Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit positive η υπογραφή της TTP – Μικρότερα τα οφέλη χωρίς τις ΗΠΑ

tags :
Moody's: Credit positive η υπογραφή της TTP – Μικρότερα τα οφέλη χωρίς τις ΗΠΑ
Θετικά αποτιμά την υπογραφή της TTP η Moody's
Θετικά (credit positive) αποτιμά για τα εμπλεκόμενα κράτη την υπογραφή του του Συμφώνου Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership, TTP), ο οίκος αξιολόγησης Moody's, εκτιμώντας, ωστόσο, ότι τα οφέλη θα ήταν ακόμη περισσότερα αν συμμετείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες (Aaa, σταθερό outlook).
Εχθές (8 Μαρτίου 2018), 11 χώρες από τα 12 κράτη που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις όλα αυτά τα χρόνια, προχώρησαν -στο Σαντιάγκο της Χιλής- στην υπογραφή του Συμφώνου, αφήνοντας εκτός τις Η.Π.Α., έπειτα από σχετική απόφαση του Donald Trump.
Το προτεινόμενο σύμφωνο ξεκίνησε το 2005 ως Σύμφωνο Στρατηγικής Οικονομικής Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (Trans-Pacific Strategic Partnership Agreement, TPSEP ή P4), με τις συμμετέχουσες χώρες να θέτουν στόχο για λήξη των διαπραγματεύσεων το 2012.
Η εφαρμογή του TPP αποτελεί έναν από τους πρωτεύων στόχους της εμπορικής πολιτικής της κυβέρνησης του κ. Barack Obama.
Σε έναν βαθμό, στόχος της συμφωνίας είναι να ενδυναμωθούν τα μικρότερα κράτη, τα οποία διαφορετικά θα αφομοιώνονταν οικονομικά από τον κινεζικό γίγαντα.
Η Moody's σημειώνει ότι τα απολεσθέντα οφέλη από την απόσυρση των Η.Π.Α. αφορούν περισσότερο το Βιετνάμ, τη Μαλαισία και την Ιαπωνία, χώρες με μεγάλη πρόσβαση στην αμερικανική αγορά.
Ωστόσο, η Μαλαισία θα αποδειχθεί ο μεγάλος νικητής από την αναθεωρημένη συμφωνία, καθώς της προσφέρεται στις εξαγωγές νέων αγορών, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά, του Περού και του Μεξικού, επισημαίνεται.
Στην TTP συμμετέχουν ο Καναδάς (Aaa, σταθερό), η Ιαπωνία (A1, σταθερό), το Σουλτανάτο του Μπρουνέι (δεν αξιολογείται), το Βιετνάμ (Β1, θετικό), η Σιγκαπούρη (Aaa, σταθερό), η Μαλαισία (Α3, σταθερό), η Αυστραλία (Aaa, σταθερό), η Χιλή (Aa3, αρνητικό), το Μεξικό (Α3, αρνητικό) η Νέα Ζηλανδία (Aaa, σταθερό) και το Περού (Α3, σταθερό).
Βέβαια, υπάρχουν και άλλα κράτη που ενδιαφέρονται να ενταχθούν, έχουν γνωστοποιήσει οι αξιωματούχοι το προηγούμενο διάστημα.
Το Σύμφωνο έχει ιδιαίτερη σημασία και για μη συμβαλλόμενα κράτη, όπως η Κίνα, καθώς θέτει υψηλά νομικά στάνταρ για το εμπόριο και δίνει τη δυνατότητα προσχώρησης σε αυτήν και άλλων κρατών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης