυο ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil, το ένα ακόμη και σήμερα βρίσκεται αγκυροβολημένο στο Λαύριο και το άλλο πραγματοποιεί έρευνες ανοικτά της Χάιφα.
Tο όλο κλίμα, επικυρώθηκε από τη δημοσίευση «έγκυρου» σχετικού ρεπορτάζ από το γνωστό ρωσικό πρακτορείο “Sputnik”, που χρησιμοποιείται για προπαγάνδα και πολλές ψυχολογικές επιχειρήσεις και όπως είχαμε γράψει (εδώ).
"Από τη μία πλευρά οι Ρώσοι χρησιμοποιούν την είδηση τις τελευταίες ώρες και με δημοσιεύματα στα διεθνή ειδησεογραφικά τους πρακτορεία «κάνουν φασαρία» για την έλευση των αμερικανικών δυνάμεων, με στόχο να ερεθίσουν τα αντανακλαστικά των Τούρκων στην αέναη και εύλογη προσπάθεια να διχάσουν το ΝΑΤΟ. Ήρθε, δηλαδή, η Exxon Mobil και «πλάκωσε» και το US Navy για προστασία.".

Σχετική εικόναΗ όλη δημοσιότητα προκάλεσε αντίθετα αποτελέσματα, καθώς έσπρωξε την Τουρκία να ζητήσει επίσημη δήλωση που θα διέψευδε αυτά τα δημοσιεύματα.
Με γραπτή δήλωση, λοιπόν, στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolou ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου Johnny Michael δηλώνει: «Δεν είναι αληθείς οι ισχυρισμοί ότι οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο για να προστατεύσουν την Exxon Mobil. Το Iwo Jima και η 26η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών, αναπτύσσονται στην περιοχή ευθύνης του 6ου Αμερικανικού Στόλου βάσει προγραμματισμού».
Η άσκηση Juniper Cobra 2018 γίνεται βάσει της συμφωνίας που υπάρχει μεταξύ EUCOM και Ισραηλινού Στρατού και η παρουσία του Iwo Jima στην περιοχή αναμένεται να διαρκέσει 7 μήνες, όμως, το πώς και πού θα κινηθεί η δύναμη θα αποφασισθεί από τους τοπικούς διοικητές.
Η δήλωση του εκπροσώπου του Πενταγώνου δεν προκαταλαμβάνει βεβαίως τον τρόπο αντίδρασης των ΗΠΑ σε περίπτωση νέων τουρκικών προκλήσεων εις βάρος της Exxon Mobil.
Αλλά η έκταση που πήρε η υπόθεση αυτή και ο ανεύθυνος τρόπος που έγινε η διαχείριση της και από τα ΜΜΕ, στην αναζήτηση τηλεθέασης-αναγνωσιμότητας, προκάλεσε μια αχρείαστη επίσημη τοποθέτηση των ΗΠΑ. Και σε αυτές τις πολύ ευαίσθητες στιγμές όλα έχουν τη σημασία τους.

Η σύνθεση της Ομάδας Αμφίβιας Ετοιμότητας (ARG) του USS Iwo Jima

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να γνωρίσουμε πιο λεπτομερώς ποια είναι η σύνθεσή της και σε τι συνίσταται η τεράστια δύναμη πυρός που διαθέτει.
Χθες παρουσιάσμα (εδώ) το σκάφος υποστήριξης αμφιβίων επιχειρήσεων κλάσης "Wasp" USS Iwo Jima (LHD 7) και ενσωματώθηκε στην περιοχή επιχειρήσεων του 6ου Στόλου των ΗΠΑ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ομάδας Αμφίβιας Ετοιμότητας (ARG)Η Ομάδας Αμφίβιας Ετοιμότητας (ARG) του USS Iwo Jima περιλαμβάνει την 26η MEU, το «USS New York» (LPD 21) κλάσης «San Antonio», του οποίου αρκετά τμήματα έχουν κατασκευαστεί από τα μέταλα των κατεστραμένων "Δίδυμων Πύργων" και το «USS Oak Hill» (LSD 51) κλάσης «Harpers-Ferry», τη Μοίρα Ελικοπτέρων Θαλάσσιας Μάχης (HSC) 28, τη Μοίρα Στρατηγικού Ελέγχου Αέρος (TACRON) 22, τμήματα της Ναυτικής Ομάδας 2, και το προσωπικό του PHIBRON 4.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του τμήματος δημοσίων σχέσεων της Ομάδας Αμφίβιας Ετοιμότητας (ARG), που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ Ευρώπης-Αφρικής, ενώ η συμμετοχή της στην άσκηση JC18 εστιάζεται στη βελτίωση της συνδυασμένης άμυνας βαλλιστικών πυραύλων, επιτρέπει επίσης στις ΗΠΑ και το Ισραήλ να αυξήσουν τη διαλειτουργικότητα ανάμεσα στις διάφορες στρατιωτικές της δυνάμεις.
«Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σθεναροί σύμμαχοι, και προσδοκώ να δω όλα όσα μπορεί να πετύχει μαζί τους η ομάδα μας του Ναυτικού/ Σώματος Πεζοναυτών για αύξηση των δυνατοτήτων μας και οικοδόμηση της σχέσης μας», δήλωσε ο Πλοίαρχος Joseph O’Brien, αξιωματικός του USS Iwo Jima, που υπηρετεί ως η ναυαρχίδα της Ομάδας Αμφίβιας Ετοιμότητας (ARG).

Τάσος Τσιπλάκος - Σύμβουλος Στρατηγικής
C4I Strategy Consultans

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης