Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Roadshow για τις μικρομεσαίες εισηγμένες ετοιμάζει το ΧΑ – Στις 20 Απριλίου η εκδήλωση

Roadshow για τις μικρομεσαίες εισηγμένες ετοιμάζει το ΧΑ – Στις 20 Απριλίου η εκδήλωση
Στελέχη της αγοράς που παρακολουθούν το συγκεκριμένο κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλό άκουσαν την πληροφορία με ιδιαίτερη ικανοποίηση
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του ΧΑ αρχίζουν σιγά-σιγά να παίρνουν τη θέση που τους αξίζει.
Ήδη αρκετοί ξένοι επενδυτές έχουν βάλει στο στόχαστρο τα ποιοτικά χαρτιά του μεσαίου χώρου και τα αποτελέσματα που εμφανίζουν μέσα στην κρίση δείχνουν πως χρειάζεται κάποιοι να τις βοηθήσουν παραπάνω.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ΧΑ ετοιμάζει ειδική εκδήλωση για τις μικρομεσαίες εταιρείες στις 20 Απριλίου.
Στελέχη της αγοράς που παρακολουθούν το συγκεκριμένο κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλό άκουσαν την πληροφορία με ιδιαίτερη ικανοποίηση ενώ σημείωναν πως κάτι τέτοιο έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό.
Δεν είναι λίγες οι ποιοτικές εταιρείες της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης και όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, μέσα σε όλα τα χρόνια της κρίσης, πολλές από αυτές ισχυροποιήθηκαν και μεγάλωσαν, δίνοντας αποδόσεις στους μετόχους πολλαπλάσιες έναντι αρκετών blue chips ή των τραπεζών που οδήγησαν τους μετόχους τους πολλές φορές στον μηδενισμό.
Το Bankingnews.gr πολλές φορές έχει αναδείξει ποιοτικές μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης παρουσιάζοντας τα εξαιρετικά θεμελιώδη που διαθέτουν οι εν λόγω εταιρείες.
Πρόσφατα σχετικό άρθρο για τις μικρομεσαίες με αφορμή τις δηλώσεις του κ.Ταμβακάκη αλλά και την είσοδο μεγάλου fund στην Πετρόπουλος ανέφερε:
Μπορεί να πέρασε «στα ψιλά» αλλά πρόκειται για μία σημαντική δήλωση που δείχνει πως το ταμπλό του ΧΑ έχει τελικά περισσότερες από 25-30 επιλογές που προτιμούν στην πλειονότητά τους οι μεγάλοι παίκτες.
Ο Απόστολος Ταμβακάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EOS Capital Partners δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως επικεντρώνονται σε εταιρείες με EBITDA άνω των 3 εκατ. ευρώ που έχουν προοπτικές ανάπτυξης.
Μάλιστα ανέφερε πως οι τράπεζες θα αναζητήσουν λευκούς ιππότες για να βάλλουν κεφάλαια και να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια κάνοντας και διαγραφές.
Αν όντως υπάρξει τέτοια εξέλιξη στο μέλλον, που ήδη έχει φανεί από κάποιες συμφωνίες που έχουν κάνει τράπεζες με εισηγμένες που είχαν μεγάλη έκθεση σε τραπεζικό δανεισμό, θα ωφελήσει αρκετές εταιρείες καθώς θα μειώσουν τον τραπεζικό τους δανεισμό και άρα θα βελτιώσουν τα αποτελέσματα μέσω μείωσης τόκων.
Σημειώνεται πως ήδη κάποια funds ή και μεγάλοι οίκοι έχουν τοποθετηθεί σε μικρομεσαίες εταιρείες του ΧΑ όπως για παράδειγμα η Vanshap Capital Value Fund πρόσφατα στην Πετρόπουλος, ή το deal στην Κορρές με τη Morgan Stanley.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα 2016 αφού ακόμα δεν έχουν δημοσιευτεί αυτά του 2017, περίπου 60 εισηγμένες της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης διαθέτουν EBITDA άνω ή λίγο κάτω των 3 εκατ. ευρώ, με αρκετές εξ αυτών να χρειάζονται ενέσεις ρευστότητας προκειμένου να μειωθεί ο τραπεζικός δανεισμός.
 
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης