Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Γιατί από θιασώτες της παγκοσμιοποίησης οι ΗΠΑ προκαλούν εμπορικό πόλεμο;

BofA: Γιατί από θιασώτες της παγκοσμιοποίησης οι ΗΠΑ προκαλούν εμπορικό πόλεμο;
Ποιοι κλάδοι θα πληγούν περισσότερο από τους δασμούς Trump
Μετά την Deutsche Bank η οποία προειδοποίησε για την αύξηση του λαϊκισμού και η Bank of America Merrill Lynch τονίζει σε report της με τον τίτλο «Από την Παγκοσμιοποίηση στον επερχόμενο εμπορικό πόλεμο», ότι η ενίσχυση του λαϊκισμού αποτελεί μία εκ των αιτιών που μπορούν να οδηγήσουν σε εμπορικό πόλεμο.
«Οι ανησυχίες για τη μετανάστευση, την αυτονομία και τον παγκόσμια ανταγωνισμό έχουν συμβάλει σημαντικά στην αύξησή του (σ.σ.: του λαϊκισμού) σε όλη την υφήλιο», σημειώνει.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Αμερικανός πρόεδρος Trump ανακοίνωσε χθες Πέμπτη 8/3 την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, σε μία ακόμη απόδειξη ότι στηρίζει τον προστατευτισμό.
Πέραν των παραπάνω δασμών από την εκλογή του έως και σήμερα οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει, όπως σημειώνει η BofA:

- στην επιβολή περιορισμών στα ταξίδια,
- έχουν αποχωρήσει από τη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα,
- έχουν αποχωρήσει από τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου Trans-Pacific Partnership,
- έχουν απειλήσει ότι θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου North America Free Trade Agreement (NAFTA) και
- επέβαλαν δασμούς στις εισαγωγές χαρτιού, πλυντηρίων και ηλιακών πάνελς από τον Καναδά.

Πώς τελικά οι ΗΠΑ μετατράπηκαν από τον πρωταγωνιστή της παγκοσμιοποίησης σε αυτόν που απειλεί την υπόλοιπη υφήλιο με εμπορικό πόλεμο;
Με τα 12 διαγράμματα που ακολουθούν η BofA προσπαθεί να δώσει απαντήσεις.

1. Φυσικές καταστροφές, βία και συγκρούσεις έχουν οδηγήσει στον εκτοπισμό πολλών ανθρώπων.
Αυτό αυξάνει τις πιέσεις σε άλλες χώρες προκειμένου να δεχθούν πρόσφυγες, κάτι που ενισχύει την κοινωνική ένταση.



2. Οι ανισότητες σε εισοδήματα και πλούτο συνεχώς αυξάνει σε παγκόσμιο επίπεδο.



3. Αν και ο Trump ανακοίνωσε μία προσωρινή εξαίρεση για Καναδά και Μεξικό, μία μόνιμη εξαίρεση θα εξαρτηθεί από την επιτυχημένη κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση της NAFTA.



4. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ. Αξιωματούχοι της ΕΕ τόνισαν ότι η Ένωση είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει δασμούς σε αμερικανικό χάλυβα, μπέρμπον, μοτοσικλέτες, τζινς και άλλα είδη τροφίμων και αγροτικών προϊόντων.



5. Πέραν από τους παραγωγούς μετάλλων, οι κλάδοι τους οποίους επηρεάζουν περισσότερο οι δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο είναι αυτή παραγωγής ηλεκτρικών εξοπλισμών, μηχανολογικού εξοπλισμού, μεταποίησης και αυτοκινητοβιομηχανία.



6. Από το 1983 ο S&P 500 έχει υποχωρήσει μετά από την ανακοίνωση μέτρων για το εμπόριο το πρώτο επταήμερο.



7. Οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν την τάση να ενισχύονται έναντι αυτών μικρής κάθε φορά που ενεργοποιούνται δασμοί. Εν γένει οι μετοχές σε αυτές τις περιπτώσεις ακολουθούν καλύτερη πορεία σε σύγκριση με ομόλογα και εμπορεύματα.



8. Η τεχνολογία είναι ο κλάδος με την καλύτερη πορεία 30 ημέρες μετά την ανακοίνωση, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται τηλεπικοινωνίες και πρώτες ύλες.



9. Οι μετοχές GARP (Growth-At-a-Reasonable-Prcie) και αυτές ποιότητας έχουν την τάση να ακολουθούν καλύτερη πορεία σε σύγκριση με αυτές αξίας και ανάπτυξης.



10. Ο S&P 500 αντλεί το 30% του κύκλου εργασιών του εκτός ΗΠΑ, ενώ για τον Russell 2000 το αντίστοιχο ποσοστό είναι 21%. Αυτό εξηγεί και την καλύτερη πορεία που ακολουθούν οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης.



11. Ο τεχνολογικός κλάδος έχει την μεγαλύτερη έκθεση εκτός ΗΠΑ από πλευράς πωλήσεων και διαθέτει διεθνή αλυσίδα προμηθειών. Ένας εμπορικός πόλεμος αποτελεί κίνδυνο για τον κλάδο, ιδιαίτερα εάν κάποιες μελλοντικές πράξεις επηρεάσουν την Κίνα.



12. Τα στοιχεία του ΒΕΑ υποδεικνύουν ότι οι εισαγωγές αντιστοιχούν στο 6% των λειτουργικών δαπανών των αμερικανικών ιδιωτικών επιχειρήσεων. Εάν λάβουμε αυτό ως βάσει εκτιμούμε ότι τα αποτελέσματα ενός εμπορικού πολέμου θα ήταν: πλήγμα 2% στην αύξηση των πωλήσεων εκτός ΗΠΑ και 15% αύξηση στο κόστος εισαγωγών. Ο συνδυασμός αυτών των δύο θα οδηγήσει σε πτώση κερδών κατά 6%.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης