Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Χαμένος της 9χρονης bull market το Χρηματιστήριο Αθηνών με πτώση -34%

Deutsche Bank: Χαμένος της 9χρονης bull market το Χρηματιστήριο Αθηνών με πτώση -34%
Κορυφαίος σε απόδοση μεταξύ Μαρτίου 2009 – Μαρτίου 2018 ο S&P 500 με κέρδη 389%!
Η μοναδική αγορά η οποία έχει εμφανίσει απώλειες και μάλιστα ιδιαίτερα υψηλές στα εννέα χρόνια που διαρκεί η τρέχουσα bull market είναι το Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η Deutsche Bank.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ως ημερομηνία έναρξης της τρέχουσας ανοδικής αγοράς θεωρείται η 9η Μαρτίου του 2009, όταν ο S&P 500 αφού πρώτα κατέγραψε ιστορικό χαμηλό άρχισε να ανακάμπτει και συνέχισε σε αυτήν την πορεία –φυσικά με κάποια σκαμπανεβάσματα – έως και σήμερα.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει εμφανίσει απώλειες της τάξης του 34%, ενώ ως ο καλύτερος δείκτης εμφανίζεται αυτός της ρωσικής αγοράς, ο S&P 500 με άνοδο 389%, ενώ ακολουθείται από τον ρωσικό Micex με την άνοδό του να φθάνει στο 369%.
Τα στοιχεία συγκέντρωσε ο αναλυτής της DB, Jim Reid και βάση αυτών τρίτος καλύτερος χρηματιστηριακός δείκτης αποδεικνύεται ο Hang Seng (271%), ενώ ακολουθείται από Nikkei (256%), DAX (235%) και Stoxx 600 (226%).

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/total%20returns%20since%20crisis.jpg?itok=R_vQc-wI

Ιδιαίτερα ευχαριστημένοι θα πρέπει να είναι όσοι επέλεξαν να επενδύσουν στις αγορές ομολόγων και κυρίως εταιρικών, με τα χρεόγραφα των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών ομίλων να έχουν προσφέρει αποδόσεις 57%, ενώ αυτά υψηλού κινδύνου είχαν απόδοση που έφθασε στο 209%.
Σε επίπεδο κρατικού χρέους καλύτερη πορεία ακολούθησαν αυτά αναδυόμενων αγορών (77%), με αυτά της Ιταλίας να προσφέρουν απόδοση 61% , ενώ τα 10ετή αμερικανικά κρατικά ομόλογα έδωσαν στους επενδυτές κέρδη της τάξης του 23%.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/return%20since%20crisis%20local%20currency.jpg?itok=lnM5fpLe


Στις αγορές εμπορευμάτων η εικόνα είναι «μεικτή».
Κέρδη 88% για τον χαλκό και 43% για τον χρυσό, ενώ αντίθετα το πετρέλαιο Brent εμφάνισε πτώση 43%.
Από την πλευρά του ο οικονομολόγος της Bank of America, Michael Harnett εκτιμά ότι η παραπάνω πορεία οφείλεται σε ένα μόνο ζήτημα: στην εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από ΕΚΤ και Fed.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης