Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με ψυχραιμία αντέδρασαν στους δασμούς Trump οι ευρωαγορές - Οριακή πτώση για DAX

Με ψυχραιμία αντέδρασαν στους δασμούς Trump οι ευρωαγορές - Οριακή πτώση για DAX
Με ψυχραιμία αντέδρασαν οι ευρωπαϊκές αγορές στην επιβολή των δασμών από τον Trump, τερματίζοντας με οριακές μεταβολές
Με ψυχραιμία αντέδρασαν οι ευρωπαϊκές αγορές στην επιβολή των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, τερματίζοντας σήμερα (9/3/2018) με οριακές μεταβολές.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,43% υψηλότερα, στις 378,24 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,07% στις 12.346,68 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,30% και έκλεισε στις 7.224,51 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,39% υψηλότερα, στις 5.274,40 μονάδες.


Ο αμερικανός πρόεδρος καθόρισε την ατζέντα των σημερινών συνεδριάσεων στις διεθνείς αγορές, καθώς στο επίκεντρο βρίσκεται και η επικείμενη ιστορική του συνάντηση με τον πρόεδρο της Βόρειας Κορέας Kim Yong Un.
Ο Trump υπέγραψε χθες δύο διατάγματα, με τα οποία θα εφαρμοστούν δασμοί 15% και 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, ενώ εξαιρέθηκαν ο Καναδάς και το Μεξικό.
Οι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή την 23η Μαρτίου 2018 με τον Trump να τονίζει ότι μπορεί να εξαιρεθούν και άλλες χώρες, εφόσον, βέβαια, συμφωνήσουν με τους όρους που θα τους θέσει.
Οι διεθνείς αντιδράσεις ήταν σφοδρές, με τις περισσότερες εμπλεκόμενες χώρες να ζητούν την εξαίρεσή τους και να απειλούν με αντίποινα.
Την έντονη ανησυχία της για το τι είδους συνέπειες θα προκαλέσει η απόφαση του Trump εξέφρασε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Christine Lagarde, η οποία υπογράμμισε πως φοβάται αντίποινα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εμπορικό πόλεμο.
Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, τόνισε ότι η απαλλαγή της ΕΕ από τους δασμούς θα αποτελούσε την καλύτερη λύση για την εκτόνωση της εμπορικής διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ του μπλοκ και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τη θέση πως η ΕΕ θα έπρεπε να εξαιρεθεί από την απόφαση των ΗΠΑ διατύπωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου, Cecilia Malmstrom, ενώ η υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Brigitte Zypries, προειδοποίησε ότι οι εμπορικοί δασμοί θα είναι ένα βάρος για τις εταιρείες της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Τα ισχυρά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ προσέφεραν ώθηση και στις ευρωπαϊκές μετοχές.
Οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάστημα άνω του 1,5 έτους τον Φεβρουάριο του 2018, και συγκεκριμένα αυξήθηκαν κατά 313.000 τον Φεβρουάριο σε σχέση τον προηγούμενο μήνα, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούλιο του 2016.
Πιέσεις στις ευρωπαϊκές εταιρείες χαλυβουργίας
Η είδηση της επιβολής δασμών άσκησε πιέσεις στις μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών επεξεργασίας χάλυβα, με τη γερμανική ένωση χάλυβα να καλεί την ΕΕ, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα χάλυβα στις ΗΠΑ, να υιοθετήσει αποτελεσματικά αντίμετρα.
Η ΕΕ αντιπροσώπευσε πέρυσι το ένα πέμπτο, ή 6,8 δισ. δολ., των αμερικανικών εισαγωγών χάλυβα, σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία.
Οι μετοχές της ArcelorMittal, της μεγαλύτερης χαλυβουργίας στην Ευρώπη, υποχώρησαν κατά 0,6%, ενώ της Salzgitter, της δεύτερης μεγαλύτερης χαλυβουργίας της Γερμανίας, σημείωσαν «βουτιά» 5,7%.
Στον αντίποδα, η Thyssenkrupp, ο μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα της Γερμανίας, δήλωσε ότι εξάγει μόνο 400.000-500.000 τόνους χάλυβα ετησίως στις ΗΠΑ, με τη μετοχή της να ενισχύεται σήμερα κατά 0,6%.
Η Moody’s έχει προειδοποιήσει ότι οι αμερικανικοί δασμοί είναι «credit negative» για τις ευρωπαϊκές χαλυβουργίες.
Πιέσεις δέχτηκε επίσης ο κλάδος αυτοκινήτων, υποχωρώντας περίπου κατά 0,1%, με τη μετοχή της Schaeffler να υποχωρεί κατά 2,6% και της Continental να καταγράφει απώλειες 1,3%.




www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης